Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BEN sıklıkla hipoglisemiden bahsetmeye çalışıyorum. Çünkü ne zaman yazsam, “Ben de bu sorunu yaşıyorum. Şimdi anladım” diyen mail’ler, mesajlar geliyor. Her geçen gün daha çok bilgileniyor, farkında oluyoruz. Yaşadığınız sıkıntıların sebebi mutsuz olmanız değil! Belki de bir türlü anlaşamadığınız şekerdir.

        BU CÜMLELER TANIDIK GELİYOR MU?

        - “Öyle bir an geliyor ki kendimi mutsuz, halsiz, yorgun, kızgın hissediyor ve eşime dostuma bağırıp çağırmış, bir kenara çekilmiş buluyorum.”

        - “Yemekten sonra girdiğim toplantılarda kendimi kaybediyorum. Bir hevesle girdiğim toplantılar, 1 saat sonra her şeye ‘Hayır’ dediğim, sakin kalamadığım bir hal alıyor.”

        - “Eşimle ve çocuklarımla sorunum yok ama onlar benden bıktılar çünkü 5 dakika iyiyim, 5 dakika kötü... Bana ne oluyor anlamıyorum. Panik atak tedavisi de görüyorum ama işin içinden çıkamıyorum.”

        - “Neden bu kadar mutsuz hissediyorum bilmiyorum. Hayatım kötü gitmiyor. Acaba gerginliğimin nedeni sürekli yaptığım diyetler olabilir mi? Açım.”

        - “Çalışırken bir anda kendimi kötü hissedebiliyorum. Keyfim kaçıyor. Bir şeyler yediğimde kendime geliyorum. Doktorum bana antidepresan yazdı.”

        DEPRESYON MU HİPOGLİSEMİ Mİ?

        Depresyon ile panik atak ayrı birer hastalık ve ayrı ayrı tedavileri var. Eğer bunlardan birini yaşıyor ve tedavi gördüğünüz, ilaç aldığınız, terapiye gittiğiniz halde kendinizi iyi hissedemiyorsanız hatta iyi hissetmek için sürekli bir şeyler yemeye çalışıyorsanız, yolda fenalaşmamak için daha çok yemek yiyor ya da “Şişman olduğum için bu sorunları yaşıyorum” diye düşünüp açlık diyetleri yapıyorsanız bu sorun giderek büyüyecektir. Böyle hissediyorsanız yaşadığınız, hipoglisemi yani kan şekerinin hızlı düşüyor olması olabilir.

        Depresyon ve hipoglisemi arasındaki fark kan tahliliyle anlaşılıyor. Size yapılacak yükleme tahliliyle açlık şekerinize, açlık ensülin değerine, tokluk şekerinize ve tokluk ensülin değerine bakılıyor. Bu tahlil sonucunda her şey depresyondan mı kaynaklanıyor yoksa yaşadığınız hipoglisemi atakları mı anlayabilirsiniz.

        İkisinin belirtileri birbirine çok benzeyebiliyor. Birinde şeker düştüğünde sadece baş ağrırken, birinde sinirlilik ve açlık krizi oluşabiliyor. Psikiyatrinin veya psikoloğunuzun yorumuyla tahlil sonuçlarınızı yan yana koyup değerlendirmek çok önemli.

        Hipoglisemi belirtileri nelerdir?

        HİPOGLİSEMİNİN şiddeti hafif, orta ve ağır olabilir. Şiddetine göre klinik bulgular da farklıdır.

        HAFİF ŞİDDETTEKİ HİPOGLİSEMİ BULGULARI

        - Açlık

        - Titreme

        - Terleme

        - Uyku hali

        - Dudakta ve dilde karıncalanma

        - Solukluk

        - Çarpıntı

        - Huzursuzluk

        ORTA ŞİDDETTEKİ HİPOGLİSEMİ BULGULARI

        - Baş ağrısı

        - Karın ağrısı

        - Bulanık görme

        - Uyuşukluk

        - Konuşma zorluğu

        - Uyku hali

        - Taşikardi (Kalp atım hızının artması)

        - Sinirlilik

        - Solukluk

        - Terleme

        AĞIR ŞİDDETTEKİ HİPOGLİSEMİ BULGULARI

        - Bilinç kaybı

        - Koma

        Mutsuzluğum geçer mi?

        KAN şekeri seviyesini gün boyunca dengede tutan kişilerde, ara öğün yapanlarda ve kan şekerini düşürmeyecek şekilde beslenme programı uygulayanlarda kesinlikle daha pozitif bir hal gözlemleniyor. Sinirlilik ve açlık krizi de kalmıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar