Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bana “Bir evin en önemli bölümü neresidir?” diye soracak olsanız yanıtım çok net olur: Mutfak

        Benim için ev yaşamı mutfağın çevresinde şekillenir. İçinde bir de yemek bölümü olan bir mutfak sıcak aile yemeklerinin en güzel ortamını sunar. Hele bir de benim gibi yemek yapmaya meraklı iseniz, mutfağın önemi katlanarak artar. Artık salonlarla veya yaşam odalarıyla mutfakların bütünleşmesi, küçülen evlerde, mutfakların salonların bir parçası haline gelmesiyle birlikte mutfakların hem görünüm hem de pratiklik olarak daha da önem kazanmasına daha da fazla özen gösterilerek yapılmasına yol açıyor.

        REKLAM

        Mutfak delisi birisi olarak bugün size kendimce dünyanın en iyi mutfaklarını anlatmak istedim. Elbette çok kaliteli, çok şık, çok iyi onlarca mutfak markası var.

        Türkiye’de de mükemmel mutfaklar üretiliyor ve ortalama bir ithal mutfaktan çok daha ucuza aynı kalitede ve hatta daha kaliteli yerli bir mutfak sahibi olmak mümkün ama ben bugün size mutfakların “En iyilerinden” mutfak dünyasının “Rolls Royce”larından bahsetmek istiyorum. Eğer çok şık bir ev yaratmak istiyorsanız ve bunun içine harcama sınırınız yoksa ya da bu sınır çok yukarılardaysa. Sizler için üç ayrı mutfak markasını tavsiye etmek isterim. Bunların ikisi İtalyan, biri ise Alman yapımı.

        Benim sıralamam ise şöyle:

        1. Boffi

        2. Giorgetti

        3. Bulthaup

        Sizlere anlatacağım bu mutfakların fiyatlarını da yaklaşık olarak vermeye çalışacağım. Ancak vereceğim fiyatlara buzdolabı, fırın, ocak, şarap dolabı gibi beyaz eşyaların fiyatları dahil değil. (Onları da haftaya anlatırım.)

        REKLAM

        BOFFI

        Hiç tartışmasız dünyanın en iyi, en kaliteli ve bence en şık mutfaklarını ve banyolarını üreten firma. Ancak rakipsiz olduğu alan mutfak. Boffi, bundan hemen hemen 80 yıl önce Piero Boffi adında bir marangoz tarafından kurulmuş bir firma. Giderek önce mutfak, ardından banyo ve bunların aksesuvarları üzerinde uzmanlaşmış.

        Piero’dan sonra işin başına geçen üç kardeş, Dino, Paolo ve Pier Boffi, kalite çıtasını sürekli yukarı çekerek eşsiz bir marka yaratmışlar. Ünlü İspanyol Patricia Urquiola, Pire Lissoni gibi tasarımcıların imza attığı Boffi mutfaklar, bugün evin herhangi bir odasından daha şık, daha gösterişli ve daha kaliteli duruyor.

        Bir mutfağın fiyatı ancak tasarımından ve kurulacağı alanın büyüklüğünden bağımsız olarak söylenemez. Ancak küçük bir mutfağı Boffi’ye yaptırmaya kalkarsanız en az 75-80 bin Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Ortalama boyutta yani yaklaşık 30 metrekarelik bir mutfak ise 130 bin Euro’ları bulabilir. Genişçe bir mutfak ise 200 bin Euro’ları aşar.

        REKLAM

        BULTHAUP

        İki İtalyan mutfakçının arkasına bir Alman’ı taktım. Her ne kadar şu günlerde aramız pek iyi olmasa da Almanya, her alanda kaliteli üretimin en önemli ülkelerinden biri, belki de birincisidir. Hal böyle olunca mutfak üretiminde de geride kalmaları düşünülemezdi. Almanlar için otomobilde Mercedes ne ise mutfakta da Bulthaup aynı anlama gelir.

        Firma, mutfak alanında uzmanlaşmış ve savaş sonrası Almanya’nın imarında mutfakçılık yapmıştır. Muhtemelen dünyanın en kaliteli ve en fonksiyonel mutfağıdır Bulthaup. Her ne kadar Bulthaup’un mottosu “Şekil işlevi takip etmelidir” olsa da Bulthaup’un formları da oldukça iyidir ve İtalyan rakipleri kadar olmasa da son derece şık bir mutfaktır. Fiyatları ise Boffi ve Giorgetti’ye oranla çok daha “Ehvendir”. Bulthaup’la yapılırsa maliyet 70-80 bin Euro arasında olur. Yani Boffi’den en az yüzde 30’a varan oranda daha ucuzdur. İyi tarafı torunlarınız tarafından da kullanılabilecek olmasıdır.

        REKLAM

        GIORGETTI

        Giorgetti, İtalya’nın ahşap işçiliği ile ünlü en önemli mobilya üreticilerinden biridir. Benim için tam bir kalite sembolüdür. Bayılırım. 1898’de kurulan firma, o gün bugündür çok yüksek kalitede ahşap işçiliği ile mobilya üretir. Giorgetti, dünyanın en önemli mobilya tasarımcıları ve iç mimarlarına her biri bir sanat eseri sayılabilecek mobilya tasarımları yaptırdı.

        Henüz bir Boffi olamadıysa da, işçilik, malzeme kalitesi ve dizayn olarak Boffi ile yarışacak niteliklere sahip. Yılların ahşap işçiliği ve dizayn birikimi Giorgetti’nin mutfaklarında kendini hemen gösteriyor. Fakat o kadar güzeller ki, bu güzelliğin mutfak kapısının arkasında kalmasına insanın içi elvermiyor. Giorgetti’ye bir mutfak yaptıracaksanız, tercihen açık bir mutfak olması daha iyi olur. Fiyatlarını soracak olursanız Boffi ile hemen hemen aynı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar