Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Maşallah memleketimizde son yıllarda mebzul miktarda şarap yazarı oluştu. Bilen bilmeyen herkes uzman. Bildikleri üç beş kelimeyle her türlü şarabı analiz edebiliyor, üzerlerine ahkâm kesebiliyorlar.

        Ne yazık ki benim böyle derin bir şarap kültürüm yok. Hoşuma gidiyorsa içerim. Gitmiyorsa parasını verdimse boşa gitmesin diye yine içerim. Tanen, manen, gövde zart zurt anlamam.

        İçerim, polemiğe girmem.

        Şarap konusunda seçici değilim anlayacağınız ama şarap bardağı konusunda, daha doğrusu genel olarak bardaklar konusunda biraz seçiciyimdir.

        İçinde şarap da olsa, su da olsa, süt de olsa bardak dediğin güzel olmalı.

        ŞIK BİR MASANIN EN ÖNEMLİ UNSURU

        REKLAM

        Hele hele sofraya koyduğum şarap bardağı kesinlikle güzel olmalı, kaliteli olmalı diye düşünürüm.

        Şık ve kaliteli bardaklar hem kullanımda keyif verecektir hem de bir masanın gerçekten şık olmasını sağlayacaktır.

        En şık masa örtülerini, en kaliteli tabakları, en gümüş çatal bıçakları kullansanız bile masanın en önemli unsurlarından biri belki de birincisi bardaklardır.

        Hele hele masada bir kişi için en az üç bardak bulunacağı göz önüne alınırsa, masanın gerçek güzel görüntüsünü sağlayan bardaklar olacaktır.

        O yüzden size bugün bardaklardan bahsetmek istiyorum.

        Bir bardak takımında en azından bir şampanya, bir beyaz şarap, bir kırmızı şarap ve bir de su bardağı olması gerekir. Bazıları farklı kırmızı şaraplar için farklı formlarda bardak da isteyebilir ama ben o kadarına gerek olduğunu düşünmem. Tabii züppeliğin sonu yok ayrı. Abartmaya kalkarsanız, tatlı ile içilecek şarap için de ayrı bir bardak gerekir ki, o zaman da masa biraz fazla kalabalıklaşmış olur. Gelelim bu bardakları nereden alabileceğinize.

        REKLAM

        Elbette ki, Türkiye’de hiç fena olmayan kadeh ve bardaklar imal ediliyor. Bunların da kaliteli olanları var, şık olanları var. Paşabahçe’nin çok güzel bardakları olduğunu itiraf etmeliyim.

        Ama mesela Ertuğrul Özkök’ün her fırsatta çok övdüğü Kerim Raşid tasarımı bardakları hiç tavsiye etmem.

        Bir tasarım olarak çok güzeller, dekoratif olarak şahaneler, heykel gibiler ama şarap bardağı olarak çok kullanışsızlar. Biblo olarak istiyorsanız alabilirsiniz ama kadeh olarak asla. Benim tercihim düz beyaz ve üzeri çok işli olanlardan yanadır her zaman. En iyileri ise bana göre bu sayfadaki gibi sıralanır.

        TAKIM AYNI MARKANIN ÜRÜNLERİNDEN OLUŞMALI

        Tabii bu söylediklerim sadece sofraya koyacağınız bardak faslı.

        Bunun dışında mutlaka viski bardaklarınız, votka şat bardaklarınız, martini kadehleriniz ve konyak bardaklarınız da olmalı.

        İyi bir karaf ve iyi bir sürahi de olmazsa olmaz. Saydığım markaların tümünde bu ürünleri de bulmanız mümkün. Sofradaki bardak takımınız aynı markanın ürünlerinden oluşursa iyi olur. Diğerlerini ise farklı markalardan ve modellerden keyfinize göre seçebilirsiniz.

        REKLAM

        TÜM BARDAKLARIN KRALI BİR FRANSIZ

        ST. LOUIS

        Bana göre şarap bardaklarının ya da tüm bardakların “kralı” bir Fransız üretici olan Saint Louis’dir. 1586 yılından bu yana başta bardak olmak üzere çam ürünleri üreten firma, dünyanın en iyi, en şık ve en kaliteli şarap bardaklarını üretir. Klasik, art nouveau, modern, düz renkli, işlemeli, varaklı her tür bardağı St. Louis’de bulmak mümkündür. St. Louis’de istediğiniz gibi şık bir bardak bulamıyorsanız büyük ihtimalle öyle bir bardak zaten yoktur. Tavsiyem elle hafif desenlendirilmiş düz beyaz bardaklar. Çok abartılı modelleri dışında ortalama olarak her bir bardak için 100-130 Euro seviyesi uygun olacaktır. Yani 12 kişilik bir takım için 5000 Euro civarı bir parayı gözden çıkarmak gerekir. Yine tavsiyem, her bardak için en az üç hatta dört yedek bulundurmaktır. Kolay kolay kırılmazlar ama kırıldığı zaman aynısını bulmak vakit alabilir.

        REKLAM

        12 KİŞİLİK TAKIM OLUŞTURMAK 150 BİN EURO’YA KADAR ÇIKAR

        BACCARAT

        Fransızların bir diğer efsane bardak markası da Baccarat’dır. Love Stroy filminden de hatırlayabileceğiniz bu marka da tam 250 yıldır bardak üretir. Çok şık ve çok kaliteli bardakları düz, işlemeli veya renkli olabilir. Fiyatları kabul edilebilir ile uçuk arasında gezer.

        250 Euro’dan başlayıp 3 bin Euro’nun üzerine kadar çıkan bardakları vardır.

        Bence gereksiz pahalılıkta bardaklardır. Acak sofraya koyduğunuz zaman “Ben buradayım” dedirtecek kadar güzeldirler.

        Renkli işlemeli olanları sanat eseridir. Ben yine de renksiz olanlarını tercih etmenizi öneririm. Baccarat bardaklarla

        12 kişilik bir takım düzmek size yaklaşık 15 bin Euro’ya mal olur. Tabii cılkını çıkarmazsanız. Param çok nereme süreyim diyorsanız, bu miktarı 150 bin Euro’ya kadar çıkarabilirsiniz.

        ABARTI SEVMEYENLER İÇİN İKİNCİ TERCİH

        REKLAM

        WATERFORD

        1783’ten bu yana bardak üreten Waterford bir İrlanda markasıdır.

        Baccarat gibi abartılı işlere yönelmek istemeyenler için St. Louis’den sonraki tercih olabilir. En azından benim için öyledir.

        Çok kaliteli kristalden, çok iyi işçilikli bardaklar, kadehler üretirler.

        Waterford’un da renkli kristalleri vardır ama renksiz olanları ile ünlenmiştir. Çok zarif, modern veya klasik işlemeli bardakları vardır.

        Fiyatları ise bir ölçüde daha makuldür.

        İyi bir Waterford kadehi ortalama yaklaşık 70 Euro fiyatlarla bulabilirsiniz.

        12 kişilik bir takımın fiyatı da 3 bin 500 Euro civarında olur.

        HER ŞARAP TÜRÜ İÇİN ÖZEL TASARIM

        RIEDEL

        Avusturyalı üretici 1678’de kurulmuş. Dünyanın neredeyse tüm şık restoranlarının kadeh tedarikçisidir. Her şarap türüne özel o kadar çok tasarımı var ki, insana kafayı yedirtir. Riedel’den hiç kadeh almamamın nedeni seçememek. İyi bir Riedel 120-130 Euro civarında.

        REKLAM

        GÖZ KIRPMADAN SATIN ALABİLİRSİNİZ

        MOSER

        Kristal denilince Bohemia, Bohemia denilince Moser. Çeklerin 160 yıllık cam üreticisi, bardak ve her türlü cam aksesuvarda çok çok iyidir. Gözünüzü kırpmadan alabileceğiniz bir üründür. Fiyat skalası değişken. Diğerlerine göre daha dayanıksız olduğunu söylemeliyim.

        MODERN VE KLASİK ÜRÜNLERİ MEVCUT

        KOSTA BODA

        Tarihi 1762’ye uzanır. Son yılların en popüler markalarından. İskandinav tasarım anlayışına sahip ürünlerin yanı sıra klasik üretimi de var. Hem kaliteli, hem sağlamdır. Tek sorunu uzun kullanımda sıkıcı hale gelebilecek modellerinden satın almış olmaktır. Fiyatları 50 Euro civarında.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar