Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yerli baz istasyonu ULAK’ta süper gelişmeler söz konusu. Aldığım son bilgiler moral ve motivasyon kaynağı olacak cinsten. ASELSAN, Netaş ve Argela’nın imzasıyla, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) desteği, Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda tek başına bir proje olarak devam eden ULAK’ın önceki yıllar en önemli sorunu bir şirkete dönüşememesiydi. Bu konuyu ilk defa bu köşede yazınca, ilgili kamu otoriteleri de kısa sürede ULAK AŞ’yi kurdular. Başına işinin ehli bir ismi, Argela’dan Metin Balcı’yı getirdiler. Akabinde biraz sabrettiler ve işlerin yoluna girdiğini gördüler. Dün ULAK AŞ Genel Müdürü Metin Balcı’yı aradım son durumu öğrendim. Buyurun bakın bakalım ULAK nerelere gelmiş!

        ***********

        2019’DA 10 BİN ULAK

        “ULAK LTE Advanced” hâlihazırda Türkiye’de 11 noktada, Turkcell Şile’de 3, Vodafone Ağva’da 3, Türk Telekom Rize’de 2, Evrensel Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü (HGM) Çankırı’da 3 noktada test etti. 3 GSM operatörü, Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin gözetiminde testleri bitirerek sertifikasyon sürecini de tamamladı. 3 operatör de, “ULAK olmuştur” diyerek ürünleri kullanmak için teslimini bekliyor.

        Evrensel Projesi için nisanda ULAK teslimatları yapılacakmış, ancak bu ay başlayacaklar. Anlayacağınız üzere ürünlerin üretimleri tamam, sıra teslim edilip sahada kullanılmasında. Turkcell’in altyapısını kurduğu “Evrensel Faz I” için % 10, Türk Telekom ve Vodafone’un ihalesini kazandığı “Evrensel Faz II”de ise % 30 oranında ULAK kullanılma şartı vardı. Ancak Faz I için % 50 seviyesinde 498 adet sipariş alınmış ve haziranda teslimat tamamlanacak. Faz II için de verilen sipariş adedi 590 ve yıl sonuna kadar teslimatları yapılacak. Teslimatlarla birlikte canlı olarak şebekeye dâhil olup kullanılacaklar.

        Evrensel Projesi dışında ise her 3 operatörün de 250 adetlik siparişi var. Fakat bu siparişlerin üzerine yine 3 operatörden 2018 sonuna kadar ilave 150-200’er adetlik sipariş gelmesi bekleniyor. Asıl sürpriz ise 2019’da bekleniyor. Çünkü üretimde kapasite artışıyla birlikte 3 operatörden ayrı ayrı 2 ile 3 bin civarında talep bekleniyor. Bu siparişler de 2021 sonuna kadar kurulacak. Sonrasında ise ULAK’ta 4.5G dönemi kapanıyor ve 5G dönemi başlıyor.

        ***********

        TÜRKİYE’NİN 5G ÜÇLÜSÜ

        ULAK’ın 4.5G için olan “LTE Advanced” modelinin sonrasındaki adım ise ULAK 5G ve ötesi için Türkiye’nin iletişim gücü adına yapılacak çalışmalar var.

        ULAK’ın çıkış amacı kamu güvenliği ve acil durum haberleşme şebekesi kurmaktı. Şimdi ULAK 5G’de “New Radio” diye bilinen konsept için hazırlık yapılıyor. Paralelinde yürütülen MİLAT Projesi (Yazılım Tanımlı Ağ Teknolojilerinin Geliştirilmesi) ve ÇINAR Projesi (Çekirdek Şebeke) ile birlikte milli, özgün genişbant iletişim altyapısı da kurulmuş olacak. Böylece uçtan uca milli haberleşme ağ şebekesi de tamamlanmış olacak. Bu çalışmalarla birlikte Türkiye 5G’ye kendi teknolojileriyle hazırlanmış olacak. Sürat (veri hızı), esneklik ve iletişimde gecikmelerin 1 milisaniye seviyelerine çekilmesi sağlanacak.

        Katar’dan bir heyet Şile’de Turkcell’in yaptığı test çalışmalarını ve Türk Telekom’u ziyaret ederek ULAK hakkında bilgi almış. Azerbaycan ve Arnavutluk ile projeyle ilgili olarak görüşmeler devam ediyormuş. Geçen hafta Barcelona GSMA’da ise Vietnam’dan yetkililer ULAK için 3 bin adetlik sipariş görüşmesi yapmışlar. Hasılı uluslararası markaların 4.5G baz istasyonlarıyla aynı kalitede hizmet verecek, yüzde yüz Türk mühendislerinin imzasını taşıyan yerli baz istasyonu ULAK, Türkiye’yi bu alanda küresel oyuncular Ericsson, Huawei, Nokia ve ZTE gibi markalar ligine taşıyacak. Yaklaşık 4 yıllık bir çalışmayla ULAK, bu seviyeye geldi. Fakat elde edilen başarının ve yaşanan sürecin benzer birçok projeye de örnek olacağının altını çizmekte fayda var.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar