Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eti, Aktif Yaşam Derneği ile birlikte 4 yıldır ‘Sarı Bisiklet’ adlı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Amaç, insanları daha hareketli bir yaşama bisiklet aracılığıyla özendirmek. Proje bu yıl unutulmuş bisikletleri, evlerin arka balkonlarından, bodrum katlarından çıkarıp tamir ettirecek, sonra da Anadolu’da bisiklet özlemi duyan çocuklara dağıtacak.

        Unutulmuş bisiklet demişken. Bir zamanlar heves edip aldığınız, iki kez binip sonra da apartman boşluklarına park ettiğiniz bisikletler var ya, işte onlar. Herkese tanıdık geldi değil mi bu durum? Zaten Aktif Yaşam Derneği’nin şöyle de bir araştırması var, Türkiye’de hanelerin yüzde 28’inde bisiklet var ve bisikleti olan evlerin yüzde 36’sında da hiç kullanılmayan en az bir bisiklet bulunuyor.

        Bu orana göre Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon atıl bisiklet bulunuyor. İstanbul, Çanakkale, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van ve Diyarbakır’ın aralarında bulunduğu 12 ilde yapılan araştırmanın bir başka sonucu da yürüme alışkanlıkları üzerine.

        Buna göre Türkiye’de toplumun yüzde 45’i günde yarım saatten fazla yürüyor. Yarım saatten fazla yürüyenlerin yüzde 60’ını mavi yakalılar , yüzde 40’ını ise beyaz yakalılar oluşturuyor.

        Yürüyüşlerin yüzde 70’i ise okula ya da işe gitmek için yapılıyor.

        Spor amaçlı yapılan yürüyüşlerin oranı sadece yüzde 6. Anket yapılan kişilerin sadece yüzde 30.5’i “evet yaşadığım şehir yürüyüş için uygun” derken Ankara ve İstanbul’da bu oran yüzde 11’e geriliyor. Aktif yaşamdan en uzaktaki kesimler de 16-24 yaş arası gençler, masa başı çalışanlar ve evli olanlar.

        TAMİR ŞENLİĞİ

        Hiç de mutlu hissettirmeyen bu verilerden sonra umut vaat eden şeyler yazayım.

        Eti, evlerde atıl duran bisikletleri toplamaya başlamış, şimdilik 100 bisiklet toplanmış. Daha çok büyük sitelere gidiyor ve projeyi anlatıp bisikletlerin bağışlanmasını istiyorlar. Sonra bu bisikletler Kadir Has Üniversitesi Bisiklet Kulübü gençleri tarafından onarılıyor. Bu arada Shell akaryakıt istasyonlarından birinde de pilot uygulama olarak ücretsiz bisiklet bakımı yapılacak. Biraz daha hareket için bir araya gelmiş üç kurum. Siz de kapınızı çalıp eski bisikletinize talip olurlarsa “Bunlar da kim?” demeyin. Bugüne kadar binmediyseniz, belli ki bundan sonra da binmeyeceksiniz. Belki de hep örneklerine rastladığımız gibi, taşınırken unutup gideceksiniz. Verin bisikletinizi, yepyeni yapsınlar, sonra da çok isteyip de sahip olamayan bir çocuğu mutlu etsinler.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar