Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİZE arada kendimden de bahsediyorum, hamileliğimin 36. haftasına geldim, heyecan sardı beni. Sosyal medyada da bunları paylaştıkça daha çok soru geliyor. Son haftalarda en çok gelen sorulardan biri “Hamileliğiniz boyunca kaç kilo aldınız?” oluyor. Bir de “Ne zamana kadar çalışacaksınız?” diye soruluyor. Sağlık olsun da son ana kadar çalışayım. Evet artık hareketler yavaşlıyor, insan daha çabuk yoruluyor ama yine de çalışmak iyi geliyor. Bu sebeple kendinizi iyi hissediyorsanız iş saatlerinizi azaltarak çalışmaya devam etmenizi tavsiye ederim.

        SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENİN

        İlk hamileliğim hakkındaki tüm ayrıntılar ‘Çocuğum Ne Yesin?’ kitabında var. 9 ay kusarak 18-19 kilo almanın hikâyesi... “İkinci de böyle mi olur?” diyordum, 9 ay kusma kısmı aynı oldu ama o kadar kilo almadım. Bu sefer 12 kilo aldım. Doğuma kadar olsa olsa toplamda 13-14 kilo olur. Sıkıntı yok. Daha hafif olmak daha iyi hissettiriyor o kesin ama bu dönem kilolarınızı sayacağınız bir dönem değil. Bunu takıntı ve stres haline getirmeyin. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi başardığınızda zaten sizi zorlayacak rakamlar olmayacak.

        POZİTİF DUYGULAR BEBEĞE GEÇİYOR

        Bugün size ilk besin olan anne sütünün öneminden bahsedeceğim. Bir besin bir bebeği hem fiziksel hem de psikolojik olarak doyurabilir mi? Evet! Yeni doğan bebeğinize özel olan ve sadece sizin memenizde bulunan bu içecek bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılarken duygusal olarak da sevgi, şevkat, güven, huzur gibi pozitif duyguların bebeğe geçmesini sağlıyor. Bebeğinizi kucağınıza alıp ona en çok ihtiyacı olan şeyi keyifle verin: Anne sütü!

        Süt için her gün tüketilmesi gerekenler

        - Mutlaka 1 bardak süt için. (Gaz yapıyorsa laktozsuz olsun.)

        - Her yemekte (günde 2 kez) yoğurt. (Biri probiyotik olabilir.)

        - Her gün en az 3 kez sebze. (Sabah maydanoz, domates, biber, öğlen sebze yemeği, akşam balığın yanına salata gibi.)

        - Sabah 1 yumurta ve 1-2 dilim peynir.

        - Her gün bir öğünde 100-200 gram balık-tavuk veya kırmızı et. (Izgara, fırında, sebzeyle.)

        - Her öğünde tam buğday ekmeği. (Duruma göre 1-2 dilim.)

        - Ekmek yemediğinizde bulgur, tam buğdaydan makarna ve buğday mutlaka olmalı.

        - Her gün 3 meyve. (Her seferinde farklı meyveler olmalı.)

        - En az 3 litre su için.

        - Her gün 2-3 ceviz + 2-3 badem + 2-3 fındıkla bir kuruyemiş tabağı.

        - Zeytinyağı. (Yemekte, salatada veya domatesin üzerinde ama mutlaka!)

        Anne sütü nasıl artar?

        BU konuda tek bir gerçek var. Anne bebeğini gördüğü ve onun acıktığını hissettiği anda süt salgılanır. Miktarı hemen artar. Anne gebelikten itibaren kendini hazırlamalı, sütünün çok iyi geleceğine ve bebeğe yeteceğine inanmalıdır. Strese giren, sütünün yetmeyeceğine inanan, sıkıntılı bir dönem geçiren, mutsuz olan, yorgun olan veya erken dönemde çalışmak zorunda olan annelerin sütü azalabilir.

        Süt beyindeki düşünce gücüyle salgılanır! Bu dönemde sütün kalitesini artırmak için yapacağınız şey, iyi ve yeterli beslenmek, günde 3-4 litre su içmek, günde 2-3 bardak süt, yoğurt tüketmek ve dinlenmek. Bu arada sütün miktarını etkileyen 3 şey var: Bebeğin emme sıklığı, bebeğin emme miktarı ve 2 emzirme arasındaki süre.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar