Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Saç dökülmesi, vücudumuzda meydana gelen fizyolojik ya da patolojik hadiselerin bir belirtisidir. Bu nedenle dökülmenin altında yatan hastalıkların araştırılması gerekir. Saç dökülmesine yol açan hastalıkların başında anemi yani kansızlık gelir

        Saç dökülmesi, erkeklerden ziyade kadınları etkileyen ve beraberinde psikolojik sorunlara da yol açan bir durumdur. En fazla saç dökümü sonbaharda görülür. Bu mevsimde sanki bir yaprak dökümü gibi saç dökümü yaşanır. İklimsel değişimin saç köklerini etkilediği düşünülmektedir.

        Saç dökülmesi nedir?

        Saç dökülmesi, vücudumuzda meydana gelen fizyolojik ya da patolojik hadiselerin bir belirtisidir. Bu nedenle dökülmenin altında yatan hastalıkların araştırılması gerekir. Kadınlarda hamilelik ve menopoz döneminde östrojen hormonların azalması nedeniyle yoğun saç dökülmeleri görülür ki bu, son derece doğal bir duruma işaret eder.

        Erkek tipi saç dökülmesi 15 yaşlarında başlar 30 yaşlarına doğru tamamlanır. Erkek tipi saç androjen hormonlarının etkisinden ötürü olur ve genetiktir. Erkeklerin yüzde yetmişi kadınların ise yüzde ellisinde erkek tipi saç dökülmesi görülür. Saçlarının yüzde yetmişinden fazlasını kaybetmiş erkeklere kel erkek denir. Çoğu kel erkek durumundan hoşnuttur, kendisiyle barışıktır, zaten doğru olanı da budur.

        Erkek tipi saç dökülmelerinin tedavisi yoktur. Harcanan zamana ve paraya yazıktır. Çok fazla ısrar edenler için önerilecek çözüm saç protezidir. Erkek tipi saç dökülmesi bağışıklık yetmezliği olan her iki cinste de eşit oranda görülür. Saçlar ile birlikte kaşlar ve kirpikler dahil vücuttaki tüm tüyler dökülür. Bağışıklık yetmezliğini düzelten ya da ortadan kaldıran tedaviler ile söz konusu kellik de ortadan kalkar.

        Aşırı stres ve diyetler

        Saç dökülmesine yol açan hastalıkların başında anemi yani kansızlık gelir. Diğer hastalıklar ise beslenme bozuklukları, şeker hastalığı, aşırı stres, hipertiroidi, bilinçsiz diyet programları ve bazı kimyasal maddelerle temastır. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesine bazı over tümörleri, böbrek üstü bezi hastalıkları ve hormonal hastalıklar da yol açabilir.

        Nasıl tedavi edilir?

        Önce, saç dökülmesinin nedeni ve tipi tayin edilerek doğru bir tanı konur. Bunun için bir dizi kan ve idrar tahlilleri yapılır, birlikte saç kökünden doku örnekleri alınarak incelenir. Altta yatan bir hastalık varsa öncelikle bu tedavi edilir. Eksik vitamin ya da mineraller söz konusu ise yerine konur. Dikkat! Piyasayı dolduran saç çıkartıcı madde ya da destek ürünlerini doktorunuzun onayını almadan kullanmak zararlı sonuçlara yol açabilir.

        DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

        - Saç dökülmesi 2 aydan fazla sürüyorsa

        - Ele ya da tarağa alışılandan çok saç geliyorsa

        - Hafif bir çekmeyle elde beşten fazla saç teli kalıyorsa önemlidir

        NEDEN OLAN HASTALIKLAR

        - Anemi

        - Vitamin, mineral eksiklikleri

        - Şeker hastalığı

        - Beslenme bozukluğu

        - Aşırı diyet

        - Hormon hastalıkları

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar