Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tam da üniversite yerleştirmelerinin tamamlandığı günlerde amacım, bir yere yerleşenlerin moralini bozmak değil, hiçbir yere giremeyenlere, “Bu, dünyanın sonu değil” demek. Üç yıl öncesinden bir hatırlatma ile başlayayım. Petrol şirketi Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, sanayi sektörü olarak kalifiye eleman bulamadıklarına vurgu yapmış, "Gelen CV’leri çöpe atıyorum, kapım üniversitelilere kapalı" demişti.

        Bu sözlerle, nitelikli ara işgücü yetiştirmenin önemine dikkati çekmişti. Türkiye’de genç işsizliğine dair verileri düzenli olarak paylaşıyoruz. Bu oran yüzde 20’lere yaklaştı. Genç işsizliği demek, kendini eve kapatan, özgüvenini kaybeden, en verimli çağında dünyayla ilişkisini kesen bir nüfus demek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ndeki bir makale diyor ki, "İşsiz gençler, istihdam edilen gençlere göre daha mutsuz ve politik ilgileri de az."

        Psikiyatristlerden sık sık duyuyorum, 24 saat odasından çıkmayan, obezite ve internet bağımlılığı ile boğuşan, küskün, umutsuz, işsiz gençleri. Bu gençler aynı zamanda ebeveynleri için de mutsuzluk kaynağı. Sadece ekonomik kayıptan bahsetmiyoruz, en önemlisi umut kaybı. Yazıyı bu olumsuzlukları sıralayıp noktalamayacağım elbet. Şunu söyleyeceğim örnekler ve sayılarla:

        Üniversite okumak herkesin hakkı, en çok da bunu hayatının amacı haline getiren gençlerin hakkı. Ama hayatın içinde olmak, düzenli bir gelire sahip olmak, üretmek ve en önemlisi bir işe yaradığını hissetmenin pek çok yolu var. Siz yine vazgeçmeyin, bir sonraki yıl yine sınava girin, ama sakın hayatın dışında kalmayın. Çünkü bu ülkenin mühendisten çok elektrik teknisyenine, kimyagerden çok boyacıya, tekstil mühendisinden çok, iyi perde ustasına ihtiyacı var. Ve özel sektör artık elini taşın altına koydu. Şirketler buna, ihtiyaç duydukları ara insan gücünü yetiştirmek için başladı ama sonuç, pek çok genç için kısa süreli eğitimle iş sahibi olma fırsatı doğurdu. Şimdi şirketler, açtıkları enstitülerde eğitimler veriyor, üstelik bunu sosyal sorumluluk kapsamında ücretsiz yapıyor.

        Hayata küsmek, elinizi eteğinizi çekmek yerine bu kurslara gidin, sonra yine üniversite için şansınızı denersiniz. Hiçbir şey olmasa elinizde bir beceri olur, bugün değilse de belki bir gün beyaz yakalı olmaktan yorulduğunuzda, kurumsal hayata veda etmek istediğinizde örneğin, o gittiğiniz küçük Ege kasabasında da yaşamınızı sürdürebileceğiniz bir ‘zanaat’ınız olur.

        Ben burada, bir çırpıda aklıma gelen, önüme düşen örnekleri sıraladım. Aslında bu, önümüzdeki haftalarda da size ‘haberiniz olsun’ diyeceğimiz şeyler için bir tuğla. Bundan sonrasında bu alandaki girişimleri, örnekleri de burada yazmak, duyurmak isteriz.

        GENÇLERDE İŞSİZLİK 2.4 PUAN ARTTI

        Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 225 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0.8 puanlık artış ile yüzde 10.2 seviyesinde gerçekleşti.

        Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0.9 puanlık artış ile yüzde 12.2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 2.4 puanlık artış ile yüzde 19.8 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 0.8 puanlık artış ile yüzde 10.4 olarak gerçekleşti.

        GENÇ İŞSİZLER

        (15-25 YAŞ ARASI)

        YILLAR ORAN
        2014 17.9
        2015 18.5
        2016 19.6
        2017 19.8

        YILDA 750 BİN KLİMA SATILIYORBİR MONTAJ EN AZ 200 LİRA

        Klima lüks olmaktan çıktı. 2017 sonunda 750 bin adetlik satış beklentisi var. Talep artışına üretim artırılarak cevap verilebilir ancak servis ve montaj elemanı bulmakta sıkıntı var. Klima üreticisi Daikin Sakura Kadın Girişimci Programı ile iklimlendirme sektörüne 23 kadın girişimci kazandırmıştı. Şimdi de Sakura Kadın Teknisyenler Programı’nı başlatacak. Ayrıntıları bu hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacak proje ile Türkiye’nin ilk kadın klima ustalarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Kadınların yapamayacağı iş mi var? Her montajın 200 lira olduğunu düşündüğünüzde böyle bir eğitime katılmaya değmez mi?

        NEDEN KADINLAR ELEKTRİK TESİSATÇISI OLAMASIN Kİ?

        Orge Elektrik, yaş, cinsiyet ve eğitim ayrımı olmadan, başvuran herkesi elektrik taahhüt işlerinde çalışabilecek düzeyde yetiştirmek için bir enstitü açıyor. İstanbul Ataşehir’deki enstitüde öncelikle bin kişi elektrik tesisatçısı olarak yetiştirilecek. Şirketin CEO’su Nevhan Gündüz, çıraklık, kalfa ve ustabaşılık eğitimleri vereceklerini söyledi. Gündüz, "Bu iş kol kuvvetine dayanmıyor, buna rağmen hiç kadın çalışana rastlamadık" dedi. Ve bir gerçeği tekrarladı: Mühendiste çok mezun var ama tesisatçı açığımız büyük. Yeni mezun bir elektrik mühendisi işe girdiğinde 2 bin 500 lira maaş alıyor. Tesisatçılar bu parayı ve hatta serbest çalışıyorlarsa fazlasını çok rahat kazanabilir."

        PERDECİLİK BABADAN OĞULA GEÇEMEYİNCE OKULU AÇILIYOR

        Bu da Zorlu Tekstil’in yakında başlayacak bir projesi, bu ay sonunda duyurusu yapılacak. Zorlu Tekstil Eğitim ve Gelişim Müdürü Anıl Oğuz anlattı. Kendi mağazalarında perde satış elemanı bulmakta zorluk çeken şirket, kolları sıvamış. Oğuz, “İşin büyük bir kısmı zanaatkârlık. Babadan oğula geçen bu işi canlandırmak istiyoruz” dedi. Şirket yılda iki ya da 4 kez eğitim programı düzenleyecek. Eğitim alacakların yüzde 50’sinin kadın olması hedefleniyor. Üç ay sürecek eğitimlerde Faruk Saraç Meslek Yüksekokulu ve Aydın Üniversitesi ile işbrliği yapılacak. Eğitim içeriğinde, mekânzemin ilişkisi, renk kombini gibi konular da olacak.

        KADINLAR DAHA TEMİZ BOYUYOR, EVİN HANIMIYLA RENK SEÇİYOR

        Filli Boya, 2016 yılında başlattığı ‘Filli Kadın Ustalar’ projesi ile 400’e yakın kadına eğitim verdi. Eğitim sonrası yeterlilik sınavına girenlerin 100’ü belgesini aldı. Belge alındıktan sonra 6 aylık çıraklık dönemi ya da müşteri değerlendirmesi olmak üzere iki tür staj seçeneği sunuldu. Filli Boya Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Basmacı anlattı. Üniversite mezunu genç kızlar yanında, kadın sığınma evlerinden de eğitime katılanlar olmuş. Kadınlar, ev dekorasyonuyla daha ilgili olduğu için ev sahipleri kadın boyacılarla çalışmaktan, fikir alışverişi yapmaktan da memnunmuş. Denizli, Antalya, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Denizli, İstanbul, İzmir, Konya, Şanlıurfa, Samsun, Trabzon, Tekirdağ ve Van gibi illerde gerçekleştirilen eğitimler sonrasında projeye birçok yeni il dahil edilmiş. Basit bir hesapla, 100 metrekare evin boya işi İstanbul şartlarında bin 500-2000 lira arasında. Bunun 500’ü boya, gerisi işçilik. Usta tek başına gelirse boya işi 4-5 gün sürüyor. Hesabı siz yapın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar