Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocukken yediklerimiz birçok şeyden etkileniyor. Ailedeki alışkanlıklar, evde pişen yemekler, annebabanın tercihleri, okulda sunulanlar, şehrinizde yetişen besinler... Belki çocukluk dönemini biraz daha kurcalayabilirsek yetişkinlikte başımıza gelenleri anlarız

        BUGÜN, 2010 yılında Türkiye’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarınının bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’de 0-5 yaş grubu çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, demir yetersizliği anemisi, raşitizm; okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde zayıflık, şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri; yetişkin kadınlarda zayıflık, şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, vitamin yetersizlikleri; yetiş- kin bireylerde ve yaşlılardaysa beslenmeye bağlı kronik hastalıklar sık görülüyor.

        HER GÜN 1 YUMURTA

        Kırsalda yani köylerde yumurta her an elinizin altında ve çocuklar her sabah kahvatıda yiyor sanıyorsunuz, öyle değil mi? Ama araştırmanın sonuçları burada bizi şaşırtıyor. 6-11 yaş grubu incelendiğinde erkek çocukları kırsalda da kentlerde de aynı durumda. Günde 28 gram yani ortalama 1 küçük yumurta yiyorlar. Kızlarda kentlerde yumurta tüketimi 32 gramken, kırsalda 21 grama düşüyor. Çocukların her gün 1 yumurtaya ihtiyacı var.

        KIZLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇOK SEBZE YİYOR

        9-14 yaş grubuna baktığımızda sebze- meyve tüketiminde kızların öne geçtiğini görüyoruz. Kızlar erkeklere göre neredeyse yaklaşık 100 gram daha fazla taze sebze ve meyve yiyor. Kentlerde tüketim daha yüksek, kırsaldaysa daha düşük. Bu ilginç bir sonuç... 9-11 yaş kız çocukları daha çok sebze yerken, 12-14 yaşa gelindiğinde özellikle kırsalda taze ve sebze meyve tüketimi çok düşüyor. Erkeklerdeyse, kız çocuklarının aksine tüketim artıyor.

        İştah ve besin seçimleri yaşa göre değişir

        EĞİTİMLERDE de anlattığım önemli bir konu var. Çocuk, yumurta yemiyor diye ömür boyu yemeyecek sanmayın ya da sebze yiyen çocuk sürekli yiyecek anlamına gelmiyor. İştah ve sevilen besinler yaş grubuna göre değişebiliyor.

        Önemli olan, her gün yenmesi gereken önemli besinlerin yani yumurta, süt, yoğurt, ekmek, et, balık, sebze, meyve ve zeytinyağının tüketiliyor olması. Bunun için farklı seçenekler sunmak sizin elinizde. Araştırmalar şehirde büyüyen çocukların beslenmesine daha çok önem verildiğini gösteriyor. Kırsalda yaşam şekli ve çocukların büyüme ortamı iyi beslenmelerini desteklemiyor olabilir.

        Çocuklar kahvaltı yapmıyor

        6-11 yaş grubuna tekrar bakacak olursak önemli bir sonuç daha dikkat çekiyor. Çocukların yüzde 70’i “Canım kahvaltı etmek istemiyor” diyor. Yüzde 14’üyse zamanının yetmediğini söylüyor. “Canım istemiyor” diyen çocukların çoğu İstanbul’da.

        Çocukların yüzde 32’si yine canı istemediği için öğle yemeği yemiyor. En çok Karadeniz Bölgesi’ndeki çocuklar öğle yemeğini atlıyor. Akşam yemeğini atlayan çocukların oranıysa yüzde 76! Ne kadar yüksek! Çocukların başlıca öğün atlama sebebiyse arada bir şeyler atıştırmak. Demek ki çocukların düzeni yok ama aradaki atıştırmalıklar ana öğünün eksik kalmasına sebep oluyor.

        TURUNCU GERÇEK

        ÇOCUKLAR yeme davranışlarını tıpkı diğer davranışlarda olduğu gibi ebeveynlerinden örnek alırlar. Bu durum sadece iştah için geçerli değildir. Yani iştahlı annenin çocukları iştahlı olmayabilir ama yeme hızı, yemek seçimleri ve damak tadı anneye veya babaya benzer. Bunu şekillendiren zaman, evde olanlar, ilişkiler ve çocuğun okul arkadaşları yani çevredir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar