Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Diyet yapanlar için amaç sadece kilo verip incelmek olmamalı, sağlıklı beslenerek ve yaşayarak incelme sağlanmalı. Aksi takdirde halsizlik ve güçsüzlük başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor. Vücut, çeşitli sinyaller vererek bir şeylerin yolunda gitmediğini söylüyor

        YAZ yaklaşırken diyet yapanların sayısı yüzde 300 artmıştı! Bu, her yıl yaptığımız şey biliyorum ama artık daha bilinçliyiz, daha dikkatliyiz. Zayıflarken sadece incecik olmak değil, ortalıkta hasta gibi dolaşmak yerine etrafımızdakilere “Ay ne güzel oldun sen!” dedirtecek kadar sağlıklı, iyi ve fit görünmek istiyoruz.

        Siz de diyet yaptıysanız ya da yapıyorsanız bu konuları dikkate almalısınız. İşte bu yüzden bu yazıyı okuyun ve aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız bir uzmana danışın.

        KENDİNİZİ GÜÇSÜZ HİSSEDİYORSANIZ

        Eğer sağlıklı bir diyet yapıyorsanız kaloriyi azalttığınızda hiç açlık hissetmezsiniz ve asla halsizlik oluşmaz. Tek besine dayalı diyetler yapıyor ve özellikle protein diyetlerini deniyorsanız, bu diyetleri uzun süreli yapmak sizi güçsüz bırakabilir. Diyetinizde sebze ve meyve eksikse halsizlik oluşur. Sebze yerine sadece domates, salatalık, marul yemek yetmez.

        Sebze seçiyor ve sevmiyorsanız halsizlik ve güçsüzlük en büyük probleminiz olabilir. Sebzesiz yani renksiz yaşam bağışıklık sisteminizin daha zayıf olması anlamına gelir. Daha erken yaşlanacak ve belki de daha erken yaşta kalp krizi riski taşıyor olacaksınız. Kansere karşı en sağlam koruyucular olan sebzeleri yememek hastalık riskinizi artıracak. Sevin ya da sevmeyin, her gün sebze yiyin. Hangi halini seviyorsanız onu bulun ama 1 çeşit bile olsa, 2 kaşık yiyin.

        GÜN İÇİNDE SÜREKLİ AÇLIK HİSSEDİYORSANIZ

        Diyettesiniz ve kilo vermek için az kalori almanız gerekiyor. Bu, ‘aç kalmak’ anlamına gelmemeli. Gün boyunca kendinizi aç hissediyor, midenizden gelen seslerle yaşıyor ya da açlık duygusu nedeniyle kendinizi işinize veremiyorsanız yanlış yoldasınız demektir. En iyisi yaptığınız diyeti tekrar gözden geçirmek. Size göre kalorisi çok düşük olabilir veya yeteri kadar protein içermiyor olabilir.

        TIRNAKLARINIZ KIRILIYORSA

        Büyük ihtimalle düşük kalorili bir diyet yapıyorsunuz. Amacınız hızlı zayıflamaksa, bunu çok düşük kalorili diyetle yapmak veya öğün sayılarını azaltmak en kolay yöntem. Ama kolay olması sağlıklı olduğunu göstermiyor. Aksine bir şeylere zarar vereceğinin işareti. Düşük kalori almak aynı zamanda yetersiz protein, karbonhidrat ve yağ almak hatta daha az vitamin ve mineral almak demektir. Bu durumda özellikle saç ve tırnaklarınızı koruyacak vitamin ve mineralleri almak için arada kuruyemiş içeren bir diyet listeniz olsun.

        KİLO VERİRKEN VÜCUDUNUZ SARKIYORSA

        Çok hızlı kilo kaybı olduğunda, çok düşük kalorili diyet yapıldığında, hiç spor yapmadan zayıflarsanız sarkmalar oluşabilir. Et, balık, tavuk, peynir, yumurta yemiyorsanız kaslarınız daha zayıf olabilir. Şekilsiz zayıflıyorsanız, verdiğiniz kilolar size kendinizi iyi hissettirmiyorsa biraz yavaşlayın ve mutlaka yüzme veya pilates yapın.

        Spor yaparken açlık hissediyorsanız

        BUNUN 3 nedeni olabilir. Birincisi spordan önce yediğiniz öğündeki yemek size yetmiyor olabilir. İkincisi yemeğin miktarı iyi olabilir ama yanlış seçimdir. Üçüncü nedense yaptığınız egzersiz size uygun olmayabilir.

        Yaptığınız spora göre yediğiniz yemeği ayarlamalı ve hatta gün içini buna göre planlamalısınız. Yediklerinizi ayarladığınız halde yoruluyorsanız, egzersiz uzmanından programınızı değiştirmesi için yardım istemelisiniz.

        Ödem probleminiz varsa

        DİYET yapmak sadece yediklerinizi azaltmak değildir. Önemli olan sağlıklı beslenerek ve yaşayarak kilo verebilmek. İyi sıvı almak ve iyi su içmek çok önemli. Yeteri kadar su içerseniz ödem şikâyetiniz az olur. Yeteri kadar sebze ve yeşillik yemiyorsanız, çok tuzlu besleniyorsanız ödem şikâyeti yaşayabilirsiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar