Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Reaktif hipoglisemi, şeker hastası olmayanlarda görülen ani kan şekeri düşmesidir. En hafif yakınmalar baygınlık, acıkma duygusu, terleme, sinirlilik, çarpıntı ve huzursuzluktur

        Reaktif hipoglisemi, şeker hastası olmayanlarda görülen ani kan şekeri düşmesidir. Bu durum sıklıkla karbonhidrat oranı yüksek besinler alındıktan bir kaç saat sonra ortaya çıkmaktadır. Normalde açlık kan şekeri 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri ise 120-130 mg/dl arasıdır. Reaktif hipoglisemide kan şekeri 50 mg/dl ve altına düşmektedir. Reaktif hipoglisemide en hafif yakınmalar baygınlık, acıkma duygusu, terleme, sinirlilik, çarpıntı ve huzursuzluktur. Daha şiddetli durumlarda ise baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme ve konuşma bozukluğu olur. Saçma sapan davranışlar, anlamsız öfke patlamaları sık görülür. Şeker düzeyi kontrolsüz kalanlar sürekli hırçındır, uzlaşıcı değil kavgacıdır, barış sevmez, çok zaman bu davranışlarından ötürü sarhoş zannedilir. Kan şekeri düştükçe sık yemek yeme ihtiyacı duyulur, özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketilir, bu ise hızla kilo artışına yol açar. Kilo artışı daha çok göbek çevresinde yağ birikimiyle birlikte görülür.

        İNDEKSLİ BESİNLER

        Glisemik indeks, besinlerin kan şekerini yükseltme gücü demektir. Buna göre besinler yüksek, orta ve düşük glisemik indeksli besinler olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler rafine besinler olup, şeker, bal, reçel, mısır, beyaz un, patates, pirinç ve havuç bunların başında gelir. Bunları mümkün olduğunca az tüketmeyi öneriyoruz. Kepek ekmeği, yulaf, mercimek, baklagiller ve meyveler glisemik indeksi düşük besinler olup bunlar daha rahat tüketilecek besinlerdir.

        Hipoglisemi bulguları

        - Açlık hissi

        - Terleme

        - Çarpıntı

        - Baygınlık

        - Aşırı sinirlilik

        - Uyku hali

        ATAKLAR DAHA AĞIR GEÇEBİLİR

        Kesin tanı şeker yükleme testi ile konur. İlk saatler içinde insülin düzeylerinin yüksek, ikinci saatten sonra kan şeker düzeylerinin düşük olması reaktif hipoglisemiye işaret eder. Diyabetik hipoglisemi de reaktif hipoglisemiye benzer, ancak hipoglisemik ataklar daha ağır seyreder. Reaktif hipoglisemi çok kez insülin direnci il e birliktedir. İnsülin direnci olanların kanında yüksek düzeyde insülin vardır. Pankreas karbonhidratlı besinler ile uyarılınca insülin düzeyi daha da yükselir, bu ise kan şekerini hızla düşürür. Bundan ötürü reaktif hipoglisemi, şeker hastalığının ayak sesleri olarak da tanımlanır.

        - Reaktif Hipoglisemiye yol açan ilaçlar nelerdir?

        Reaktif hipoglisemiye neden olan ilaçların başlıcaları sülfamit grubu antibiyotikler, kinin ve beta blokerlerdir.

        Ne yapmalıyız?

        - 2-3 saat aralıklar ve küçük öğünler ile günde 5-6 kez beslenin

        - Şeker ve şeker ürünlerinden uzak durun

        - Beyaz un, pirinç ve patates tüketimini azaltın

        - Tam tahıl, baklagil ve sebze tüketimine ağırlık verin

        - Meyveleri tek başlarına değil, kepekli ekmekle birlikte tüketin

        - Ağır sporlar yapmayın

        - Bol su için

        - Sigara ve alkolden uzak durun

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar