Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şu günlerde nereye başınızı çevirseniz devasa saksıları görüyorsunuz. Kentin en yoğun, en merkezi noktalarında yol kenarları koca koca saksılarla çevrildi. Bu garip trende karşı çıkan İstanbullular, ‘Saksımız değil, dikili ağacımız olsun’ diyor...

        SÖZDE yeşili severiz ama ağaç keseriz, yeşili severiz ama her bulduğumuz boşluğa beton dökeriz, yeşili çok severiz ama bu koca kentte kişi başına düşen yeşil miktarı 1 metrekare... İşte bu gördüğünüz kareler de yeşili ne kadar sevdiğimizin göstergesi... Yeşili seviyoruz ama saksıda... Şu günlerde İstanbul’da başınızı nereye çevirseniz bu devasa saksılardan görüyorsunuz. Kentin en yoğun, en merkezi noktalarında yol kenarları koca koca saksılarla dolu. Taksim, Galata, Karaköy, Mecidiyeköy ilk göze çarpanlar.

        Meydanları soğuk, gri, renksiz, ruhsuz betonla kaplayıp üstüne de saksı içinde ağaç yerleştirmek pek bir moda. Ama kenti yönetenlere şunu net olarak söyleyebilirim ki bu garip trendi İstanbullular hiç sevmiyor. Zira son zamanlarda Şikâyet Hattı’na bu konuda sayısız mesaj geliyor. Saksı kuşatmasına karşı çıkan vatandaş, ‘Dikili bir ağacımız olsun’ diyor. Gelin sözü daha fazla uzatmadan bir okurumuza bırakalım, bakalım gözlemlerini, eleştirilerini nasıl aktarmış:

        ‘YEŞİLLENMİŞ Mİ OLDU!’

        “Kentin en önemli meydanları, caddeleri birer birer saksılarla çevriliyor. Taksim Meydanı yayalaştırıldı, sonra bir baktık beton atıldı. Yeşil olmayacak mı diye merak ederken büyük saksılar içinde ağaç ve çiçek yerleştirildi. İstiklal Caddesi yenileniyor, çalışmadan sonraki hali betonla kaplanacak, anlaşılan oraya da saksı konulacak.

        Karaköy’de iç karartan kara kara kocaman saksılar var. Galata yine aynı şekilde. Üstelik merdivenli sokaklara bir bakıyorsunuz onlarca saksı yığılmış, geçecek yer bırakılmamış. Şimdi son olarak da Mecidiyeköy’e yol boyunca saksı içinde ağaç getirildi. Böylece kent yeşillendirilmiş mi oluyor? Mimariden planlamadan, estetikten uzak bu alışkanlıktan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz...”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar