Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Las Vegas’ta her yıl çok sayıda fuar, kongre, gösteri, konser vs. düzenlenir. Ama Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde bu şehir, büyük, cafcaflı casinolarıyla bilinir, tanınır. Halbuki aynı zamanda iyi bir tatil noktası olarak da pazarlanmaktadır. Özellikle “Büyük Kanyon”a yakın olmasıyla birlikte, çöl ortasında olmasına rağmen yakın coğrafyasını da iyi değerlendiren bir konumdadır. Burada yapılan organizasyonların büyük çoğunluğu dünyanın “en”leri arasında yer alır. Yayıncılık, iş jeti, silah, kişisel elektronik gibi fuarlar adeta sektörlerinin dünya kongresi gibi geçer. Birçok yenilikler burada gün ışığına çıkar, tanıtılır, tartışılır ve açıklanır.

        Çoğunluğu otellerin altında yapılan bu fuarlar sayesinde Las Vegas da çok ciddi maddi kazançlar sağlar. Ben de fırsat buldukça buradaki fuarlara geliyorum. Zaten Vegas’a fuar dışında bir programla da şu ana kadar gelmedim. Genellikle iş jeti, silah ve elektronik fuarı en fazla katıldıklarım arasında yer alıyor. Dolayısıyla gözlem yapma, kıyaslama şansım söz konusu. Mesela geçen yıl dünyanın en büyük “Tüketici Elektroniği Fuarı-CES’te (Consumer Electronic Show) ziyaret ettiğimde drone ve “sanal gerçeklik” çok ön plandaydı. Bu iki gelişmenin hayatın her alanına nasıl sirayet edeceği, hatta olması gerektiği anlatılıyordu. Bu yıl 9 Ocak’ta kapılarını açacak fuarda ise sanaldan artırılmış gerçekliğe yol alıp yakınsama ile sektörlerin nasıl birbirlerinin içine girdiğine bu fuarda daha çok şahit olacağız.

        ***********

        DRONE FASLINA YAPAY ZEKÂ İLE DEVAM

        Bu sene CES’te “yapay zekâ” konusu fuarın bir numaralı gündemi olacak gibi görünüyor. Tabii yapay zekâ ve etki alanıyla birlikte sesli komutlar, iyice akıllanmış sensörlerle iletişim teknolojilerinin etkileşimi ve mobil cihazlarla hayatımıza nasıl gireceklerine dair yeni teknolojilerden, uygulamalardan haberdar olacağız. Bitti mi, hayır.

        Drone tarafında da önemi bir gelişme söz konusu. Küçücük bir yerden kontrollü hava araçları olarak geliştirilen drone’lar, artık akıllı sensörlerin, oto pilotların ve yapay zekânın da katkılarıyla farklı bir noktaya doğru uçuyor. Üstelik büyüyen gövdeleriyle de marifetlerini geliştirdiler, görev alanları çoğaldı. Önceleri drone ile çeşitli işler ve işlemler yapılıyordu. Görüntü almak, canlı görüntü aktarmak, istihbarat sağlamak, yük taşımak, ilaçlama yapmak gibi dolaylı yoldan insanlara hizmeti söz konusuydu. Bu defa Las Vegas’ta CES’te direkt olarak insana ve insanlığa hizmet edecek büyük bir drone ile tanışmamız söz konusu olacak.

        ***********

        SUREFLY İLK DEFA VEGAS’TA UÇACAK

        2018’de havacılık sektöründe beklenen sürpriz gelişmelerden biri “dünyanın ilk kişisel hibritkopteri”nin Las Vegas’ta ilk uçuşunu yapacak olmasıydı. İşte o gün yaklaştı. Daha önce birkaç defa dikkat çektiğim ve tanıtımını yaptığım 2 kişilik, elektrikli ve paraşütlü helikopter, eğer mahalli otoritelerden izin alınmışsa Las Vegas’ta hem gökyüzüyle tanışacak hem dünyaya tanıtılacak. Dolayısıyla 2 kişiyle de ilk resmi uçuşunu yapmış olacak. Ben de bu olayı özellikle yakından takip edeceğim. Workhouse şirketinin SureFly adını verdiği oktokopteri (8 taşıyıcı pervaneli helikopter) her yönüyle inceleyeceğim. Bitti mi, hayır tabii...

        Her sene elektronik fuarları gördükten sonra bir türlü yenisini alma konusunda karar veremediğim televizyon dünyasında da ciddi gelişmeler var. Görüntü kalitelerine ilave olarak, sesli komutlarla çalışmaları, marifet alanlarını genişletmeleri sonucu şüphesiz bu fuarın ana oyuncularından biri televizyonlar. LED teknolojisindeki yarış bir yanda, 8K’ya yükselen görüntü kaliteleri diğer tarafta yer alırken, Güney Koreli 2 şirketin, Samsung ve LG’nin Japonlardan aldıkları bayrağı nasıl ileriye götürdüklerine şahitlik edeceğiz. Bu arada Japonya ve Çin tarafının da atakları elbette gündeme gelecek. Dünyanın farklı ülkelerinde neler olduğunu da bu fuarda görme imkânımız olacak. Fuarı görelim bakalım, neler aktaracağız...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar