Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bodrum sakinleri son aylarda, ilçeye “İsmail Kahraman ilgisi”ni, dolayısıyla Bodrum Sualtı Müzesi’ndeki “tadilat” projesini konuşuyor.

        Kalede sonradan çeşitli amaçlarla yapılan yapılar yıkılıp, 1523 yılında kaleyi fetheden Kanuni Sultan Süleyman’ın camiye çevirdiği Şapel, yeniden ibadete açılacakmış.

        Bodrum’a ilk gittiğim 1975’ten bu yana bir hayli restorasyon ve evrim geçiren Bodrum Kalesi’ni defalarca gezmiş, Türkiye’nin ilk su altı arkeoloğu Oğuz Alpözen’in uluslararası uzmanlar eşliğinde gerçekleştirdiği Sualtı Müzesi’ni hayranlık ve taktirle izlemiş bir kişiyim. Gezilerimde hiç aklıma gelmedi; “Müzeyi gezen Müslümanlar için namaz kılacak yer var mı?. Ya da kilise, sinagog...” diye...

        Caminin dibi sayılabilecek bir mesafede cami zaten var...

        Meğer 1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen ve UNESCO’nun Korunması Gerekli Kültür Varlıkları aday listesinde yer alan Bodrum Kalesi ve Sualtı Müzesi ile yakından ilgilenen bir siyasi varmış, son hamle de ondan gelmiş; eskilerin Kültür ve Turizm Bakanı, şimdilerin TBMM Başkanı İsmail Kahraman... Özellikle camiye çevrilen şapelin yeniden ibadete açılması konusunda yoğun çabalarının yanında, şapelin yanındaki minare de onun eseriymiş.

        Şimdi, vatandaşlar ve uzmanlar “Bodrum Sualtı Müzesi bu halinle güzel... ” diye çırpınıyor. Bürokratlar ise, “Başkanın kafasındaki proje”yi kıyasıya savunuyor.

        Galip şimdiden belli... Müze, ciddi bir “tadilat”tan geçecek, Bodrumlular, turizmciler de seyredecek...

        İki dirhem bir çekirdek...

        Sosyal medyadan ilginç bir genel kültür bilgisi... Bilenler cahilliğime versin, bilmeyenler bir kenara yazsın...

        - Keçi boynuzu bitkisinin ağacı ve meyvesi ne boyda olursa olsun, bir çekirdeğinin ağırlığı 200 mg.dır (Mili gram. Bir gramın binde biri) ve bu ağırlık asla değişmez.

        - Bu çekirdekler yüzyıllar boyu Araplar’da, Selçuklu’da, Osmanlı’da elmas ve değerli taşların ağırlığını ölçmekte kullanıldı.

        - Bu gün kuyumculukta 200 mg. Karşılığı olarak kullanılan karat / krat adı, keçi boynuzunun Latince ismi olan “ceratonia” ve Arapça ismi olan “carrat”tan geliyor.

        - 16 keçi boynuzu çekirdeği bir “dirhem” geliyor.

        - Bu da bir Osmanlı altınının 33 çekirdek, yani “2 dirhem ± bir çekirdek” ağırlığında olmasından dolayı, çok süslü ve şık giyinenlere için söylenen “iki dirhem bir çekirdek” sözü buradan gelir...

        Hepinize sağlık içinde iyi haftalar...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar