Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İkinci kez anne oldum ve oğlum Hayat’ı kucağıma aldım. Bunun mutluluğunu yaşarken sizlerle hamilelik, doğum ve doğum sonrasına ilişkin sağlıklı yaşam deneyim ve önerilerimi paylaşıyorum

        Doğuma yaklaştığım haftalarda sancılar kendini göstermeye başladı. Son haftalarda danışanlara bak, toplantılara gir, akşam ayrı sabah ayrı program derken neredeyse erken doğuracaktım. Doktorum “Hadi artık biraz evde dinlen” deyince artık evde dinlenerek çalışma moduna döndüm. Iyi oldu, demek ki 9 aylık hamileysen biraz ayaklarını uzatman gerekiyormuş.

        SAKİN BİR GEBELİK GEÇİRDİM

        Bu arada bazen buradan bazen de sosyal medyadan gelen soruları cevaplamaya çalıştım. İkinci gebelik olunca tecrübe farkıyla belki de daha sakin bir gebelik geçirdim. Bu iştah kontrolü ve daha az kilo almak demekti. İlk hamilelikte işin uzmanı olsan da panik olabiliyorsun. Açlıkla mücadelen normal zamanlardaki gibi olmuyor. Açıkçası “10 kilo alacağım, 1 gram fazla almam” diye takıntılı bir hamile de olmadım.

        İlk hamileliğimde biraz mide problemleri yaşayıp biraz da tadını çıkarmak isteyince 9 ay boyunca her gün mide bulantısı çekmiş ve yediğim her şeyi çıkardığım halde neredeyse 20 kilo almıştım. Mide bulantısı çekerek geçirdiğim günlerde düşündüğüm tek şey ağız tadıyla yemek yemekti. O yüzden “Tartıdaki rakamlar beni korkutamaz” diyordum. Çünkü yemek yemek dünyadaki en güzel şeylerden biri! Bu hazzı yaşamak o kadar değerli ki!

        Hamilelikteki ayrıntıları ‘Çocuğum Ne Yesin?’ kitabında yazmıştım. Peki sonra ne oldu? 20 kilonun hepsini neredeyse 6 ayda verdim. Diyet yaparak değil, emzirerek. Bu kısımların altını çizmek istiyorum.

        Sadece emzirmek günde 600 kalori yakar

        1. Hamileyken sağlıklı yemekler ile aldığınız kilolardan çok korkmayın.

        2. Hamileyken takip etmeniz gereken ilk şey yeterli ve sağlıklı beslenip beslenmediğiniz. Bebeğinize yeterince vitamin– mineral yollayabiliyor musunuz? Kilo artışınız normal mi?

        3. Çok hızlı kilo alıyorsanız dikkat! Çok kilo almak başta sorun değilmiş gibi gelse de son aylarda buna pişman olabilirsiniz. Hafiflik özgürlüktür, unutmayın!

        4. Evet normalde 12-15 kilo almanız yeterlidir ama zayıfsanız ve toplamda 18-20 kilo aldıysanız strese girmeyin. Sonra emzirerek zayıflayacaksınız.

        5. Zaten kilo probleminiz varsa, genetik olarak kilo almaya yatkınsanız veya şeker sorununuz varsa 15 kiloyu geçmemeye çalışın. Bu durumda kilonuza özellikle dikkat etmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir.

        6. Doğumdan sonra kilo vermeyi düşünmeyin. En güzel zamanlarınızı bebeğinizle birlikte tadını çıkararak geçirin. Çünkü sadece emzirmek bile günde neredeyse 600 kalori yakar. Bu da çok rahat zayıflamanızı sağlayacaktır.

        7. Doğum sonrasında emzirirken harcanan 600 kaloriye rağmen zayıfayamıyorsanız, beslenmenizde çok ciddi hatalar vardır.

        8. Annelerin en dengesiz beslendikleri zaman doğum sonrası ilk zamanlardır. Bu süreçte birinden destek alın, evde sürekli yemek olsun. Anne, baba, konu komşu kim varsa, destekleri size iyi gelir.

        Normal doğum mu sezaryen mi?

        Perşembe akşamı saat 19.00’da yine sancılar başladı. Saat başı, sonra yarım saatte bir, sonra 15 dakikada bir derken, saat sabah 07.00’yi buldu. 12 saat evde doğum sancısı... Saat 08.00’de hastanede doktorumla buluştuk. 4 saatlik doğum sancısı da eklenince sonunda saat 12.00’de minik oğlum Hayat dünyaya geldi. Bu güzel haberi sizlerle paylaşmak büyük mutluluk . İlk hamileliğim 22 saat sürdüğü için 17 saatlik ikinci doğum daha hızlı sayılır. Bu rakamları yazıyorum ama kimsede aynı değil.

        Bebeğinizi hemen emzirin!

        Normal doğum öyle mucizevi bir şey ki... Bebeğinizin dünyaya geldiği anı saniye saniye hissetmek mi desem, vücudunun sana sunduğu eşsiz güzellikleri görmek mi... Yoksa doğum sonrası vücudun hemen toparlanması, yürüyerek hastaneden çıkabilmek, bebeğin bağışıklık sisteminin çok güçlü olması ve psikolojik durumunun sezaryene göre çok daha olumlu olması mı desem... Normal doğum yapan annelerin doğum öncesi kilolarına dönme hızı da daha yüksek. Normal doğum yapmanız için yüzlerce sebep var. Ben hep şöyle anlatırım: Adı üstünde, normal olan bu! Ama hekiminiz “Sezaryen gerekiyor” diyorsa yapacak bir şey yok.

        Gelelim bir bebeğin ilk beslenme anına! Annesiyle tanışma ve anne sütünü ilk alma anı! Hem karın doyurma hem de güven duygusu! Bebek için hafızaya kazınan ilk beslenme anı! Çok değerli... Doğum yaptığınız hastane, hekim ve ekip sizin için çok önemli. Hemen bebeğinizle buluşmanız, ilk buluşmada emzirmeyi sağlamanız sonrası için çok önemli, aklınızda bulunsun.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar