Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyadaki 3 büyük havayolu ittifak grubunun en büyüğü, en geniş uçuş ağına sahip olanı ve en etkini Star Alliance, 20 yıl önce doğduğu Almanya’nın başkenti Frankfurt’ta bu defa 20. yaşını kutladı. “İnsanları ve kültürleri birbirine bağlamak” sloganıyla, 4 havayoluyla bu yolculuğa çıkan grubun bugün tam 28 üye şirketi var. Ancak görebildiğim kadarıyla, teknolojinin getirdiği yeni fırsatlar sebebiyle gelecekten biraz endişeliler.

        Önce hikâyemizi anlatayım. Star Alliance, grubunun başarısını, geldiği noktayı değerlendirmek ve gelecek stratejilerini öğrenmek üzere davetli olarak hafta sonunu Frankfurt’ta yapılan etkinliklere katıldım. Dünyanın çeşitli ülkelerinden davet edilen havacılık editörleri ve 28 havayolunun CEO’larıyla birlikte grubun 20. yaşını kutladık.

        GELENEKSEL HAVAYOLLARI ENDİŞELİ

        Peki bundan sonraki 10 yıl ne olacak? Ne bekleniyor? Tartışmasız gelecek yıllar, Star Alliance gibi grupları ve onları oluşturan havayollarını endişelendiriyor. Birinci sebep, düşük maliyetli havayollarının giderek güçlenmesi, yolcu potansiyeli gördüğü her nokta arasında uygun fiyatlarla seferler düzenleme kabiliyetlerinin olması. Bayrak taşıyıcı gibi isimlerle de anılan geleneksel havayolları, “HUB Airlines” olarak da tarif ettiğimiz sistemleriyle, belli merkezlere yolcuları toplayıp dağıtan bağımlı oldukları merkezlerden güç alırlardı. Şimdi bu tablo farklılaşıyor.

        Düşük maliyetli “point topoint” noktadan noktaya uçuş yapan şirketler, aynı zamanda dijital teknolojinin sağladığı imkânlarla da giderek büyüyorlar. “HUB Airlines” konumundakiler de, dijital teknolojinin baş döndürücü hızla gelişmesi ve bu teknolojilerle gelişen düşük maliyetli şirketler karşısında adeta ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem dijital teknolojilerden nasıl faydalanabileceklerini hem de düşük maliyetli havayollarıyla (low coast carrier) baş etmenin yollarını arıyorlar. Star Alliance grubunun da gelecek 10 yıllık projeksiyonunda bu iki konu var.

        Ocak ayından bu yana Star Alliance CEO’luğu koltuğundan oturan Jeffrey Goh ve Copa Airlines CEO’su ile Star Alliance Yönetim Kurulu Başkanı olan Pedro Heilbron, ortak yaptıkları değerlendirme toplantısında, önümüzdeki on yıl boyunca ittifak müşterilerinin seyahat deneyimini daha da geliştirmek için dijital teknolojiyi kullanma stratejisi üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Çeşitli örnekler de verdiler, ama bambaşka bir çağda yaşıyoruz.

        Star Alliance kurucu ortakları Air Canada, Lufthansa, İskandinav Havayolları, THAI ve United Airlines, 20 yıl önce, ilk defa küresel havacılık grubu oluşturmak üzere yola çıktıklarında, diğer havayolları ve şirketler bu gelişmeyi şaşkınlıkla karşılamışlardı. Şimdi aynı şaşkınlık, dijital teknoloji ve düşük maliyetli havayollarının getirmiş olduğu atmosferde yaşanıyor.

        Pedro Heilbron, dijital gelişmeleri anlatırken, her yerden anında bilgi güncellemelerine erişimin olması, yolcuları ve yolculuk biçimlerini değiştirdiğine dikkat çekerek bu kadar zengin bilginin, yolcuların özel ihtiyaçlarını kendi başlarına da kişileştirmesini sağladığına dikkat çekti. Anlayacağınız bundan birkaç yıl öncesine kadar ittifak gruplarının yapmaya çalıştığını artık dijital teknolojiler, platformlar yapıyor. Heilbron, “Günümüzün dijital gezginine, bu hizmetleri ittifak düzeyinde sunmak, yeni stratejik odak noktamızın ana direğidir” vurgusunu da yaptı, ancak bakalım bu stratejilerinde ne kadar başarılı olacaklar. Çünkü bilgi teknolojileri altyapısını ittifak düzeyinde örgütlemenin, merkezler (HUB) oluşturmanın ne kadar sonuç vereceği pek belli değil.

        HEDEF YOLCUYU RAHAT ETTİRMEK

        Başta bagaj sistemleri olmak üzere her açıdan teknolojilerin yardımıyla yolcunun rahat ettirilmesi hedeflenerek gelecekte güçlü olmanın yolları aranıyor. Bunun için üye havayollarıyla birlikte kullanılan terminallerin geliştirilip işletilmesi de söz konusu. Gecikmelerin, uçuş iptallerinin daha hızlı yönetilmesi, üye havayolları arasındaki bağlantılı uçuş sorunlarının aza indirilmesi gibi ciddi konular var gündemde. CEO Jeffrey Goh, önümüzdeki yıllar için stratejilerinden birinin de merkezi yetenekleri geliştirmek olduğunu vurguladı. Dijital teknolojiler ise insanları merkezlerden uzaklaştırıp bireyselleştiriyor. Star Alliance yöneticilerinin hem üye havayolları hem de ittifak grubunun ayakta kalabilmesi için neler yapacağını gerçekten merak ediyorum. Birkaç yıl içinde pek çok yeniliğe imza atacaklarını söylediler. Merakla bekleyip neticesini göreceğiz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar