Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir sanayici, bir perakendeci olarak istediğiniz kadar güçlü, büyük olun, işin ucu uzun vadede doğanın cömertliğine, verimine, size küskün olmamasına bağlı. Çünkü bir fabrika açabilir, yeni bir market zinciri kurabilirsiniz, bunlar için finansal kaynağınız olabilir. Ama doğanın kaynakları sınırlı, hiçbir bankadan, hiçbir fon şirketinden, hiçbir yabancı ortaktan sağlayamazsınız onları. Doğa küserse geri kalan hiçbir şeyin kıymeti kalmaz. İşte özel sektör bir süredir büyük bir gayretle, tarımı, çiftçiyi, toprağı güçlendirmeye yoğunlaştı. Çiftçiye rota çizmeye, alternatif ürün önermeye başladı. Herkesin kazanacağı bir işbirliği bu, umutla takip ediyoruz.

        Geçtiğimiz hafta ortası bunlardan birine tanıklık etmek için Rize’deydik. Bundan 20 sene öncesine kadar tamamen ithal edilen kivi, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin desteği ve Migros’un alım garantisi ile Karadenizli çiftçi için çay ve fındığa ilave bir ürün haline gelmiş. Rize’deki kivi bahçelerini gezerken bize eşlik eden Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, Migros’un Doğu Karadeniz’den kivi alımının son bir yılda yüzde 66 oranında arttığını, 2009 yılında başlayan bu işbirliğinin giderek genişlediğini söyledi.

        Türkiye’nin en büyük meyve-sebze alımını yapan Migros, yıllık 1 milyar liraya yaklaşan alımın yaklaşık yüzde 60’ını doğrudan kooperatif ve üreticilerden sağlıyor. Şirket, bugüne kadar 180 farklı kooperatifle çalışmış. Migros Genel Müdür Yardımcısı Cem Rodoslu, bu yolla Türkiye’nin en ücra köşesindeki küçük üreticilere bile ulaşıp alım garantisi vererek verimliliklerini artırmalarına katkı sağladıklarını anlattı. Bu çeşitlilik, hava şartları uygun olmadığında ya da arztalep dengesinde sorunlar yaşandığında çiftçinin risklerini minimize ederek sürekli kazanmasını sağlıyor. Doğu Karadeniz’de bin 200’den fazla küçük üreticiden kivi aldıklarını anlatan Cem Rodoslu, “11 adet meyve-sebze alım ve dağıtım merkezimizi, Türkiye’nin dört bir yanındaki üretim bölgelerinde, çiftçilerimize en yakın noktalara konumlandırdık” dedi.

        ŞARKÖY’DEKİ ŞİFA ORMANI KÖYLÜLERE DE ŞİFA OLDU

        Kasım 2015’te Türkiye’de ilk kez uygulanan “Şifa Ormanı” projesi hayata geçirildi. Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’ne bağlı Gaziköy’de 10 hektarlık alanda yer alan Netaş Şifa Ormanı’nda akdut, alıç, badem, ceviz, defne, fıstıkçamı, karayemiş, kestane, kızılçam, kızılcık, kocayemiş, kuşburnu, mahlep, muşmula, servi, trabzon hurması, vişne, yabani elma, yabani erik dahil 23 ağaç türünün yanı sıra adaçayı, biberiye, kekik gibi tıbbi aromatik bitkiler yetişiyor. Bugüne kadar 16 binden fazla fidanın dikimi gerçekleştirildi.

        FISTIKTA VERİM ARTIŞI % 56

        Nestle DAMAK, TEMA Vakfı ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle yaklaşık 210 bin kişinin geçimini sağladığı antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmak, ayrıca sürdürülebilir üretimle bölgenin refahına katkı sağlamak amacıyla 2011 yılında “Fıstığımız Bol Olsun” projesi başlattı. 2011-2016 yılları arasında ağaç başına görülen verim artışı yüzde 56 oldu.

        YENİ MALTLIK ARPA VE ŞERBETÇİ OTU GELİŞTİRİLDİ

        Doğal yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar sonucunda bugüne kadar 15 yeni maltlık arpa ve 7 şerbetçi otu türü geliştirilerek tescil ettirildi. Öte yandan Isparta Kuyucak Köyü’nde, 10 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP ortaklığıyla “Lavanta Kokulu Köy” projesine destek veriliyor. 250 kişilik nüfusa sahip olan, kıraç ve susuz arazileri yüzünden yıllar önce göç vermeye başlayan Kuyucak Köyü’nün kaderi bugün lavanta ile tersine döndü.

        YERLİ TOHUMLA ÜRETİCİYE DESTEK

        Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliğiyle başlatılan “Yerli Tohum-Taze Mahsul” Projesi ile reyon fiyatlarına en az yüzde 20 oranında indirim yansıtıyor. 50 farklı üründe 30 bin toplam tonaj öngörülen projeyle yüzde yüz sertifikalı, yerli tohumlar ile üretim yapılıyor.

        DOMATESİ, TÜTÜNE ALTERNATİF YAPTI

        Sanayi domatesinin gelişimine öncülük etmesinin yanı sıra çiftçilere de iş olanağı yaratan Tat Salça, 1000’in üzerinde çiftçi ile çalışıyor. Fabrikanın bulunduğu bölgede sadece tütün tarımı yapılırken Bursa Mustafakemalpaşalılar, son dönemde 10 dönüm, 20 dönüm domates ekmeye başlamış.

        5 YILDA 642 BİN ‘AKILLI ÇİFTÇİ’ YARATILACAK

        Vodafone Türkiye ve TABİT (Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri) ortaklığında kırsal alanda kalkınmaya destek olma hedefiyle Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, dünyanın ve Türkiye’nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü olma yolunda hızla ilerliyor. Proje ile 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 15 milyar TL’lik ekonomik değer yaratılması hedefleniyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar