Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğal besinlerle beslenip temiz havada yürüyerek işlerimizi hallederken, belki de detoks kelimesinin anlamını bilmiyordunuz. Şimdi küçük bir çocuk bile detoksu biliyor hatta bilmek zorunda! Detoks sadece beslenmeyle olmaz! Ancak beden ve ruh temizliği bir arada olduğunda vücudunuzu gerçekten temizleyebilirsiniz

        3 ÖNEMLİ SORU

        1. Ben detoks yapmalı mıyım?

        2. Ne zaman ve ne sıklıkta yapmalıyım?

        3. Detoks programım nasıl olmalı?

        VÜCUDUMUZ yediğimizden, içtiğimizden, havadan, sudan aldığımız toksik (yabancı maddeler) ne varsa karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, solunum ve terle kendini temizler, bağışıklık sistemimizi bu şekilde korur. Aslında her gün nefes alıp vermekle veya terlemekle sürekli detoks yapar haldeyiz.

        Nasıl yaşadığınızı gözden geçirin. Sabah yüzünüze sürdüğünüz krem, diş macununuz, makyaj malzemeleri, giydiğiniz elbise, kahvaltıda yedikleriniz, işe giderken trafikteki egzoz... Bu liste uzar gider... Ne kadarı doğal ve zararsız bilmiyoruz. Eskiden bunları çok düşünmezken, şimdi alışverişlerimizde ‘katkısız, çevreye zarar vermez’ gibi yazılar arıyoruz. Bulabilirsek ne güzel!

        VÜCUDUMUZU DESTEKLEMELİYİZ

        Bu çağda istediğiniz kadar dikkat edin, kirleniyoruz. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için detoks artık neredeyse zorunluluk. Vücut kendi kendini arındırmaya yetmediğinde, bizim de onu destekliyor olmamız gerekir. Ama tabii ki her şeyin dozu önemli.

        Kendi detoks tarihlerinizi belirleyin. Genel bir liste ya da kurallar size yetmiyor veya fazla geliyor olabilir. Amaç sağlıklı ve kaliteli yaşamak ve yaşlanabilmek. Bağışıklık sistemimizin istediği şeyler aslında son derece basit. Bu arada unutmayın; detoks sadece beslenmeyle olmaz! Ancak beden ve ruh temizliği bir arada olduğunda vücudunuzu gerçekten temizleyebilirsiniz.

        ÖNCE İHTİYAÇLARINIZI ÖĞRENİN

        ETRAFINIZDA yüzlerce detoks listesi bulabilirsiniz. Bazı listeler et, süt ve yoğurt gibi hayvansal besinleri tamamen çıkarır. Bana yoğurt gibi mükemmel bir probiyotik kaynağını listeden çıkarmak mantıklı gelmiyor. Listeler kişiye, yaşına, boyuna, hastalıklarına, aileden gelebilecek hastalık risklerine, kişinin yaşadığı şehre göre değişebilir.

        En doğrusu vücudunun ihtiyaçlarını öğrenmek ve ona göre kendi detoksunu uygulamaktır. Bunun için de bir diyetisyenden destek almak gerekir.

        KENDİNİZİ DEĞERLENDİRİN

        AŞAĞIDAKİ listeye göz atın. Eğer bu şartlarda yaşıyorsanız yılda ortalama 4 kez detoks yapmalısınız (mevsim geçişlerinde). Bu durumların 2-3’ü sizin için geçerliyse yılda 2, daha azsa yılda 1 kez detoks sizin için yeterli olabilir.

        - Sigara içiyor veya içilen ortamlarda bulunuyorsanız

        - Trafikte uzun zaman geçiriyorsanız

        - Egzozun çok olduğu yerlerde yürüyor, zaman geçiriyorsanız

        - Yediklerinizin taze ve doğal olduğundan emin değilseniz

        - Herhangi bir hastalık veya sağlık problemi nedeniyle ilaç kullanıyorsanız

        - Bilgisayar karşısında çok çalışıyorsanız

        - Kimyasal madde içeren ürünler kullanıyorsanız

        - Fabrikaların, sanayinin geliştiği şehirlerde yaşıyorsanız

        - Fazla alkol alıyorsanız

        - Çok çalışıyor, kendinizi çok yorgun ve mutsuz hissediyorsanız

        - Sürekli hastalanıyorsanız

        - Kötü ve düzensiz besleniyorsanız detoks yapmanızı tavsiye ederim.

        DOĞAL DETOKS YOLLARI

        - Posa, vücudun süpürgesi: Hazırlamaya üşendiğiniz salata veya sofranıza koyduğunuz 1 demet maydanoz, vücudunuzun temizliği için bire birdir. Her gün yeteri kadar posa almak, sebze-meyve tüketmek ve ekmeğin tam buğday unundan olanını tercih etmek, vücudun kendi kendini temizleyebilmesi için harika seçeneklerdir. Kahvaltıda taze nane, maydanoz, domates ve salatalık tükettiğinizde kendinizi toksinlere karşı koruyarak güne başlıyor olacaksınız. Sebze suyu içmek yerine sebze ve meyveleri kabuklarıyla yemenin detoksa daha uygun olduğunu da belirteyim.

        - Savaşçı vitaminler: A, C, D ve E vitaminlerini iyice öğrenin. Bunlar sürekli detoks yapmanızı sağlayacak mükemmel vitaminlerdir. Aslında her gün 2-3 porsiyon taze sebze-salata tükettiğinizde, süt içip yoğurt yediğinizde, haftada 3 gün balık tükettiğinizde bu vitaminleri alıyor olacaksınız.

        - Düzenli tuvalet alışkanlığı: Her gün düzenli tuvalete çıkanlar, günlük detoksu gerçekleştiriyor. Eğer bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka öncelikle bu sorunu çözün.

        - Uykunuza dikkat edin: Düzenli uyku sizi ayakta tutar. Bu, bağışıklık sisteminizin daha güçlü olması ve gün boyunca kendinizi daha enerjik hissetmeniz demektir. Yani detoksu yapma amacınızla örtüşüyor.

        - İşinize dikkat edin: Mutsuz çalışmak ve mutsuz yaşamak sizi çok ama çok yorar. Sevdiğiniz işi yapmanının vücudunuz üzerindeki olumlu etkileri her gün detoks etkisi yaratır.

        - İlişkilerinize dikkat edin: Sadece eşinizle ya da sevgilinizle değil, komşularınızla, arkadaşlarınızla ve işyerindeki insanlarla da sağlıklı ilişkiler kurmak, ruh temizliğinde çok önemlidir.

        - Antioksidan içeren besinler tüketin: Soğan, sarmısak ve pırasa gibi besinler değerli antioksidanlar içerir. Her yemekte soğan veya sarmısak tüketiyorsanız kendinizi sürekli koruyor- sunuz demektir.

        - Egzersiz yapın: Keşke eskisi kadar hareket edebilsek... Dolaşımı sağlamak ve vücudumuza daha çok oksijen yollamak, bizi güçlendirir, detoksa yardımcıdır. Gün içinde atacağınız 10 adım bile önemli. Haydi, şimdi kalkıp 1 bardak su alın kendinize.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar