Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WEWALK SÜRECİ

        - 2016 yılında, Vestel’in Erişilebilirlik Projesi kapsamında YGA ile birlikte gerçekleştirdiği Engelsiz Hackhaton’da doğdu. Proje koordinatörü görme engelli Kürşat Ceylan ve arkadaşları tarafından geliştirildi.

        - Global Mobile Awards 2017 ‘En İyi Giyilebilir Mobil Teknoloji’ kategorisinde finale kaldı, Turkcell Arıkovanı’nda 48 saat gibi kısa bir sürede gerekli fonlamayı toplayarak Türkiye rekoru kırdı.

        - ABD’li Indiegogo aracılığıyla mayısta bir kampanya başlatılacak. WeWALK’un ABD ve İngiltere’deki görme engelliler için yardım kuruluşlarına satılması planlanıyor.

        - Dünyanın en büyük online alışveriş platformu Amazon’un da ürünü siteye koyarak tüm dünyaya tanıtması bekleniyor.

        Bence bu yazıya en uygun başlık bu olmalı. Çünkü en başından beri WeWALK projesi için bunu düşünüyorum. WeWalk, tam bir işbirliği örneği, bir araya gelip, egolardan sıyrılıp, bir amaca odaklanma örneği. Proje lideri görme engelli Kürşat Ceylan’ın söylediği gibi “Görme engellilerin, görme engelli olmayanlarla optimum eşitliğe ulaşması ve görme engellilerin daha çok sokağa çıkmasını amaçlayan bir işbirliği ürünü”...

        Dünyada 253 milyon görme engelli var. Bunların pek çoğu, hayata karışmadan, zorunlu olmadıkça evden çıkmadan yaşıyor. Çünkü o ellerindeki bastonlar, onları gerçekte tehlikelerden korumaya yeterli değil. İşte bu sorundan yola çıkılarak, uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkan WeWalk, akıllı bir baston. Daha önce bu bastonun öyküsünü yazdık, arşivlerde var. Bu yazının konusu, bu sosyal inovasyonun aldığı ödül ve artık tüm dünyada tanınmasını sağlayacak bir fon desteği. İşte bu yüzden “Asla yalnız yürümediler” demek geldi içimden. Bu üründe pek çok insanın, pek çok kurumun desteği var.

        FONLARDAN DA DESTEK

        Vestel mühendisleri ve Young Guru Academy’nin birlikte geliştirdiği akıllı baston WeWALK, ABD’nin inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden olan Edison Ödülleri’nde ‘Sağlık&İyi Yaşam’ kategorisinde altın ödülün sahibi oldu. 31 yıldır Thomas Edison’un adını yaşatan ödül için düzenlenen törene Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi M. Emre Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şule Zorlu, Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman ve Young Guru Academy’den Kürşat Ceylan katıldı. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası platformlarda övgü alan WeWALK için ABD’nin en büyük fon toplama platformu Indiegogo aracılığıyla mayıs ayında bir kampanya başlatılacak. WeWALK’un ABD ve İngiltere’deki görme engelliler için Indiegogo aracılığıyla yardım kuruluşlarına satılması planlanıyor.

        Engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunan WeWALK, kullanıcısının göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri algılayarak kullanıcıyı uyarıyor. Bluetooth ile cep telefonuna bağlanarak, telefonu kontrol etme imkânı da sunuyor. Böylece görme engelli kullanıcının, cep telefonuna hiç dokunmadan, bastonu üzerinden navigasyon, arama ve mesajlara cevap verme gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlıyor. Haziran ayında satışa çıkması planlanan WeWALK, Vestel mağazaları ve vestel.com.tr’de 750-850 TL bandında bir fiyattan satışa sunulacak.

        ‘BU ÇALIŞMA ŞEKLİ, BAŞKA ÜRÜNLERDE DE MODEL OLMALI’

        M. Emre Zorlu, WeWalk için “Biz çok güzel bir yolculuğa çıktık. Bunu tek başımıza yapmaya çalışsak, ihtiyacı bu kadar iyi karşılayan bir ürün çıkmazdı. Biz bu ürünü farklı partnerlere de açmak istiyoruz ve bu açık bir platform” dedi. Zorlu, “Indiegogo, dünyanın her yerinden yeni teknoloji şirketlerinin sermaye topladığı bir iş fikirleri platformu. Bizim mühendislerimizin ve Ar- Ge’mizin geliştirdiği bir proje, bir teknoloji böylesine büyük ve önemli bir platformda yer alacak. Bu da bize ayrı bir gurur veriyor” diye ekledi. WeWALK daha öncesinde, Turkcell Arıkovanı’nda 48 saat gibi kısa bir sürede gerekli fonlamayı toplayarak Türkiye rekoru kırmıştı. Öte yandan ürünün Amazon’da da satılması için görüşmeler yapılıyor. M. Emre Zorlu, tüm bu işbirlikleri için “Bu çalışma şeklinin başka ürünler geliştirirken de bir model olmasını istiyoruz” derken; herkesin elini taşın altına koyduğu bir çalışmanın hedefi nasıl da 12’den vurduğu mesajını verdi.

        ***********

        AKILLI TELEFON İLE ENTEGRE BASTON

        - Yalnız çalıştığı modda önceden ayarlanmış mesafedeki engelleri ultrasonik sensör ile algılayarak iki yanda bulunan titreşim motorları ile kullanıcıyı uyarabiliyor. Kullanıcıların isteğine göre buradaki davranışlar telefon bağlantısı sağlandıktan sonra ayarlanabiliyor.

        - Baston üzerinde bulunan touchpad yardımı ile görme engellilerin alışık olduğu şekliyle akıllı telefon kontrol edilebiliyor. Ekran üzerindeki dokunuşları simüle ettirebilen touchpad ile telefonu cepten çıkarmadan, akıllı telefon ile ilgili tüm işlemler gerçekleştirilebiliyor. Bu özellik şu anda yalnızca Android telefonlarda sunuluyor.

        - Yeniden şarj edilebilir pil, donanımın içinde sabit olarak sunuluyor. USB girişini kullanarak şarj edilebiliyor.

        - Telefona bağlı olmadığı durumlarda üzerindeki mikro işlemci ile çalışabilecek bir yazılım mevcut. Bluetooth ile telefona bağlandıktan sonra uzaktan kontrol edilebiliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar