Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        54. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Buluşması için gittiğim Antalya'da, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın 2018 yılı hedefleri ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın tesis yatırımlarıyla ilgili görüşlerini dinleme fırsatı buldum.

        Başkanımız Oğuz Tongsir ve yöneticilerimizin çok iyi hazırlanıp, bizlere sundukları buluşma programının konukları arasında Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli Takımımızın sporcuları, Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan ile Petrol Ofisi CEO'su Selim Şiper, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı da vardı.

        Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın bağımlılıkla sporun mücadele gücünü anlatan ciddi projelerinin ardından Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın ülke genelinde tesisleşme ile ilgili verdiği bilgileri not ettik.

        Madde madde aktaralım:

        Türkiye'de 3 bine yakın tesis var.

        2002 yılından bu yana ciddi yatırım sağlandı.

        2002 öncesinde sahip olduğumuz tesislerden fazlası 2011-2017 yılları arasında yapıldı.

        Tesislere harcanan rakam 11 milyar TL.

        32 adet futbol sahası yapılıyor

        14'ü hizmete girdi, bu yıl hizmete girecekler var.

        2004 yılında stadların yüzde 6'sı çimken, 2017 yılında yüzde 96'sı çim zemine sahip.

        42 ilimizde yüzme havuzu yok.

        72 adet yarı veya olimpik yüzme havuzu yapıyoruz. Bitenler ve bitecekler ile proje halinde olanlar var.

        2011 yılından bu yana...

        Mehmet Baykan, tesisleşme ile ilgili olarak 15 yıllık bir süreci anlatırken, şöyle bir İzmir’e ne yapıldı diye geçirdim, içimden.

        Anlatılan dönemde İzmir’e yapılan iki stad var. Biri İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bornova Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Bornova Stadı ile yine İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Belediyesi ortaklığından doğan Tire Stadı.

        2011 yılından bu yana yapımı düşünülen stadlardan sadece Göztepe Stadı’nda bir hareket var. Karşıyaka Stadı’nın durumunun ne olduğunu sorsak, inanıyorum ki, “O durum karışık” diyeceklerdir.

        Alsancak Stadı 2014 yılında depreme dayanıksız diye yıkıldıktan sonra, önlerinde hiçbir engel olmadığı halde yüklenici firmaya yeni teslim edildi.

        Atatürk Stadı her odasıyla zaman aşımına uğramasına rağmen, bugüne kadar orasına burasına yama yapılmaktan ileri gidilemedi. Altay bu stadta oynamamak için bir Menemen’e teklif sunuyor, bir Tire Stadı’na. Göztepe ile Altınordu Bornova Stadı’nda oynuyor. Karşıyaka bile Menemen’de oynamaya çalışıyor, Atatürk Stadı’nda oynamamak için. 2008 yılında Buca stadı yapılmasaydı, Bucaspor için de işler çok karışık olacaktı.

        Görülüyor ki, anlatılan projeler içinde 9 yıldır İzmir’e yapılan bir futbol tesisi bulunmuyor.

        Havuz planlamasında var mıyız?

        Gelelim yüzme havuzuna. Türkiye genelinde yapılacak olan 72 yüzme havuzundan İzmir yine nasibini alamamış. 1967 yılında yapılmış olan İzmir Alsancak Atatürk Yüzme Tesisleri'ne 1971 Akdeniz Oyunları'nda antrenmanlar için 25 metrelik kapalı havuz eklendi. Sonrasında belediyelerin yaptığı yarı olimpik havuzların dışında tek tesis yok.

        "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde niye yüzücü yetişmiyor" sorusuna en iyi yanıt; en büyük potansiyele sahip İzmir'e yapılanlar olabilir mi acaba?

        50 metrelik kapalı yüzme havuzu olan bir yüzme tesisinde belki hala projelendirme safhasında olan İzmir'in Baykan'ın konuşmalarının içine bile dahil olmaması düşündürücü geliyor insana.

        Zamanın Spor Bakanı Suat Kılıç'ın İzmir'e gelip tesisleri gezdikten sonra verdiği "İki stad" müjdesi ve ardından geçen 7 yıl..

        Hala 50 metrelik kapalı havuza sahip olmadığı için Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'na özellikle kış aylarında sıkıştırılmış yüzücüler.

        Nerede oynayacağını bilmeyen futbol kulüp yöneticileri.

        Antrenman yapacak yer bulamayan cimnastikçiler, hentbolcular, basketbolcular ve diğer branşların sporcuları.

        Sonra da Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın sporda tesisleşme ile ilgili açıklamaları.

        İzmir için bir tutarsızlık yok mu sizce de.

        Altınordu-P.Ofisi yol arkadaşlığı

        TSYD Antalya Buluşması’nın konukları arasında bir süre önce evlilik! yapan Altınordu ile Petrol Ofisi yöneticileri de vardı. Altınordu’nun altyapı atağını ve Petrol Ofisi’nin bu kulüple yürüme kararını anlatacağı sunumu Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da izlemek istediği için programda değişiklik yapılmak zorunda kalındı.

        Altınordu video sunumunu izlerken, haberleri olduğuna inandığım ama görmediklerine emin olduğum meslekdaşlarımın hayranlıkla baktıklarına şahit oldum. Şu andan itibaren Altınordu’nun ilk konuğunun da Bakan Bak olacağına inanıyorum.

        Başkan Seyit Mehmet Özkan’ın ciddi projelerini espri de katarak anlatımına, Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper’in, “Geleceğe bakan ve bu geleceğe katkı yapmayı amaç edinmiş iki lider marka olarak azimli bir şekilde ilerliyoruz” yorumu, yol arkadaşlığının nedenini açıkça ortaya koyuyordu.

        İki kurumun da sunumlarını keyif alarak izlerken, Petrol Ofis’nin de Altınordu’ya iyi bir yol arkadaşı olacağını da anladım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar