Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        10 yaşındaki yeğenimin dilinde adını hiç duymadığım YouTube kahramanları var. Elinde tablet, sürekli onların videolarını izliyor, kıkır kıkır gülüyor. 70 yaşındaki komşum Ayten Teyze, torunundan ders almış, yeni yemek denemeleri için YouTube tariflerini karıştırıyor. 40 yıldır kullandığı yemek tarif defterini artık pek açmıyor. Muhtemelen gelini de yeni makyaj trendlerini YouTube üzerinden öğreniyor.

        YENİ DÜNYA BÖYLE

        Şaka ya da kurgu değil, böyle bir dünya var artık. Bunu yazmayı ara sıra aklımdan geçiriyor erteliyordum, geçtiğimiz hafta herkesin peşine düştüğü Youtuber Saniye Karataş’ı izleyene kadar. Mutlaka haberlerde karşınıza çıkmıştır, İzmir’de yaşayan Saniye Karataş (76), damar tıkanıklığından sağ bacağı kesilen oğlunun protez masraflarını karşılamak için sosyal medya üzerinden yemek tarifleri yayınlamaya başladı ve fenomen haline geldi. ‘Saniye Anne’, Google’ın katkılarıyla düzenlenen Kadın ve Teknoloji Sempozyumu’nun onur konuklarından biri oldu, televizyon kanallarına çıktı.

        İşte yazının başlığı bu yüzden “Gel, kim olursan ol gel”. ‘Bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak’ı da geçtik artık. Bir maharetiniz varsa, faydalı bir içerik oluşturabiliyorsanız, bunu sürükleyici bir şekilde aktarabiliyorsanız, en önemlisi de samimiyseniz, fenomen olmanızın önünde bir engel yok. Eğitim, geniş bir sosyal çevre gibi gereklilikler bir anda anlamını yitiriyor. Kim derdi ki hayatı boyunca çalışmamış, sadece yemek yapmış bir kadın, 76 yaşında böyle bir yolla gelir elde etmeye başlasın. Bunlara bizler şaşırıyoruz ama gençler, hele de şimdi çocuk olanlar için önümüzdeki dönemde en önemli gerçeklerden biri bu olacak.

        YouTube Türkiye’den biraz bilgi istedim. Neler oluyor o dünyada anlamak için. Paylaşayım:

        Başlangıçta sadece kişisel videoların paylaşıldığı bir web sitesi olarak yola çıkan YouTube, bugün hem bireylerin hem de kuruluşların kendi kanallarını kurup canlı yayın yapabildiği ve yarattıkları içerikten gelir elde edebildikleri, markaların hedef kitleleriyle etkin ve etkileşimli iletişim kurabildiği bir platform haline geldi. Dünyanın dört bir yanından 1 milyarın üzerinde kullanıcının ziyaret ettiği YouTube üzerinde her gün 1 milyar saatten fazla video izleniyor ve yine 1 milyarın üzerinde görüntüleme gerçekleşiyor. Ayrıca YouTube’a her dakika 400 saatlik video yüklenerek paylaşılıyor.

        4 MİSLİ ARTIŞ

        Şubat 2016-Ocak 2017 arasındaki yaklaşık bir yıllık süre içerisinde canlı yayın yapan içerik üreticilerinin miktarı 4 kat artmış durumda. Yapılan araştırmalar YouTube’da sadece gençlerin değil, diğer yaşlardaki izleyicilerin de içeriği daha eğlenceli ve kendi hayatlarıyla daha ilintili buldukları için televizyon başında olduğundan daha fazla zaman geçirdiğini ortaya koyuyor. YouTube ABD’de hem toplamda hem de mobil cihazlarda, 18- 34 ve 18-39 yaş aralığında tüm kablo şebekelerinden daha fazla izleyiciye erişiyor. ABD’deki online nüfusun yüzde 91’ine erişen YouTube Türkiye’de de yaygın biçimde tercih edilen platform olma özelliğini taşıyor.

        ***********

        DİJİTAL ŞÖHRET HERKESE AÇIK

        MERVE ÖZKAYNAK:ALIŞVERİŞ, STİL VE GÜZELLİK ÖNERİLERİ 1 MİLYONA ULAŞIYOR

        “Alışveriş, stil ve makyaj önerileri verdiğim bir kanalım var, 1 milyon aboneye yaklaştım. Türkiye’nin en büyük dijital içerik içeren kadın kanalına sahibim. İkinci bir kanalım daha var, ‘Daha Merve’. Orada da 100 bin abone var, anne ve çocuk kanalı orası. Nasıl gelir elde ediyorum? Google’da bir hesap açıyorsunuz, izlenmelerden para yatıyor. Reklam verenler sizin videonuzun önüme reklam veriyor. Bugüne kadar 313 video yükledim. Büyük global markalarla çalıştım. Deneyimlerimi anlatıyorum memnun olmadığım ürünü yazmıyorum.”

        2.7 MİLYON ABONEYLE OYUN OYNUYOR

        YouTube’daki oyun kanallar içerisinde en ilgi görenlerden biri Burak Şahin’in ‘Burak Oyunda’ isimli kanalı. Kanalın 2.7 milyon abonesi bulunuyor.

        SANİYE ANNE’NİN TARİFLERİ ARTIK HERKESE ULAŞIYOR

        İzmirli Saniye Karataş, komşuları arasında yemekleriyle ünlü 76 yaşında bir kadın. Hem kendisinin rahatsızlığı hem de oğlunun protez bacak ile ilgili tedavi giderlerine karşılamakta zorlanan Saniye Anne, yaptığı yemeğin tarifini oğluna verdiği sırada, o da cep telefonuyla, habersiz şekilde görüntülemiş. Saniye Anne’nin bu görüntülerini binlerce kişi izlemiş. YouTube’da 142 bin, Facebook’ta 96 bin, Instagram’da 104 bin takipçiye ulaşmış.

        YILLIK ALTI HANELİ GELİR ELDE EDENLER BİLE VAR

        Video içerikten gelir elde etme konusunda örnek oluşturan modellerden biri olan YouTube İş Ortaklığı Programı çerçevesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeden içerik sahipleri, videoları izlenirken gösterilen reklamlar üzerinden aktif olarak para kazanıyor. Hatta bunlar arasında yıllık altı haneli gelir elde eden çok sayıda kanal yer alıyor. YouTube’da her gün 1000 içerik üreticisi, 1000 abone eşiğini aşıyor. Fikri mülkiyeti korumaya yönelik olarak geliştirilen ContentID gibi teknolojik çözümler kopya içerikten gelir elde edilmesinin önüne geçiyor.

        ***********

        TÜRKİYE’DE YOUTUBE KULLANICI PROFİLİ

        Türkiye’de yaşayan 16 yaşın üzerindeki 1500 YouTube kullanıcısı ile gerçekleştirilen görüşmeleri temel alan “Türkiye YouTube Kullanıcı Profili Araştırması 2016”, YouTube’da “Kim, Neyi, Nerede, Ne Zaman, Ne Kadar ve Neden izliyor” sorularına da yanıt veriyor.

        % 67

        Ankete katılanların % 90’ı YouTube’u ayda en az bir kez, bu grubun yüzde 67’si ise her gün mutlaka ziyaret ediyor.

        % 86MOBİL

        Yüzde 86’sı YouTube’a akıllı telefonuyla erişiyor. Her gün düzenli girenlerin yüzde 52’si ev dışında da izliyor.

        % 45 SATIŞA DÖNÜŞÜYOR

        Video izleyenlerin yüzde 45’i sonrasında ürünü satın alıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar