Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaklaşık 2 hafta önce Amsterdam’a gittiğimde havalimanında hiç yaşamadığım tuhaf sorgulamayla karşılaştım. Bir ay önce gittiğimde de benzer uygulama vardı ve Hollanda’ya girişte kibar olmayan bir üslupla konaklama adresimi ve dönüş biletini göstermemi istediler. Pasaportunuz, vizeleriniz, sosyal konumunuz fark etmiyor. Eğer Türkiye’den geliyorsanız Hollanda’da kaba bir şekilde, hatta “Ne işin var, niçin geldin?” tarzında karşılanıyorsunuz. Son yıllarda Avrupa’daki bazı ülkelerde bu durumla karşılaşıyorum, ama Hollanda işin suyunu çıkarmış durumda ve sektirmeden Türklere karşı yıldırma ve hakir görme politikası uyguluyor. Hollanda’nın yeni stratejisi bu şekilde.

        Önceki gün Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi görmek istedikleri ülkeler listesinde Rusya, İran ve Çin bloku içine koyarak vatandaşlarına tuhaf bir seyahat uyarısı yaptı. Hollanda resmi makamları aslında “bu ülkelere, özellikle de Türkiye’ye gitmeyin” demek istiyor, lakin ismi zikredilen ülkeler içinde en fazla Hollandalı turist ülkemize geliyor. Paketin içine Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri de koysalardı, Türkiye bu kadar fazla sırıtmayabilirdi. Uyarının içeriği de en az kendisi kadar tuhaf: Türkiye ve diğer üç ülkede akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların içindeki bilgiler okunup kopyalanabiliyormuş. Seyahat esnasında telefon ve bilgisayarlarda kesinlikle hassas bilgi ve belge bulundurulması tehlikeliymiş.

        Çin ve Rusya’ya karşı siber güvenlik önlemi almış olmalarını anlarım, ama NATO müttefikleri Türkiye için kesinlikle dertleri bu değil. Hollanda makamları ülkelerini ziyaret eden bizlerin akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlarımızın uzaktan izlenip içindeki bilgilerin de kopyalanmadığını nasıl garanti ediyor? Biz nasıl emin olacağız?

        ***********

        EURASİA AİRSHOW’A ABD VE ALMANYA NEDEN GELMİYOR?

        Antalya şu günlerde yoğun bir şekilde, Türkiye’nin ilk şova dayalı havacılık fuarını yapmak için hazırlanıyor. 25-29 Nisan tarihleri arasında Antalya Havalimanı’nda TC Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde kapılarını açacak olan fuar için ilk tepkinin Almanya’dan geldiğini aralık ayında, yine bu köşeden duyurmuştum. Şöyle ki, yıllardır Almanya’da mayıs sonu haziran başı gibi yapılmakta olan ILA Berlin Airshow, bu sene Antalya’daki Eurasia Airshow ile aynı tarihlere göre ayarlandı ve 25-29 Nisan arasında yapılacağı ilan edildi.

        Türkiye’de ilk defa doğru düzgün bir havacılık fuarı yapılacağının işaretini, dünyada fuar işini en iyi yapan Almanlardan anlayabilirsiniz. Bu sebeple Almanlar, kendi fuarlarını aynı tarihe alarak, bir taşla iki kuş avına çıkmışlar. Son olarak duyduğum bilgiler ise daha enteresan: Almanya bu fuara resmi heyet göndermeyi de reddederek resmi katılım gerçekleştirmek istememiş. Resmi katılımdan imtina eden ve bunun altını çizen diğer ülke ise Amerika. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından fuara davet edilen çeşitli ülkelerdeki muadil makamlardan, resmi davete, resmi katılım olmayacağını açıklayan iki ülke olmuş; Almanya ve ABD. En fazla savunma sanayii ürünü aldığımız Amerika ve Almanya’nın içinde savunma ürünlerinin de olduğu bu fuara katılmamaları basit bir mesele gibi durmuyor. İşin boyutu fuar işini de biraz değil, epeyce aşıyor.

        ***********

        THY 74 MİLYON YOLCUYU RAHAT AŞACAK

        Türk Hava Yolları’nın (THY) yolcu sayısının, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.5 artışla 16.7 milyona yükselmiş olması, sene başında hedeflenen 74 milyon yolcuya rahat ulaşacağını gösteriyor. 2018’de iç hatlarda 33, dış hatlarda 41 milyon olmak üzere toplam 74 milyon yolcu taşımayı hedefleyen THY, AtlasGlobal gibi Türk tescilli bazı havayollarının tarifeli hatlardan çekilmesiyle de yolcu sayısını daha artırabilir. Sene başında yolcu doluluk oranının % 79-80 civarında gerçekleşmesi beklenirken, daha ilk çeyrekte bu rakamların üzerine çıkılmış olması, yoğun sezonlarla birlikte yolcu sayısının da 74 milyonu aşacağına işaret ediyor. THY’nin yıl sonunda 74 milyona ulaşması ise Avrupa’daki havayolu sıralamasını da değiştirecektir. Bakalım nasıl bir tablo ortaya çıkacak?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar