Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KADIN sinirli sinirli geldi görüşmeye. Suratı asık, şikâyet etmeye hazır, bir yandan hâlâ zayıflamaya istekli ve heyecanlıydı. Yoksa insan şikâyet eder miydi kocasının eve yemekler, tatlılar getirmesinden? Söylenmeye başladı, “Ben bu şartlar altında nasıl diyet yapayım? Yapıyorum yapmasına, tutuyorum kendimi ama zor, çok zor. Her akşam eve bakalavalar börekler, siparişlerin biri geliyor biri gidiyor. Canım çekiyor, her şey önümdeyken yemeden durmak daha zor. Sonuçta diyet yapıyorum. Evde sağlıklı yemekler pişiriyorum. Dışarıda bana uygun olanı siparişm ediyorum ama evde eşimi durduramıyorum” diye dökülüverdi.

        DOĞRU DİYET

        Gülümsedim. Bitirmesini bekledim. Hikâye uzundu. Eşinin de kilo problemi var, hatta şeker problemi de var, diyet yapması gerekiyor ama bir türlü başlamıyordu. Erkekler diyete daha uzaktır. Diyet yapmanın aç kalmak olduğunu, işkence olduğunu ve en sevdikleri yemekleri ömür boyu yiyemeyeceklerini zannederler. Halbuki sağlıklı bir diyetle kilo vermek ve zayıflamak; sevdiğin yiyecekleri nasıl yiyeceğini öğrenmek, irade sahibi olmak, hastalıktan korkmadan o yemeği yiyebilmek demektir. Bu imkânsız mı geliyor? Buna hâlâ inanmıyorsan doğru diyetle tanışmamışsındır. Moda diyetlerden bahsetmiyorum. 1 haftada 10 kilo verdiren diyetleri atın çöpe. Yoksa onlar sizi çöpe atar. Doğru olanı, kendine uygun olanı yapmak ve sağlıklı beslenme davranışlarıyla yapmak nasıl fark yaratacak inanamazsınız.

        ‘ÖNCE GÖZÜM DOYUYOR’

        Bir danışanım geçen gün anlatırken “Artık küçücük bir tabakla doyuyorum, eskiden sevdiğim yemek olunca tabak tabak yer doymazdım. Şimdi öğrendiklerimle önce gözüm doyuyor, sonra karnım. Çok mutluyum” dedi. Bunlar bir diyetisyeni çok mutlu edecek cümleler.

        ERKEKLER AVANTAJLI

        Erkeklerin bu halini konuştuk biraz. Tabii ki tüm erkekler böyle değil. Kendi vücuduna saygı duyan, daha kaliteli bir hayat isteyen, mutlu olmak ve hayatın tadını çıkarmak isteyen erkekler de var elbette. Hatta onlar kadınlardan çok daha başarılılar. Neden mi? Daha mantıklılar, daha iradeliler, daha sonuç odaklılar, daha sakinler, yönetmeyi beceriyorlar ve evet biraz da doğuştan şanslılar. Daha çok kas kitlesine sahipler ve daha kolay zayıflıyorlar. Bunu anlattım. “Eşinizi ikna etsek ve sizinle diyete başlasa, hem o rahat edecek hem de siz” dedim. Bunu o da biliyordu ama ikna etmek kolay değildi:

        “Ben eşime bunları anlatırken, yarın daha zor olacak hadi bugün başla derken, o karşımda aldığı kilolarca balı anlatıyor. Nasıl lezzetli olduğunu, nasıl güzel olduğunu...” Hiç kolay değil. Kadın ısrarla diyetine devam ediyor ama zor koşullar altında. Her hafta bunu konuşuyor ve kendimizle gurur duyuyoruz. Evdeki ballar, börekler bizi yıldıramaz! İstedikten sonra her koşulda, her şekilde, her ortamda diyet yapılır. Tabii eşi böyle yapmasa da destek olsa bundan daha kolay olur, daha rahat olur elbette.

        Bu hikâyeyi sizinle neden mi paylaştım. Belki aynı durumdasınız. Belki aynı zor günlerden geçiyorsunuz. Bu yazıyı okutun eşinize ve şu sözleri söyleyin:

        - Ben diyet yapıyorum. Çünkü hasta olmak istemiyorum. Sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak istiyorum.

        - Diyet yapıyorum çünkü kendimi iyi hissetmek istiyorum.

        - Diyet yapıyorum çünkü evde sağlıklı yemekler olsun istiyorum.

        - Diyet yapıyorum çünkü sen de bana eşlik et istiyorum. Birlikte sağlıklı yaşayalım istiyorum.

        - Diyet yapıyorum çünkü yaşlanınca seninle hastaneye gitmeyi değil dünyayı gezmeyi istiyorum.

        Aklınıza ne gelirse. Tüm güzel dileklerinizle bu cümleleri artırın. Onu sevdiğinizi ve desteğine ihtiyaç duyduğunuzu anlatın. Olur mu olur. Eğer her şey yolunda giderse birlikte güzel günler ve sofralar sizi bekler. Oldu da dinlemedi. Siz vazgeçmeyin. Evde bir kişinin bile sağlıklı besleniyor olması evdeki herkesi az da olsa etkiler. Başaranlar bana e-posta atsınlar ki daha çok kişi ile paylaşalım, birbirimize destek olalım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar