Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Spotify ve doktorlar için bilgi paylaşımı uygulaması olan Figure 1’in verilerine göre cerrahlar ameliyat sırasında rock müzik dinliyor. Araştırma, cerrahların yüzde 90’ının ameliyathanede müzik dinlemeyi tercih ettiğini ortaya koyuyor

        BU haberi sizlerle paylaşmadan edemedim. Tüm yazılarımı yazarken ya da yeni bir proje, eğitim hazırlarken kısacası çalışırken müzik hep açıktır. Hatta bir kitabımda “Yazarken hep yanımdaydın, teşekkürler Şebnem Ferah” yazmıştım da eşim dostum gülmüştü. Çünkü her satırda onun ve onun gibi çok sevdiğim bazı isimlerin notaları vardı.

        İKİNCİ SIRADA POP VAR

        Bir tek ben böyle değilmişim. Doktorların ameliyata rock müzik eşliğinde girdiklerini biliyor muydunuz? Hastalar ameliyathanede sakinleştirilmiş bir şekilde yatarken, cerrahlara Metallica, Led Zeppelin, AC/DC ve Scorpions gibi rock grupları eşlik ediyor. Spotify ve Figure 1 tarafından Türkiye’nin de dahil olduğu 50 ülkeden cerrahlarla yürütülen araştırmaya göre rock, yüzde 49’la cerrahların operasyon sırasında en çok dinledikleri müzik türü. Rock’ı yüzde 48’le pop, yüzde 43’le klasik müzik, yüzde 24’le caz, yüzde 21’le R&B takip ediyor.

        RAHATLATICI ETKİSİ VAR

        New York’ta Mount Sinai Health System’da damar ve nakil cerrahı olarak görev yapan Dr. Alan I. Benvenisty, girdiği ameliyatlarda rock müzik dinlemesiyle bilinen bir doktor. Kendisi “İnsanların hayatları benim ellerimde ve rock dinlemek beni rahatlatıyor. Böylece tüm dikkatimi hastalarıma veriyorum. Gençlik yıllarımdan bildiğim müzik gruplarını dinliyorum. Bu nostalji hissi beni sakinleştirerek odaklanmamı sağlıyor” diyor.

        Hastadan istek şarkı alınıyor

        AMELİYATHANELERDEKİ müzik seçimi sadece medikal ekibe ait değil. Bazı cerrahlar istek şarkı aldıklarını da belirtiyor. Hasta uyanıksa, onun da söz hakkı oluyor. Araştırmaya katılan bir doktor “Hastaların uyanık olduğu sezaryen ameliyatları yapıyoruz. Bir tercihleri olursa onların istedikleri müzikle ilerliyoruz” diyor.

        Doktorların müzik listeleri var

        BİLGİ paylaşımı sağlık uygulaması üzerinden yürütülen araştırmaya göre, cerrahların ve cerrahi alanında çalışan personelin neredeyse tamamı (yüzde 90) ameliyathanede müzik dinliyor, yüzde 89’uysa müziği albümler yerine çalma listeleri üzerinden dinlemeyi tercih ediyor. Doktorların neredeyse 3’te 1’inin (yüzde 31) sırayla dinledikleri 5’ten fazla çalma listesi bulunuyor.

        Müzik, ekibin moralini yükseltiyor

        ARAŞTIRMAYA katılan doktorlar, müziğin ameliyathanede onları sakinleştirdiğini ve rahatlattığını, ruh hallerine iyi geldiğini, odaklanmalarını sağladığını ve sessiz anlarda tansiyonu düşürdüğünü söylüyor. Araştırmaya katılan cerrahlardan biri “Müzik, sinirleri yatıştırıyor ve ameliyat ekibinin moralini yükseltiyor” derken, bir diğer doktor “Müzik bazı anlarda ameliyathane ortamının daha sakin ve koordine olmasını sağlıyor. Bazı anlardaysa ortamın temposunu artırıyor” diye konuşuyor.

        Kritik noktalarda müziğin sesi kısılıyor

        ANESTEZİSTLER, anesteziyoloji personeli ya da sertifikalı anestezi hemşirelerinin yüzde 59’u çalışırken pop müzik, yüzde 44’üyse rock müzik dinlediklerini söylüyor. Elbette, güvenlik her şeyden önce geliyor. Araştırmaya katılanlar, ameliyat sırasındaki kritik noktalarda ya da birtakım komplikasyonlar gelişirse müziğin sesinin kısıldığını belirtiyor.

        Cerrahların ettiği şarkılar

        ARAŞTIRMAYA katılan cerrahların çalma listelerinde bulunan rock şarkıları şöyle sıralanıyor:

        1. ‘Rock You Like a Hurricane’ - Scorpions

        2. ‘Sweet Child O’ Mine’ - Guns N’ Roses

        3. ‘Just What the Doctor Ordered’ - Ted Nugent

        4. ‘Break on Through’ - The Doors

        5. ‘Paint it, Black’ - The Rolling Stones

        6. ‘Whole Lotta Love’ - Led Zeppelin

        7. ‘We Will Rock You’ - Queen

        8. ‘Back in Black’ - AC/DC

        9. ‘Cocaine’ - Eric Clapton

        10. ‘The Wind Cries Mary’ - Jimi Hendrix

        11. ‘Should I Stay or Should I Go’ - The Clash

        12. ‘Like a Rolling Stone’ - Bob Dylan

        13. ‘Rebel Rebel’ - David Bowie

        14. ‘Beautiful Day’ - U2

        15. ‘Why Can’t This Be Love’ - Van Halen

        16. ‘Iron Man’ - Black Sabbath

        17. ‘Who Are You’ - The Who

        18. ‘Barracuda’ - Heart

        19. ‘Rock and Roll All Night’ - Kiss

        20. ‘Tom Sawyer’ - Rush

        21. ‘Edge of Seventeen’ - Stevie Nicks

        22. ‘All Right Now’ - Free

        23. ‘Sympathy for the Devil’ - The Rolling Stones

        24. ‘Stairway to Heaven’ - Led Zeppelin

        25. ‘Ace of Spades’ - Motörhead

        26. ‘Nothing Else Matters’- Metallica

        27. ‘Piece of My Heart’ - Janis Joplin

        28. ‘Under the Bridge’ - Red Hot Chili Peppers

        29. ‘American Woman’ - Lenny Kravitz

        30. ‘Take it on the Run’ - REO Speedwagon

        31. ‘Animal’ - Def Leppard

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar