Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Löseminin iki türü vardır: Akut lösemi ve kronik lösemi. Akut lösemide kemik iliğinde blast adı verilen genç çekirdekli lökositler çoğalır.

        En sık görüleni kısaca AML olarak tanımlanan Akut Myeloblastik Lösemidir. Çocuklarda ise en sık görüleni Akut Lenfoblatik Lösemi olup, kısaca ALL olarak ifade edilir. Myeloblast ve lenfoblast terimleri lökositlerin henüz olgunlaşmamış olan formlarını ifade ederler. Kronik lösemiler oldukça yavaş seyrederler. Akut Lösemiler kronik lösemilerden daha tehlikelidir. Kronik lösemiler 50 yaşından sonra daha sık görülür. Lenf bezlerinde büyümeler daha sık kronik lösemilerde gözlenir. Kronik lösemilerin de iki türü vardır: KLL diye kısaltılan Kronik Lenfositer Lösemi ve KML diye kısaltılan Kronik Myeloid Lösemi. KLL, tedavi edilmese dahi uzun yıllar sorunsuz kalabilir. KLL’nin özgün farklılığı radyasyonla bir ilgisi olmayışı ve uzakdoğu ülkelerinde hiç görülmeyişidir. Halsizlik, yorgunluk, sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak, kansızlık, solgunluk, lenf bezlerinde büyüme, kemik ağrıları, deride nokta şeklinde kanamalar, burun ve diş eti kanamaları erken belirtileridir.

        ***********

        Kemoterapi görenler yakından izlenmeli

        Lösemi kalıtsal değildir. Ancak, tek istisna KLL’dir. KLL kalıtsal olarak anne ya da babadan geçer. Bu nedenle KLL’li erişkinlerin çocuklarıda periyodik olarak kontrol edilmelidir. Kemoterapi görenlerde 5-10 yıl sonra lösemi riski arttığından bu kişilerin ilk 10 yıl içinde yakından izlenmeleri gerekmektedir. Lösemide kemik iliği kanser hücreleri tarafından zapt edilir. Kemik iliğini zapt eden kanser hücreleri iliğin normal faaliyetlerini ortadan kaldırır, bu nedenle normal kan hücreleri üretilemez. Bunun yerine anormal sayı ve nitelikte kanser hücreleri çoğalır.

        ***********

        Teşhis için bir damla kan yeterli

        Lösemi tanısı çok kolaydır. Bunun için bir damla kan yeter. Bu nedenle söz konusu bulguları olan kişilerde kan tahlili ihmal edilmemelidir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Lösemin tip tayini, kemik iliğinden alınan numune üzerinde genetik ve moleküler testler çalışılarak yapılır.

        ***********

        Kimler risklidir?

        Kemoterapi tedavisi görenler

        Radyasyona maruz kalanlar

        Ailesinde KLL olanlar

        ***********

        Önemli bulgular

        Anemi

        Diş eti ve burun kanamaları

        Sık sık hasta olmak

        İştahsızlık

        Kilo kaybı

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar