Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyükşehir Belediyesi, 6 milyonluk İzmir’e göre “toplu ulaşım harekat planı”nı açıkladı. Tabii ki İzmir’in nüfusu 6 milyon değil ama, yapılan hesaplamalara göre; 12 yıl sonra, yani 2030’da o da olacakmış... Bu gibi kent alt yapı işleri, bu günden yarına planlayıp hayata geçirilecek işler olmadığı için, her şey düşünülmek, işin içini de mutlaka uzmanlık ve bilim girmek zorunda. Büyükşehir de öyle yapmış, masa başında onlarca bilim adamı. Dışarıda ise “vatandaşa soran” 324 kişi... Toplu ulaşımdan şikayetiniz var mı, varsa nedir, sizce nasıl olmalı vs gibi sorular... On binlerce sayfalık doküman ve binlerce saatlik değerlendirme mesaisi...

        Sonuç? Vatandaş öylesine siyasidir ki artık; sevdiği birisi kötü bir şey yapsa da “iyi”dir, sevmediği kişi veya parti iyi şey yapsa da “kötü”dür, bu anketten de ne bilim çıkar, ne gerçek... Bundan 100 küsur yıl önce Paris’in, Londra’nın, Moskova’nın ve daha nice şehrin altını toplu ulaşım için oyanlar, bunu halka sormamışlardır.

        Onun için, bu tür işlerde “halka sorma”yı “beyhude mesai” olarak değerlendiririm. Yetkin uzmanlar oturur, planlar, projelendirir, başkan veya her kimse uygulamaya geçer...

        Büşükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun daveti ile gerçekleşen sunum zayıftı ama, kağıda dökülmüş projeler bir hayli zengindi.

        Bisiklet yolundan yayasına, otoparkına, ilave hatlara kadar her şey vardı...

        DEVLET SÖZÜ HATIRLATMASI

        Hükümet’in, İstanbul, Ankara ve bazı şehirlerin toplu ulaşım projelerinin yapımını üstlendiği bir ülkede, İzmir’de “devlet sözü” olarak kayıtlarda bulunan 4.5 km’lik Halkapınar-Santral Garaj hattını bile yapmamış olması, bir “kırgınlık” olarak içimizde duruyor.

        İzmir’de İzban hattının uzatılmasına en çok ihtiyaç duyulan Buca’ya Başkan’ın kötü bir haberi var. “Buca hattının yüksek maliyetini, belediye bütçesinden karşılamamız olanaksız. Kredi almamız lazım. Serbest piyada döviz üzerinden yıllık faiz 4-4.5’ken, bir finans kuruluşu “İller Bankası aracılığı ile size yıllık faizi her şer şey dahil yüzde 1.84’ten kredi verelim” dedi.

        Ancak İller Bankası’ndan onayı çıkaramadık... Özellikle Bucalılar ve bu hattan yararlanacak vatandaştan özür diliyoruz.

        Ben, iş yapmış olacağım diye çok ağır bir faiz yükünü milletin sırtına yükleyemem... İşe devam için düşük faizli borç arıyoruz...

        Hayal bu ya; şimdi İzmirli Başbakan ve İzmir milletvekilleri , İller Bankası’nın sürüncemede bıraktığı ucuz krediyi getirip, Kocaoğlu’nun önüne koyar, o da yeniden kazmayı eline alır mı? Neden olmasın; neden olmuyor?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar