Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Günlerdir devam eden İZBAN’da “artı para” ya da “aldığın hizmet kadar ödeme” yöntemi üzerindeki tartışmalar hızını kesmiş görünse de, henüz oturmadı. Selçuk’tan trene binip 140 km ilerideki Aliağa’ya kadar giden vatandaşla, Karşıyaka’dan binip 1-1.5 km ilerideki Alaybey’e giden vatandaşın aynı ücreti ödemesini, ne sosyal adalet kaldırır, ne de bir sistemi işletme gerçekleri... “Ücret tahsilinde işletmeyi garantiye almak” üzerine kurulu sistem, bir hayli “gaddar” planlanmış. Birçok vatandaş, çok sayıda düşünen, düşünebilen, taraf olmayı aşmış çok sayıda insanımız, öneriler getiriyor. Mevcut sistemde ise, kartında 10 lirası olmayan insanın 3 liralık İZBAN yolculuğunu yapamamış olması kabul edilebilir nitelikte görünmüyor. Bu konuda İZBAN yönetiminin iyi niyetli olduğunu, bulunabilecek “makul ve mantıklı” bir çözümü uygulamaya hazır olduğunu biliyorum.

        ANTALYA’YA GİDİYORUZ

        Hatırlarız; Türkiye’nin en verimli ve gerekli otoyollarından biri olan İzmir-Aydın Otoyolu’nun temeli atılırken, “İlk etapta Aydın, hemen ardından Denizli, devamında da Antalya...”

        Bu devlet sözünün üzerinden 20 küsur yıl geçti. Denizli’ye, Antalya’ya otoyol ihtiyacı katlanarak büyüdü. Ama o otoyol bir metre bile uzamadı.

        Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan, dün itibariyle duyuruya çıktıklarını, Haziran ayında da “yap-işlet-devret” modeliyle ihaleye çıkacaklarını söylemiş. Haber tamam da, haberin altındaki yorumları okuyorum; gerçekten vatandaş bakandan “daha iyi” biliyor. “Otoyolu bırak, hızlı tren yap” diyen mi ararsınız, son yıllarda başımıza dert olan, ileriki yıllarda olmaya devam edecek olan “geçiş ve kullanım garantili ihale sistemi”ni eleştiren mi ararsınız, “şimdiye kadar nerelerdediniz?” diyen mi ararsınız... Ama, “böylesine paranın geri dönüşümü garanti, daha verimli işletme için çabaya da gerek yok” ihalesine yabancı şirketlerin de büyük ilgi göstereceğini, dolayısıyla beklenen yatırımın çok gecikmeden başlayacağını sanıyorum.

        Ama, çok beğendiğim bir vatandaş önerisini de ilgililere hatırlatmak isterim; Otoyol inşaatının paralelinde, hızlı tren yolu inşaatı da başlatılsın... Nasıl olsa devlet yatırımı değil...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar