Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yazın yaklaşmasıyla birlikte kimileri formlarını korumak kimileriyse zayıflamak için spor yapmaya başladı. Spor yaparken ne yediğinize çok dikkat etmeniz ve yaptığınız egzersizle tükettiğiniz yiyecekleri dengelemeniz gerekiyor

        SPOR yapmaya başladınız mı? Cevabınız bu aralar “Evet” olabilir. Yaz geliyor, havalar ısınıyor, tatil planları için erken rezervasyon yaptınız bile! Tüm bunlar size neyi hatırlatıyor? Kış boyunca aldığınız kiloları... Diyet ve spor, mart ayından itibaren başlıyor. Yıllarca uğraşsak da, bunun yaşam tarzı olması gerektiğini ve böyle olduğunda kilomuzu sabit tutabileceğimizi anlatsak da bu moda bitmez. Mart-nisan aylarındaki diyet ve spor ilişkisi her zaman olacak. Spor salonları dolduysa ben de spor yaparken ne yediğinizin neden önemli olduğunu anlatayım.

        ‘SPORA BAŞLADIM, KİLO ALDIM!' DİYENLERE

        Sağlıklı beslenme her işin ilk adımı olmalı. Spor yapma amacınız aldığınız kiloları vermek, formda kalmak, kilo almamaya çalışmak, sağlıklı olmak, performansı artırmak, kas kitlesini çoğaltmak, vücudu şekillendirmek ya da her ne olursa olsun, yaptığınız egzersizle yediğiniz yiyecekleri dengelemezseniz başarılı olamazsınız.

        Spora başladıktan sonra kilosunun arttığını görenler olabilir. Bu yüzden “Spor bana yaramıyor, ne zaman spor yapsam kilo alıyorum” diye söylenen çok danışanım olmuştur. Burada 2 soru soralım. İlki yaptığınız spora uygun olarak beslenme programınızı değiştirdiniz mi? İkinci soruysa yaptığınız spor vücudunuza ve amacınıza uygun mu?

        Yağ yakmak isterken ağırlık çalışırsanız kilo almanız normal. Kas yapmak isterken sadece yürürseniz de işiniz zor. En iyisi işin uzmanına sormak. Spora başlamadan önce spor hocasına ne istediğinizi anlatıp hatta diyetisyenle bağlantı kurmasını sağlayıp doğru programı belirleyin.

        Sporda başarıyı artırmak için

        SPOR yapanlar, kişisel gelişim için veya profesyonel iş olarak spor yapanlar, hepiniz için beslenme çok önemli. Eğer spor işinizse zaten buna sürekli dikkat ediyor olmalısınız. İyi beslenmek ve iyi antrenman başarınızı artıracaktır. İkisinden biri eksik olduğunda bunun sonuca yansıdığını görürsünüz.

        Spor şekline göre beslenme desteği

        PROFESYONEL sporcular nasıl antrenörle çalışıyorsa aslında takımın ve bireysel sporcuların da diyetisyeni olmalı. Yabancı takımlarda buna önem veriliyor, takımın yanı sıra sporcuların da özel diyetisyenleri var. Sporcu beslenmesinden anlayan bir uzmanla çalışıp sürekli kontrolde kalıyorlar.

        Bizim ülkemizde durum daha geride. Çok çok az takımın beslenme uzmanı var, sporcuların da azı diyetisyenle çalışıyor. Ne yazık ki kilo artışı veya sakatlığa bağlı kilo artışı olunca diyetisyene gidiyorlar. Ama biraz daha profesyonel düşünebilenler performans artırmak için mutlaka beslenme desteği alıyorlar.

        Sporcu diyetisyeniyle çalışmanın yararları

        BAZI antrenmanlarda karbonhidrat yüklemesi gerekirken, bazılarında buna gerek yoktur. Gereksiz karbonhidrat yüklemesi bazı antrenmanlarda fayda sağlamaz ve belki de kilo artışına sebep olabilir. Sporcu diyetisyeni sizi doğru yönlendirecektir.

        ‘Sporcular İçin Beslenme’ kitabı

        BU konuya ilgi duyanlar, özellikle sporcu beslenmesi konusunda diyetisyenle çalışmak isteyenler, Diyetisyen Dünyası Yayınları’ndan çıkan ‘Sporcular İçin Beslenme’ adlı kitabı edinebilir. Prof. Dr. Gülgün Ersoy’un yazdığı kitap güncel bilgilerle dolu. Yıllarca milli sporcularla çalışan Ersoy’un bilgilerinden faydalanmak isteyenlere duyurulur.

        Sağlık ve günlük performansı artırmak için

        1 Yeterli ve dengeli kalori alımı sağlamalısınız.

        2 Kilonuzu korumalısınız.

        3 Günlük fiziksel aktivitenizi artırmalısınız.

        4 Her besin grubundan yeteri kadar almalısınız.

        5 Yağ alımına dikkat etmelisiniz.

        6 Kompleks karbonhidrat tüketmelisiniz.

        7 Demir ve potasyumdan zengin, sodyumdan kısıtlı beslenmelisiniz.

        8 Alkol tüketmemelisiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar