Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yıllarda kafamızı karıştıran konuların başında gıda güvenliği geliyor. Peki ne yediğimizin ne kadar farkındayız? Etiket okumak, satın alacağımız gıdaya dair sorular sormak, içeriğini araştırmak çok önemli

        YEDİĞİMİZ gıdalar iyi mi kötü mü? Bu gıdalar bizi hasta mı ediyor? Yemesek daha mı iyi? Organik beslenme yeterli mi? Bulamıyorsak ne olacak? Bu kötü gıdalar kanser olmamıza yol açar mı? Çocuklarımızı nasıl koruyacağız? Doğal gıda yeterli mi? Sizin de aklınızda bin türlü soru var elbette. Kiminle konuşsam sorular artıyor. Tek bir suçlu aramak her konuda olduğu gibi çok anlamsız. Her yönden bakalım bu işe. Kanser olmaktan korkuyorsanız, hastalanmaktan kaçıyorsanız, “Ben dikkat etmek istiyorum” diyorsanız yapmanız gereken şey keşke sadece iyi beslenmekle bitse!

        SADECE SAĞLIKLI BESLENMEK YETMEZ

        Size çok önemli bir liste yaptım. Kanserin artmasının sebeplerini tüm dünya tartışırken ve hâlâ kesin bir bilgi bulamazken, bu hastalığa karşı elimizi güçlendirelim. Kendini daha iyi korursan, kendine daha iyi bakarsan o kadar güçlüsün demektir.

        Güçlü beden için sadece sağlıklı yemek ya da yediğini zannetmek yetmez. Spor salonlarında yatıp kalkmak da yetmez. Sağlığımızın bozulmasına yol açan ne varsa tek tek dokunalım. Takıntı haline getirmeden, strese girmeden yazdıklarımı yaşantımıza sokmak bizi güçlendirir. Sonrası ne olur kimse bilemez ama uzun, kaliteli ve sağlıklı yaşlanmak için yazdıklarımı yapmalısınız.

        KANSERE KARŞI KORUYUCU 20 DAVRANIŞ

        1. Mutlu yaşamak için hayatı zorla, en önemlisi bu!

        2. Stresi görünce koşarak uzaklaş.

        3. Sigara içme.

        4. Alkolü abartma.

        5. Fast food yeme.

        6. Doğal ve yerel beslen.

        7. Kilonu koru, bunun için yanlış diyet yapma.

        8. İçinde ne olduğunu bilmediğin ürünleri, gıdaları, besin desteklerini kafana göre kullanma.

        9. Temiz havayı bul, orada yaşa.

        10. Telefondan, televizyondan ve bilgisayardan uzak dur.

        11. Doğayı koru, kirletme.

        12. Ağaçları kesme, zarar verme.

        13. Toprağı kirletme.

        14. Sevgini, sıkıntını yani duygularını içine atma.

        15. Arabaya az bin.

        16. Yürü, daha çok yürü.

        17. Doktorun zorunlu kılmadıkça ilaç kullanma.

        18. Hayata küsme.

        19. Sev, fark et, dinle, şükret, duy, gör, inan, yap!

        20. İyi beslen, iyi uyu, iyi zaman geçir, iyi gül, iyi sohbet et.

        DOĞAL ÜRÜNLER GERÇEKTEN DOĞAL MI?

        “DOĞALIM, iyiyim, tazeyim, organiğim” diyen markalar, ürünler artıyor. Bazıları üretim tesislerinden ürettiği malzemeye kadar en iyisini sağlamak için çabalıyor ama hepsi aynı değil. Pazardan aldığınız elmanın nereden geldiğini biliyor musunuz? Üzerine sıkılan ilaçların kontrolünü kim yapıyor? “Sebze, meyveyle doğal besleniyorum” derken sürekli zirai ilaç alıyor olabilir miyiz? Hepimizin iyi gıdaya ulaşması gerekiyor. Pazardaki, marketteki, internetteki tüm ürünler bu seviyede olmalı. Bunun sağlanması için biz daha çok yazmalıyız, siz de daha çok soru sormalısınız. Tabii doğru yere yani işin uzmanlarına doğru soruları sormanız gerekiyor.

        ETİKET OKUYUN İÇERİĞİNİ SORUN

        PAKETLİ gıdalardan ödü kopanlar, sözüm size: İstanbul’da yaşamak, bu kirli havayı solumak, tüm gün cep telefonuyla oturmak, yürümemek... Bunların paketli gıdalardan ve katkı maddelerinden çok daha zehirli olduğunu düşünüyorum. Paketli gıdalar deyince aklıma binlerce çeşit geliyor. Organik bir markanın organik pekmezi de paketli gıda, adını bilmediğiniz merdivenaltı bir firmanın içine ne koyduğunu bilmediğiniz ürünü de. O yüzden hepsini bir tutmayın. Aralarında iyisi de var kötüsü de. Bizim yapmamız gereken etiket okumak ve içeriği hakkında firmaya ulaşıp sorular sorabilmek.

        Doğal zannettiğiniz bir besin hiç de masum olmayabilir. Araştırın, sorgulayın, “Bu gıda neye göre iyi?” diye sorun. Analizler yapılıyor mu? “Katkısız gıda” diyenlerden de belge isteyin.

        ÇOĞU ZARAR AZI KARAR!

        HER şeyin dozu önemli şu hayatta. İhtiyacın kadar yemek ye! İhtiyacın kadar hareket et! İhtiyacın kadar para harca! Ne varsa, dengesini unutma!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar