Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta Las Vegas’ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (Consumer Electronic Show-CES) Qualcomm, Intel gibi telekomünikasyon sektörünün altyapısına yön veren en önemli şirketler, 5G standartlarının omurgasının ciddi oranda ortaya çıktığına dair bilgileri paylaştılar. Hatta stantlarında ilginç örneklerle 5G’nin GSM operatörleri kanalıyla hayatımıza girmesiyle nelerin, nasıl değişebileceğini, hayatımıza ne gibi kolaylıklar sunabileceklerini anlattılar. Doğal olarak Türkiye’ye 5G’nin neler getireceği, bizim şirketlerin nasıl hazırlandıkları merak konusu. Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal ile bu vesileyle Las Vegas’ta buluştuk ve gelecek planlarını, şu anki konumlarını konuştuk.

        Ümit Önal, Eylül 2017 itibarıyla 40.5 milyonu aşkın aboneyle Türk Telekom (TT) Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi pozisyonunda olduğunun altını çizerek, Türkiye’de 15.4 milyon evi fiberle kapsadıklarını, evlerin yüzde 98’ine sabit hat ve nüfusun yüzde 81’ine LTE (4.5G) sağladıklarını söyledi. 2017’nin ilk 9 ayında 1.5 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerine ve 13.3 milyar TL gelir sağladıklarına dikkat çekerek, bu dönemde 1 milyar 249 milyon TL net kâr elde ettiklerini ifade etti. Eylül 2016-Eylül 2017 arasındaki 12 aylık dönemde rekor seviyede artışla 2 milyon net yeni abone kazanımı sağladıklarını belirten Önal, 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek yıllık abone artışına ulaştıklarını vurguladı. Lafı fazla uzatmadan sözü Önal’a bırakıyorum:

        AKILLI ŞEHİR KONSEPTİNİİLK UYGULAYAN OPERATÖR

        “Akıllı şehirler vizyonumuz çerçevesinde, bilgi iletişim teknolojilerini kullanarak vatandaşlarımızın ve kamu otoritelerinin hayatlarını kalıcı şekilde kolaylaştırmak için çözümler geliştiriyoruz. Yerel yönetimlerin dijital dönüşümünde lokomotif rol üstleniyoruz. Şubat 2015’te Karaman’da, Mart 2017’de Kars’ta akıllı şehir uygulamaları başlattık. Antalya’da hazırlıklarını ve altyapısını tamamladığımız yeni bir akıllı şehir projemiz daha var. Önümüzdeki günlerde bu projemizi de hayata geçirmeye başlayacağız. Dünyanın da yeni yeni konuşmaya, hayata geçirmeye başladığı akıllı şehir uygulamalarında Türkiye’de somut adamlar atan ve bu konsepti sahiplenen ilk operatörüz.

        Akıllı şehir çözümlerimizi 6 ana başlıkta topluyoruz; Akıllı çevre, akıllı ulaşım, akıllı yaşam, akıllı ekonomi, akıllı toplum ve akıllı yönetim. Güvenlik, verimlilik, ekonomi, çevresel duyarlılık ve yaşam kalitesi gibi konularda şehirlere önemli katkılar sağlıyor, akıllı durak, otopark, kavşak, aydınlatma, sulama, atık toplama, geri dönüşüm, güvenlik ve sağlık çözümlerimiz ile belediyelerin işlerini daha da kolaylaştırıyoruz. Hedefimiz akıllı şehir uygulamalarının sağladığı imkânları ve kaynak tasarrufunu Türkiye’de pek çok ile yaymak. Bu konseptimizde 246 bin kilometrelik yaygın fiber altyapımız çok büyük önem taşıyor. Yeni nesil şehirlerin kullandığı data miktarı çok yüksek hızlara, geniş kapasiteye ve yaygın bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. İşte tam da bu ihtiyaç nedeniyle Türkiye’nin akıllı şehirlerinin fiber altyapımız üzerinde yükseleceğini söyleyebiliriz.”

        ***********

        TV PLATFORMLARININ İKİNCİSİ TİVİBU

        “Türkiye’nin geleceğine daha fazla yatırım yapma vizyonuyla 5 yıllık bir stratejik plan hazırladık. Sabit internet, mobil ve ödemeli TV pazarında daha hızlı büyüyeceğiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik adımlarımız ve 246 bin kilometrelik fiber altyapımızla Türkiye’yi geleceğe bağlıyoruz. Genişbant abone sayısı 9.4 milyonu, Tivibu abone sayısı 2.5 milyonu aştı. 2017’nin ilk 9 ayında, 700 bine yakın genişbant abonesi artışı sağlayarak toplamda 9.4 milyona ulaştık. Ödemeli TV pazarında Eylül 2017 itibarıyla 9 ayda 502 binlik artışla 2.5 milyon aboneye ulaşarak pazarda ikincilik konumuna yerleştik.”

        ***********

        ‘SON TEKNOLOJİLERİ EŞZAMANLI GETİRECEĞİZ’

        “Başta 5G ve ötesi olmak üzere yeni nesil iletişim teknolojilerine yönelik yatırımlarda öncü bir rol üstlendik. ABD merkezli ONF (Open Networking Foundation) üyeliğimiz gibi uluslararası kurumlarla işbirlikleri yaparak, son teknolojileri dünyayla eşzamanlı olarak ülkemize getirecek adımlar attık. CES’in bu yıl ‘yeni odak alanı’ olarak ilan ettiği akıllı şehirler konseptini, biz Türk Telekom olarak 2015’ten bu yana hayata geçiriyoruz. Türk Telekom Kurumsal Yatırım şirketini kurmak üzere işlemlere başladık. Küçük girişimlere, Türk Telekom kaynaklarının kullandırılması yolu ile ortak olacağız. Özellikle yüksek teknoloji ve katma değerli ürünler ve hizmetler üreten küçük girişimler Türk Telekom’un Türkiye’yi kapsayan teknik altyapısıyla, dağıtım kanallarıyla, abone tabanıyla, pazarlama gücüyle ve teknik uzmanlığıyla desteklenecek. Ayrıca 5G, akıllı şehirler, yapay zekâ gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimler gibi çeşitli girişimlere destek verilecek.”

        ***********

        250 OFİS TTMM’YE DÖNÜŞECEK

        “Türkiye çapında bayilik hizmeti veren 250’nin üzerindeki Türk Telekom ofisini Türk Telekom Müşteri Merkezlerine (TTMM) dönüştürüyoruz. Adeta birer teknomarket gibi hizmet verecekler. Bu merkezleri, bayilerimizle birlikte tüm perakende satış noktalarımızda müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak birer deneyim alanları haline getiriyoruz.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar