Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gelecek yıl hizmete açılması planlan 3. havalimanı, Türk Hava Yolları’nın (THY) üzerinde yoğun çaba sarf ettiği konuların başında geliyor. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, 3. havalimanına taşınmak için çalışmalara bir yıl önce başladıklarını, özel danışmanlık aldıklarını ve THY ile ortak hareket eden iştirakleriyle birlikte yeni merkezlerinde yeni değerler üreteceklerine dikkat çekerek, taşınmanın yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım maliyetiyle gerçekleşeceğine işaret etti.

        Başta kargo olmak üzere ikram, uçak hat bakım tesisi ve operasyon birimleri için yatırımlar yapacaklarını belirten Ekşi, bu konuda şu hususlara dikkat çekti: “3. havalimanını bir HUB, THY’nin yeni merkezi olarak pahalı hale getirmemek lazım. Tarifeler ortaya çıkmış değil ama tüm paydaşlar açısından vizyonun böyle olması gerektiğine inanıyorum. Yatırımcılar da aynı görüşte. Başka havayolu kendi HUB’ında hangi kolaylıklara sahipse, THY de aynı imkâna sahip olmalı.”

        ‘BU YIL ÇİFT HANELİ BÜYÜYECEĞİZ‘

        THY Genel Müdürü, Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan Vekili Bilal Ekşi, dün Habertürk Televizyonu’nda özel röportaj için konuğum oldu. THY’de görevlerini üstlendikten sonra ilk defa bir televizyonda canlı yayına katılan Ekşi, 2017 yılını çift haneli bulan büyüme rakamlarıyla ve hedeflerin üzerine çıkarak, yaklaşık 70 milyon yolcu rakamıyla kapatacaklarını belirterek, Turkish Cargo’nun da yüzde 25 büyüme rakamına ulaştığına dikkat çekti. Ekşi ile yaptığım sohbetten aldığım notlar şöyle: Bir havayolunun başka bir merkeze geçmesi kolay bir şey değil. Özel şirketlerden danışmanlık almaya başladık. Yaklaşık bir yıl önce çalışmalara başladık, maliyetli bir taşınma olacak. Ama 3. havalimanının pazar gücü ve geleceğine yönelik beklentilerimiz, bu rakamları rahatlıkla karşılayacaktır. Ayrıca ortaklarımızla 3. havalimanına gittiğimizde onların ana işini THY verecek. Bunun kıymetini bilmeleri lazım. İkram şirketimiz Turkish DoCo ile aynı vizyonu paylaşamazsak, dostluğumuz baki, ticaretimiz farklı şekilde devam edebilir. Bu durum THYOpet işbirliği gibi diğer ortaklık yaptığımız şirketler için de geçerli. Üçüncü havalimanında ortaklarımızın da ellerini taşın altına koymasını bekliyoruz.

        UÇAK AĞIR BAKIM MERKEZİ KALACAK

        “İstanbul'un yeni havalimanına birçok merkezimizi taşıyacağız, ancak uçaklarımızın ağır bakımını yapacak tesislerimiz belli bir süre daha Atatürk Havalimanı’nda kalmaya devam edecek. 3. havalimanında ise hat bakım tesisi kuracağız.”

        2023’E KADAR FİLOMUZA 169 UÇAK EKLENECEK

        2007’de 102 olan uçak sayısı 2017’de 331’e yükseldi. 2023’e kadar teslim edilecek 169 uçak siparişi bulunuyor. Bunların 92 adedi Airbus 321 CEO/NEO ve 75’i ise Boeing NG/MAX tek koridorlu, dar gövdeli modellerden, 2’si ise büyük gövdeli Boeing 777F kargo modelinden oluşuyor. THY’nin iştiraki Turkish Cargo, 15 kargo uçağı ile toplam 72 noktaya sefer yapıyor. Şirketin 2009’da yüzde 0.6 olan pazar payı 2016’da yüzde 2.18’e ulaştı.

        120 ÜLKEDE 302 NOKTAYA UÇUYORUZ

        Türk Hava Yolları (THY) Türkiye’de 51 noktaya, Avrupa’da 114 merkeze, Asya ve Uzakdoğu’da 22 ülkede 36 havalimanına, K. Amerika’da 11 noktaya, Ortadoğu’da 34 meydana, Afrika’da 51 noktaya ve G. Amerika’da 6 kente uçuş gerçekleştiriyor.

        ‘TAŞINSAK DA SABİHA’DA KALICIYIZ’

        Esenboğa Havalimanı Anadolujet’in merkezi olmaya devam edecek. Anadolujet’in ilerde ayrı bir şirket olması için görüşmeler yapıyoruz. Bu konunun henüz bir acil tarafı yok, ama maliyet detayı itibarıyla bu konu gündemimizde. 3. havalimanına taşınsak bile Sabiha Gökçen’de kalıcı olmaya devam edeceğiz. THY, 2016’da 11 iştirak şirketiyle 14.3 milyar dolar ciro gerçekleştirdi.

        ‘KANADA’YA DAHA ÇOK UÇMAK İSTERİZ’

        Kanadalılar göründükleri kadar liberal değiller. Yeni bir noktaya uçmak istedik ama izin verilmedi. Ancak Kanada potansiyeli olan bir yer. Eğer Air Kanada tekrar uçmak isterse kendilerini çiçeklerle karşılarız. Çünkü bu uçuşlar bizim de lehimize oluyor.

        YABANCILAR KAPIMIZI ÇALIYOR

        3. havalimanında yabancı yatırımcının ilgisine mazharoluyoruz. Kapımızı çalıyorlar. Kargo, ikram ve diğer alanlardabizimle işbirliği yapmak isteyen çok sayıda yabancı yatırımcı var.

        ‘REGÜLASYONLAR HAVAYOLUNUN ELİNİ KOLUNU BAĞLAMAMALI’

        Gecikmelerde yolcularımıza belli bir tazminat veriyoruz, ama bizim dışımızdaki sebeplerden kaynaklanan aksamalarda havayollarını da koruyacak şekilde düzenlemeler yapılması lazım. Havayollarının elini kolunu bağlayan aşırı regülasyonlar olmamalı. Dünyada da bu konu tartışılıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de görüştük. THY’nin lehine olacak, başka şirketlerin veya sivil havacılığımızın zararına olan düzenlemeler istemeyiz.

        ‘NİSANDAN İTİBAREN BUSİNESS YOLCU GELMEYE BAŞLADI’

        Nisandan itibaren yolcu artışı olmaya, business yolcu gelmeye başladı. Hazirandan itibaren de THY çift haneli büyümeye geçti. 2016’da doğru bir stratejiyle yolcu profilimiz transit yolcuya kaydırıldı ve böylece küçük de olsa yolcu artışı sağladık. Gelirimizde biraz düşüş olsa bile transit yolcuyla bir önceki yıla göre yaklaşık 2 milyon artışı yakalayarak, 63 milyona yaklaştık. Bu sene ise uçuş ağımızı iyi değerlendirerek gelirlerimizi de yükselttik.

        ‘MEKSİKA’YA DİREKT UÇMAK İÇİN YENİ TİPTE UÇAK KİRALAYABİLİRİZ’

        Avustralya ve Meksika gibi noktalara direkt kendi uçaklarımızla uçmak istiyoruz. Buralara yolcu ortaklığı yaptığımız havayollarıyla götürüyoruz, fakat direkt uçmak için uçuş kısıtlamalarına girmeyen yeni tipte uçaklara ihtiyacımız var. Mesela Boeing 787-900 veya Airbus 350 gibi menzil sorunu olmayan yeni jenerasyon uçakları çeşitli havayollarında kiralayarak denemek istiyoruz. Bu amaçla Qatar Airways ve Etihad gibi şirketlerle görüşüyoruz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar