Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Göğüs ağrıları en sık dile getirilen rahatsızlıklardan biridir. Koroner arter hastalığı da bunlar arasında en önemlilerinden biridir. Koroner arter hastalığının en başta gelen bulgusu göğüs ağrısıdır. Koroner kalp ağrısı, son derece şiddetli bir ağrıdır. Göğüs kafesine bir yük oturmuş gibi ifade edilir. Çok kez sıkışma ya da daralma olarak tanımlanır ve çok kişide birlikte soğuk terleme de söz konusudur.

        Koroner arter hastalığında göğüs ağrısı sol omuz, sol kol ve çeneye yayılabilir ya da sadece bunlardan biriyle sınırlı kalabilir. Sırta, iki kürek kemiği arasına hatta mideye vuran ağrılar da vardır. Ağrının yayılması neredeyse kuraldır. Bu bağlamda koroner ağrısı tek bir noktadan ziyade, en az el ayası kadar geniş bir alanda dile getirilir. Üst karın, sırta ya da çeneye vuran ağrılar da olabilir. Gaz ve hıçkırık yakınmaları, dikkatleri tamamen sindirim sistemine çekerek yanıltabilir. Sebepsiz mide gazı, geğirme ve uzun süren hıçkırıklarda koroner arter hastalığı olasılığı daima vardır.

        Öte yandan hiçbir ağrıya neden olmayan sessiz koroner arter hastalıkları da vardır. Bunlar diyabet hastalarında sık görülür. Bu nedenle diyabetliler kalp kontrollerini daha sık aralıklarla yaptırmalıdır.

        ANA DAMAR İŞLEVİNİ YİTİRİR

        Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen ana damarların işlevlerini yitirmesi demektir. Koroner arter hastalığı dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Doğuştan gelen ender anomaliler dışında en büyük sorun koroner damarların aterosklerozudur. Ateroskleroz, kandaki LDL kolesterol düzeyinin artışından ileri gelen bir çeşit damar sertleşmesidir.

        Ülkemizde 10 milyonu aşkın erişkinde LDL kolesterol yüksekliği saptanmıştır.

        RİSK FAKTÖRÜ

        Ateroskleroz, sigara, hipertansiyon, diyabet, ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres, depresyon, aşırı alkol tüketimi başlıca risk faktörleridir. Sigaranın pasif olarak dumanına maruz kalmak bile risklidir. Aynı şeyler puro, pipo ve nargile kullanımı için de geçerlidir.

        40 yaşından sonra koroner arter hastalığı riski her iki cins için yüksek olup erkeklerde kadınlardan biraz daha fazladır. Bu risk, erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaşlarında daha sık görülür. Menopoz sonrası risk hızla artar. 70 yaşlarında ise her iki cins için eşit olur.

        NE ŞEKİLDE beslenmeliyiz?

        Doymuş yağlardan uzak durun

        Şekerden uzak durun

        Tuzu azaltın

        Beyaz unlu mamulleri azaltın

        Bol sebze ve meyve tüketin

        Günde en az 2 litre su için

        Ne yapmalıyız?

        Dengeli beslenin

        Spor yap›n

        Stresten uzak durun

        Sigara içmeyin

        Alkolü azaltın

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar