Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kıvanç Tatlıtuğ’un yeni filminin galasına katılmak, oyuncularla selfie çektirmek için ne kadar parayı gözden çıkarırsınız? Ya da Beşiktaş maçını Türkiye’nin en büyük sanayicilerinden Hüsnü Özyeğin ile birlikte izlemek, o esnada onunla sohbet etmek ister misiniz? Ya da İstanbullu Gelin dizi setinde zaman geçirmeyi hayal eder misiniz? Sadece bir tanıdığınız varsa, o da ricanızı kabul eder, karşı taraf da ‘Olur’ derse ulaşılabilecek pek çok hayalin fiyatı var artık.

        Projenin adı ‘SensinO’, fikir sahibi Burç Avcı. Avcı, yurtdışındaki girişimleri sürekli takip ederken özellikle ABD’de benzer iş modeliyle yapan ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) fon yaratan Charitybuzz, Omaze, Prizeo gibi sitelerden ilham almış. SensinO da açık artırma usulü ile satışa sunduğu her bir etkinlikten elde edilen gelirin yüzde 20’lik kısmını hizmet bedeli olarak alıyor. Yüzde 80’i ise -varsa- organizasyon bedeli düşüldükten sonra etkinlik sahibi ünlüye veya etkinlik sahibi ünlünün tercih ettiği STK’ya aktarıyor. Böylelikle Sensin O, hayranları idolleriyle buluştururken bir yandan da ihtiyaç sahiplerine dolaylı yoldan katkıda bulunarak sosyal dayanışmaya ve yeni nesil bir bağış yöntemine öncülük etmeyi hedefliyor.

        Yeni nesil bir şeye sahip olmaktan daha çok deneyim yaşamaya değer veriyor. Anne babasının, “O para oraya verilir mi, onunla şunlar şunlar” alınır dediği paraları, tanıklık etmek için harcamayı daha anlamlı buluyor. İşin bir bu yanı var. Bir diğer yanı da Türkiye’de henüz bağış kültürü gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Onu da güçlendirmek gerek. İşte bu iş modeli her iki amaca birden hizmet ediyor.

        SensinO’nun ünlülerle tasarladığı etkinliklere dahil olmak için siteye üye olmak ve açık artırmaya katılmak gerekiyor. Açık artırma yoluyla insanlar çok hayran oldukları bir aktörle tanışmak, kırmızı halıda yürümek, hayranı olduğu dizide rol almak gibi deneyimler yaşayabiliyor. Etkinliklerde yer almayı kabul eden ünlüler, iş insanları, sporcular ve markalar elde edilen gelirleri bir sivil toplum kuruluşuna bağışlıyor. Şirketler genellikle bir dernek seçiyor ve onunla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorlar. Platform, Türk dizilerine hayran Araplar için de çalışacak ve bir süre sonra yurt dışından da talep alınacak.

        Hüsnü Özyeğin
        Hüsnü Özyeğin

        BİR AYDA 100 BİN DOLAR GELİR ELDE ETTİLER

        1 milyon TL yatırım yapılan platform, 3 Ocak 2018’de hayata geçmiş ve 1 aylık süre içinde 100 bin liralık bir gelir elde edilmiş. Hüsnü Özyeğin ile Beşiktaş maçı 7 bin 50 lira teklif almış ve geliri Özyeğin Vakfı’na aktarılmış. İstanbullu Gelin’in geliri de Çağdaş Eğitim Vakfı’na bağışlanmış. Bu platform yoluyla 2018’de 3 milyon lira gelir hedeflenmesi bekleniyor. Bu da STK’lara 2 milyon 400 bin TL gelir yaratılması anlamına geliyor. Bu iş modelinin örnek alındığı site www.charitybuzz.com bu alanın en büyüğü olarak gösteriliyor. Bu site 2005-2016 arasında STK’lara 200 milyon dolar fon sağlamış.

        ÖNEMLİ OLAN GELİRİN NE KADARININ BAĞIŞA GİTTİĞİ

        Türkiye’de henüz çok yeni ama ABD’de bağış kültürü çok gelişmiş durumda, bu tür platformlardan elde edilen bağış oranı gelirin neredeyse tamamı. Dün, platformun kuruluşuyla ilgili düzenlenen toplantıda da en çok bunun üzerinde durduk. Şirket gelirin yüzde 20’sini kestikten sonra kalan tutarın ne kadarı bağışlanacak? Bununla ilgili karar, kişilere bırakılmış. Yani isterlerse tamamanı bağışlayabilirler, isterlerse de hiç bağış yapmayabilirler. Nitekim ben de kurucu ortaklara “Bu bir sosyal girişim mi?” diye sorduğumda “Hayır” cevabı aldım, “Bu kâr amaçlı bir şirket” dediler. Dileğim, elde edilen gelirin büyük oranda STK’lara aktarılması. Aslında herkesin dileği de bu

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar