Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lenf bezlerinin büyümesine lenfadenopati denir. Lenfadenopatilerin çoğu iyi huyludur, ancak nadiren kansere yol açanları da vardır. Lenf düğümleri, pirinç tanesinden zeytin tanesine kadar değişen boyutlara sahip olan bezlerdir. Yüzeysel ya da derin olarak vücudun her tarafına dağılmışlardır. Yüzeysel olanları boyun, koltuk altı ve kasıklarda, derin olanları ise göğüs ve karın boşluğunda yer alır. Yüzeysel lenfadenopatilerin tanısı ve takibi elle muayene ve USG ile yapılır. Karın içi ve göğüs boşluğundaki lenfadenopatiler ise USG ve bilgisayarlı tomografi ile takip edilir.

        Göğüs boşluğunda 1.5 santimetre, karın boşluğunda ise 2 santimetreyi geçen lenfadenopatiler patolojiktir, ileri tetkik ve takip gerektirir. Lenf bezlerindeki büyüme boyun, koltuk altı ya da kasıklarda olabileceği gibi tüm vücuda yayılmış da olabilir. Yaygın büyümeler ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için AIDS ve kanser taramaları öne alınır. Öte yandan diş çürükleri ve üst solunum yolu enfeksiyonları da lenf bezlerinde büyümeye neden olur.

        Lenf bezleri, vücud sıvılarımıza karışan yabancı maddeleri süzer.

        Böylece bir yandan organizmaya zararlı olan maddeleri yok ederken öte yandan bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar üretirler.

        Bağışıklık hücreleri, vücudumuzun her tarafına lenf damarları içindeki lenf sıvısı vasıtasıyla taşınır.

        Takip yöntemleri nelerdir

        15 gün içinde ortaya çıkan lenf bezi büyümeleri, genelde bakteri ya da virüs kaynaklıdırlar. 3 haftadan daha uzun süren büyümeler tüberküloz ve lenfoma olasılığını kuvvetlendirir. Birkaç yıldan beri varolan lenf bezi büyümeleri ise genelde parazit ve tüberküloz kökenlidir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar lenf bezlerini büyütebilir.

        Lenfoma ve Hodgkin hastalığı

        Lenfoma çok hızlı seyreden bir lenf kanseridir. Ancak tedavisi yüz güldürücüdür. Bu yüzden erken tanısı son derece önemlidir. Çocukluk çağından ileri yaşa kadar her dönemde görülür. Lenfomanın karakteristik bulgusu büyümüş olan lenf bezleridir. Lenf bezleri gözle görülür, elle tutulur boyutlarda olmalarına rağmen genelde ağrısızdırlar. En sık boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezleri tutulur. Uzun süren ateş ve gece terlemeleri sıktır. Ayrıca iştahsızlık, zayıflama, kaşıntı, aşırı yorgunluk dile getirilir. Lenfomanın nedeni bilinmemektedir. Aşırı yorgunluk, kimyasal maddelere maruz kalma, bağışıklık sisteminde zayıflama, lenfomadan sorumlu tutulan başlıca nedenler arasında dile getirilmektedir. Hodgkin hastalığı da bir tür lenfomadır. Ateş, gece terlemesi ve kaşıntı bu hastalığın karakteristik bulgularıdır.

        Nedenleri

        - Enfeksiyon

        - Toksoplazma

        - İnfeksiyöz Mononükleoz

        - AIDS

        - Lenfoma

        - İlaçlar

        - Romatizma

        İlaçlar da yapar

        - Fenitoin

        - Beta bloker

        - Kaptopril

        - Sefalospirin

        - Penisilin

        - Kinidin

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar