Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antioksidan vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu etkilerini oksidasyonu engelleyerek gösterirler. Oksidasyon “paslanma” demektir. Bunun sorumlusu da serbest radikallerdir. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getiren koruyucu maddelerdir

        Antioksidan vitaminlerin başlıcaları C ve E vitaminleridir. Beta karoten, A vitamini ön maddesidir ve kuvvetli bir antioksidandır. Bu nedenle A vitamini de antioksidan vitaminler arasında dile getirilir. E vitamini yağda eriyen bir antioksidan vitamindir ve bu özelliği nedeniyle vücutta birikir. Hücrelerin olgunlaşmasını, erkek ve dişi üreme organlarının gelişimini sağlar.

        E vitamini eksikliği hücrelerin erken yaşlanmasına, düşüklere ve kısırlığa yol açar. E vitamini en çok soya fasulyesi, marul, maydanoz, zeytinyağı, mısır, taze sebze, yumurta ve ette bulunur. E vitamininin besinlerdeki antioksidan değeri, ilaç formlarından daha yüksektir, bu nedenle tercihinizi ilaçlardan yana değil taze besinlerden yana kullanın. E vitamini fazlalığı zararlıdır.

        E vitamin fazlalığı bağırsaklardan K vitamini emilimini engelleyerek kanamalara yol açabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar dikkatli olmalıdır. Öte yandan mide-bağırsak kanserlerini de tetiklediğine dair yayınlar mevcuttr.

        Vitamin hapları ya da antioksidanlar mucize değildir. Bu nedenle antioksidan ihtiyacımızı ilaç formlarından değil doğrudan besinlerden temin etmeye çalışalım. Gereksiz ve aşırı doz antioksidan kullanmanın pek çok hastalıklara neden olabileceğini unutmayalım.

        TIRNAK VE DERİ GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİDİR

        A vitamini, yağda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta depo edilir. A vitamini deri, tırnak ve kemik gelişimini sağlar. Görme fonksiyonlarını düzenler. A vitamin eksikliği tırnak kırılmasına, deri hastalıklarına, ağız içi hastalıklarına, ağız kurumasına ve dudak çatlamalarına yol açar. A vitamini en çok şalgam, kayısı, erik, şeftali, domates, marul, ıspanak ve karnabaharda bulunur.

        BÖBREK TAŞINA NEDEN OLABİLİR

        C vitamini, suda eriyen bir antioksidan vitamin olup bu özelliğinden ötürü vücutta birikmez. C vitamini, dokuları ve bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini kayısı, şeftali, erik, armut, karpuz başta olmak üzere tüm meyvelerde, salatalık, domates, biber gibi tüm sebzelerde bulunur. Pişirme ile C vitamin etkisi yarıya yakın azaldığı için sebze ve meyveleri çiğ ya da az pişmiş olarak tüketin. C vitamini eksikliği diş eti kanamalarına ve scorbüt hastalığına neden olabilir. C vitamini fazlalığı da zararlıdır. Yüksek dozlarda C vitamini mide-onikiparmak barsağı ülserlerine ve böbrek taşlarına neden olabilir.

        KİMLER ANTİOKSİDAN ÜRÜN KULLANABİLİR

        - Çok yoğun tempoyla çalışanlar

        - Beslenme sorunları yaşayanlar

        - Kronik hastalığı olanlar

        - Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar