Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada bir araştırma yaptık ve annelere çocukların beslenme alışkanlıklarını sorduk. Sizce çocuğunuz iştahlı mı? İyi beslenir mi? Ne yer? Buyurun ilginç cevaplara...

        SOSYAL medyada ‘Çocuğum Ne Yesin’ hesabı üzerinden yaptığıımız araştırma 20 sorudan oluşan bir anketti ve tam 443 anne katıldı. Sonuçları merakla bekledik ve ekip arkadaşım Diyetisyen Ecem Mahan’la beraber değerlendirdik. Okuduğumuz bir araştırmaya göre, anneler çocuklarının iştahsız ve zayıf olduğunu düşünüyor ama kontrol edildiğinde gerçekte böyle olmadıkları ortaya çıkıyor. Bu araştırma ilgimizi çekince biz de sosyal medyada bizi takip eden annelere sorduk.

        ‘ÇOCUĞUM İŞTAHSIZ’

        Anketimize katılan annelerin % 56’sının oğlu, % 44’ünün kızı var. Neredeyse yarı yarıya olması geneli göstermesi açısından oldukça önemli. Annelere “Size göre çocuğunuz iştahsız mı?” diye sorduğumuzda, % 67’si buna “İştahsız” cevabını verdi. Bu rakam oldukça yüksek! İştahsız tanımı anneden anneye değişiyor. Kimine göre tabağını bitirmediği için iştahsız, kimine göre ise sürekli yemek yemediği için. Aslında sağlıklı, yeterli ve dengeli besleniyorsa, çok az veya çok fazla yemiyorsa iştahı yerindedir. Tüm gün hiçbir şey yemeyen ya da tek çeşit yemek yiyen veya büyüme, gelişme geriliği yaratacak kadar az yemek yiyen çocuklar iştahsız kabul edilebilir.

        - Annelerin % 13.5’i çocuklarının olması gerekenden kısa, % 27.3’ü ise zayıf olduğunu düşünüyor.

        - Çocukların % 71.7’si düzenli doktor kontrolüne gidiyor. Rakam % 100 olmalıyken % 70’lerde olması bence düşük. Kimine göre sadece bir sorun olduğunda doktora gidiliyor ama aslında bebeğin ve çocuğun büyümesini takip etmek için çocuk doktoruna düzenli gitmek oldukça önemli bir konu.

        - Çocukların % 72’si günde 3-4 öğün yemek yiyor. Bu oldukça iyi bir rakam. Ara öğün kavramı demek ki çocuklarda var.

        ************

        Minikler süt ve yoğurt seviyor

        - ÇOCUKLARIN % 87’si süt, yoğurt grubunu tüketiyor. Tabii ayrıntıya bakmak lazım, günde kaç porsiyon olmalı o önemli bir konu ama Türkiye’de süt tüketimi oldukça düşük. Ayran tüketimi daha yüksek. Kalsiyum grubunun çocuklar için büyük önemi var. Yani bir bardak süt ve bir kâse yoğurt her gün tüketilmeli. Oran umut verici.

        - MİNİKLERİN kaliteli protein ihtiyacı var. Her gün bir yumurta, bir dilim peynir çocuk beslenmesinin vazgeçilmez adımlarındandır. Peki sonuçlar ne diyor? Çocukların % 31’i yumurta ve peynir yemiyor. Bu önemli bir eksiklik. Eğitim verdiğim gruplarda da en çok sorulan soruların başında bu iki besin geliyor. Yumurta ve peynir? Nasıl sevdireceğiz bu iki güzel besini?

        - BU sorunun cevabı beni oldukça şaşırttı. Zaten anemi ülkemizde yüksek. Çocuklarda zekâyı etkileyen demir en çok nerede var? Et grubunda. Bağışıklık sistemi için önemli olan D vitamini nerede var? Balıkta. İşte sonuç: Çocukların % 53’ü et, balık ve tavuk yemiyor. Neredeyse yarıdan faydası günlük et ihtiyacını almıyor.

        - ET grubu bu kadar az tüketiliyorsa bu çocuklar ne yiyor: Pilav, makarna, patates ve ekmek. Yemesin mi? Elbette yesin ama her şeyin dozu, dengesi ve miktarı önemli. Bu besinlerin yanında et ve sebze olmak zorunda. Sade makarna değil, yoğurtlu, kıymalı, peynirli ve balıklı makarna olabilir. Sonuç: Çocukların % 77.3’ü tahıl grubunu her gün tüketiyor.

        - SEBZE konusunda notumuz zayıf. Sebze yiyen çocuğa şaşkınlıkla bakıyoruz. Sonuçlar da bunu gösteriyor. Çocukların % 52’si sebze yiyor ama % 48’i her gün sebze yemiyor.

        - MEYVE konusunda daha iyiyiz. Çocuklar meyveyi seviyor demek ki ve % 77.7’si her gün tüketiyor. Enerji ve vitamin ihtiyacı olan çocukların her gün iki taze meyveye ihtiyacı var! Meyve suyu veya abur cubur azalırsa meyve tüketimi artar.

        - ÇOCUKLAR sağlıklı yağları eksik alıyor. “Çocuğunuz her gün zeytin, zeytinyağı ve kuruyemiş yer mi” diye sorduk, % 48’i “Hayır” dedi. Sinir sistemi, zekâ ve vitamin emilimi için önemli bu yağlar her gün alınmıyorsa çocuklarda vitamin eksikliği devam edecek. Zeytinyağı soframızda olmalı, zeytin kahvaltımızda ve kuruyemişler de çocukların cebinde olmalı. Okulda, tatilde ara öğün olmalı.

        - BANA çok sorarlar: “TV karşısında yemek yedirmek çok mu kötü?” Ne kadar yapmayın desem de bazı çocuklar başka türlü yemek yiyemez halde. % 43 TV ya da bilgisayar karşısında yemek yiyor. Ekran karşısında yemek yemek, ne yediğini fark etmeyen çocuklar yetiştirmektir. % 40 sadece yemeği ile ilgileniyor. İşte sağlıklı bir davranış!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar