Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Normal açlık kan şekeri 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri ise 120-130 mg/dl arasıdır. Reaktif hipoglisemide ise kan şekeri genelde 50 mg/dl altına düşmektedir. Reaktif hipogliseminin en hafif yakınmaları, baygınlık, acıkma duygusu, terleme, sinirlilik, çarpıntı ve huzursuzluktur. Daha kuvvetli olanları ise baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme ve konuşma bozukluğudur. Saçma sapan davranışlar, anlamsız öfke patlamaları da sık görülür. Şeker düzeyi kontrol altına alınamazsa sürekli hırçındır, uzlaşıcı değil kavgacıdır, barış sevmez, bazen bu davranışlarından ötürü sarhoş bile sanılır. Kan şekeri düştükçe sık sık yemek yeme ihtiyacı duyulur, özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketilir, bu ise hızla kilo artışına yol açar.

        Kilo artışı daha çok göbek çevresinde yağ birikimiyle birlikte görülür. Sülfamit grubu antibiyotikler, kinin ve beta blokerler reaktif hipoglisemiye yol açan başlıca ilaçlardır.

        Glisemik indeks önemlidir

        Glisemik indeks, besinlerin kan şekerini yükseltme gücü demektir. Buna göre besinler yüksek, orta ve düşük glisemik indeksli besinler olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler rafine besinler olup, şeker, bal, reçel, mısır, beyaz un, patates, pirinç ve havuç bunların başında gelir. Bunları mümkün olduğunca az tüketmeyi öneriyoruz.

        Kepek ekmeği, yulaf, mercimek, baklagiller ve meyveler glisemik indeksi düşük besinler olup bunlar daha rahat tüketebileceğimiz besinlerdir.

        Kesin tanı şeker yükleme testi ile konur. İlk saatler içinde insülin düzeylerinin yüksek, ikinci saatten sonra kan şeker düzeylerinin düşük olması reaktif hipoglisemiye işaret eder.

        İnsülin direncinde insülin yükselir

        Reaktif hipoglisemi çok kez insülin direnci ile birliktedir. İnsülin direnci olanların kanında yüksek düzeyde insülin vardır. Pankreas karbonhidratlı besinler ile uyarılınca insülin düzeyi daha da artar, bu da kan şekerini hızla düşürür. Tüm bu nedenlerden ötürü, reaktif hipoglisemi şeker hastalığının ayak sesleri olarak da bilinir.

        Ne yapmalıyız?

        - 2-3 saat aralık ve küçük öğünler ile günde 5-6 kez beslenin

        - Şeker ve şeker ürünlerinden uzak durun

        - Beyaz un, pirinç ve patates tüketimini azaltın

        - Tam tahıl, baklagil ve sebze tüketimine ağırlık verin

        - Meyveleri tek başlarına değil, kepekli ekmekle birlikte tüketin

        - Ağır spor yapmayın

        - Bol su için, sigara ve alkolden uzak durun

        Hipoglisemi bulguları

        - Açlık hissi

        - Terleme

        - Çarpıntı

        - Baygınlık

        - Aşırı sinirlilik

        - Uyku hali

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar