Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen ana damarların işlevsel olarak bozukluğu demektir. En önemli bulgusu göğüs ağrısıdır. Ağrı çok şiddetlidir. Üst karın, sırt ya da çeneye vuran ağrılar da görülebilir

        Koroner arter hastalığı dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen ana damarların işlevsel olarak bozukluğu demektir. Doğuştan gelen ender anomalileri saymazsak asıl neden koroner damarların aterosklerozudur.

        - Ateroskleroz nedir?

        Ateroskleroz, kandaki LDL kolesterol düzeyinin artışından ileri gelen bir tür damar sertleşmesidir. Ülkemizde on milyonu aşkın erişkinde LDL kolesterol yüksekliği saptanmıştır. HDL kolesterol yüksekliği ise olumlu bir yükselme olup ateroskleroz riskini önemli ölçüde azaltır. Hipertansiyon, diyabet, ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres, depresyon, aşırı alkol tüketimi koroner arter hastalığına yol açan önemli risk faktörleridir. Sigara koroner arter hastalığına yol açan tartışılmaz, ciddi bir risk faktörüdür. Bırakın içmeyi, pasif olarak dumanına maruz kalmak bile risklidir. Aynı şeyler puro, pipo ve nargile kullanımı için de geçerlidir.

        - Hangi yaşlarda görülür?

        40 yaşından sonra koroner arter hastalığı riski her iki cins için yüksek olmakla birlikte erkeklerde kadınlardan biraz daha fazla görülmektedir. Erkekler ortalama 45, kadınlar ise 55 yaş civarında kalp krizi ile tanışırlar. Kadınlarda menopoz sonrası risk giderek artar, 70’lerde ise kadın erkek farkı kalmaz.

        ———————

        Ne yapmalıyız?

        - Dengeli beslenin

        - Spor yapın

        - Stresten uzak durun

        - Sigara içmeyin

        - Alkolü azaltın

        - Göğüs ağrılarını ciddiye alın

        - Mide gazlarını hafife almayın

        ———————

        Nasıl beslenmeliyiz?

        - Doymuş yağlardan uzak durun

        - Şekerden uzak durun

        - Tuzu azaltın

        - Beyaz unlu mamulleri azaltın

        - Bol sebze ve meyve tüketin

        - Günde en az 2 litre su için

        ———————

        Mide gazını taklit eder

        Üst karın, sırt ya da çeneye vuran ağrılar da olabilir. Gaz, geğirme ve hıçkırık, dikkatleri tamamen sindirim sistemine çekebilir. Sebepsiz mide gazı, geğirme ve uzun süren hıçkırıklarda koroner arter hastalığı olasılığı her zaman için vardır.

        Mide şişkinlikleri ve hazımsızlıkların üzerinde durulmalıdır. “Gazdır” deyip ihmal edilmemelidir. Koroner arter hastalığı diş ağrısını da taklit ederek gereksiz diş çekimlerine yol açabilir. Öte yandan hiçbir ağrıya neden olmayan sessiz koroner arter hastalıkları da vardır. Bu tür ağrılara en sık diyabet hastalarında rastlarız.

        ———————

        Sıkışma ya da daralma duygusu

        - Bulguları nelerdir?

        En önemli bulgusu göğüs ağrısıdır. Ağrı, son derece şiddetlidir. Göğüs kafesine bir yük oturmuş gibi ifade edilir, çok kez sıkışma ya da daralma duygusu ile birlikte tanımlanır. Ağrı ile birlikte soğuk terleme ve bulantı sıklıkla dile getirilen yakınmalardır. Kalp ağrısı sol omuz, sol kol ve çeneye yayılır ya da sadece bunlardan biriyle sınırlı kalabilir. Sırta, iki kürek kemiği arasına, hatta mideye vuran ağrılar da vardır. Ağrının lokal kalmayıp etrafa yayılması neredeyse kuraldır. Koroner ağrıları nokta ağrısından ziyade en az el ayası kadar geniş bir alan içinde ifade edilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar