Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘İmece’ dilimizde, daha çok kırsal yerleşim yerlerinde birçok kişinin toplanıp elbirliğiyle bir kişinin tarlasını sürmesi, ekinini biçmesi, harmanını kaldırması, mısırını, fındığını toplaması ve böylece herkesin bu türden işlerinin sırayla bitirilmesi anlamına geliyor. Atasözü bile var, ‘bir elin nesi var, iki elin sesi var.’ İmeceyi herhangi bir dilde tek kelime ile anlatan başka bir kelime yok. Yani o kadar bize ait.

        Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ve sosyal girişimciliği destekleyen organizasyonlar da aslında ‘imece’nin günümüze uyarlanmış hali. Geçtiğimiz hafta bunların en geniş kapsamlısını dinleme fırsatı bulduk. Zorlu Holding ve inovasyon platformu Atölye bir araya gelmiş, sürdürülebilirlik alanında uzmanlaşmış S360 da onlara katılmış ve ortaya dayanışma ve birlikte üretme kültürünü temsil eden ‘imece’ platformu çıkmış.

        Ne yapacak ‘imece’? Farklı disiplinlerden insanları toplumsal bir mesele etrafında bir araya getirip birlikte çözüm üretilmesine olanak sağlayacak. Girişimci adalarına eğitimler verilecek, finansal kaynaklar yaratılacak ve mentorluk desteği sunulacak.

        İlk etapta çözüm aramak için üç mesele seçilmiş: ‘Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Eşitsizliklerin Azaltılması’. Bu alanlardaki meselelere çözüm üreten girişimci adayları arasından seçilen 3 grup 6 aylık sürece eğitim ve mentorluklarla desteklenecek, 30 bin Euro hibe alacak ve fikirlerini sürdürülebilir iş modellerine çevirerek kendi kanatları ile uçabilme imkânına kavuşacak. Böylece kendi gelir modeli olan, toplumsal bir mesele için yenilikçi çözümler üreten bir fikir iş modeline dönüşerek toplum için ortak bir değer yaratacak. Platformun ele aldığı ilk konu ‘Nitelikli Eğitim’. Bunun için başvurular 15 Mart tarihine kadar alınacak.

        Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri artık yetersiz kalıyor. Sürdürülebilirlik önemli. Ve Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül’ün de dediği gibi, “Bugün dünyamızın yaşadığı karmaşık ve çok boyutlu sorunları ne devletler ne de kuramlar tek başına çözebilir. Dünya liderlerinin üzerinde uzlaştığı ve 2030 yılı için koyduğu küresel hedefler başta olmak üzere birçok toplamsal meselenin çözümü için tüm bireylerin, kurumların, devletlerin ve şirketlerin el ele verip yapabileceği çok şey var.”

        İmece platformuyla sıraladığımız 3 temel meselede 9 proje 270 bin dolarlık fon alacak. Ama belki de çok daha önemlisi böyle platformların başarısı, önümüzdeki dönemde pek çok şirket için model alınıp yeni platformlar yaratılmasına ilham olabilir. Bir şeyler yapmak isteyen, ama nasıl yapacağını bilemeyenler için tarifi hazır bir model her zaman fişekleyicidir.

        Düşünsenize, her holding 9 proje desteklese?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar