Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Baş ağrısı hemen hemen herkeste görülür. Belirtilerine dikkat edip, ona göre hareket etmeniz lazım. Çoğu bir işe yaramayan gereksiz tedavi yöntemlerine avuç avuç para saçmayın. Ağrıyı engellemek için uykusuz kalmayın, aşırı yorulmayın, dengeli beslenin

        Kadın erkek, büyük küçük, baş ağrısı en sık dile getirilen bir yakınmadır. Bu nedenle önemli bir pazar alanına sahiptir. Alternatif tıptan botoksculara, özel kliniklerden meditasyona kadar avuç avuç para saçılır bu pazara. Çoğu fonksiyonel olduğundan hiçbir yarar sağlamadığı gibi abartılmış tanı ve tedavi teknikleri ile de varolan anksiyete ve depresyon derinleştirilir. Beynimiz ağrıya duyarsız olabilir, ancak aldatmaya karşı duyarlı olmak zorundadır.

        Bu tür “ağrı kesen tuzaklara” düşmemek için bilinçli olmak zorundayız. Bir bardak nane çayı içmenin ya da tek cümle sevgi ve şefkat sözcükleri söylemenin pek çok ilaçtan daha etkili olduğunun farkında olmalıyız. Ve ayrıca bizleri geren ve köleleştiren TV, cep telefonu ve tabletleri sık sık kapatmanın en ucuz ve doğru tedavi yöntemlerinden biri olduğunu unutmamalıyız.

        ———————

        Dengeli beslenin aşırı yorulmayın

        Uykusuz kalmayın. Aşırı yorulmayın. Dengeli beslenin. Sigara ve alkolden uzak durun. Gürültüden uzak durun. Stresten uzak durun. Hayatı sevin. Hoşgörülü olun. Gerilmeyin, germeyin. Moderniteye köle olmayın.

        ———————

        Zonklayıcı olanları çok önemli

        Zonklayıcı baş ağrıları kalp atışlarına senkronize olan bir zonklama ile karakterizedir. Zonklama, bazıları tarafından üfürüm olarak da ifade edilir. Zonklayıcı baş ağrısı migren ve yüksek tansiyonu olanlarda sık görülür. Gerilim baş ağrılarında ise zonklama olmaz. Migren, soya çeken, zonklayıcı vasıfta, fonksiyonel bir baş ağrısıdır. Migren krizi başlamadan önce ilk belirtilerinde biberiye ve nane çayı oldukça iyi sonuç veren bir seçenektir.

        ———————

        Sıkışma ve baskı yapar

        Gerilim baş ağrısı yavaş yavaş gelişen fonksiyonel bir baş ağrısıdır. Ağrı giderek şiddetlenir ancak hiçbir zaman dayanılmaz şiddette olmaz, bir kez başladı mı kolay kolay kesilmez, oldukça da uzun sürer. Gerilim baş ağrılarında en sık ifade edilen yakınma sıkışma ve baskı hissidir. Aynı zamanda omuz, boyun, sırt ve kol ağrıları ile birlikte de dile getirilir.

        Gerilim baş ağrısını tek başına çene ağrısı ya da göz kapaklarında yorgunluk olarak ifade edenler de vardır. Ağrı başlarken bir bardak papatya ya da nane çayı içmek ve şakakları lavanta ile ovalamak haptan daha yararlıdır.

        ———————

        İki grupta toplanır

        Fonksiyonel ve organik olmak üzere başlıca iki grup baş ağrısı vardır; bu iki grup altında ise 170’ den fazla baş ağrısı tanımlanmaktadır.

        En sık görülen baş ağrıları, fonksiyonel olan baş ağrılarıdır. Fonksiyonel ağrı, patolojik bir nedene bağlı olmayan ağrı demektir. En fazla istismar edilen ağrılar, işte bu tür ağrılardır.

        Beyni besleyen büyük damarlar, beyin zarları, kulaklar, burun, göz, dişler, sinüsler, ense ve sırt kasları ağrıya duyarlı olan organlarımızdır. Anlaşıldığı şekilde beyin ağrıya duyarsız olduğu gibi kandırılmaya da müsaittir.

        ———————

        Çift görmeye dikkat edin

        Baş ağrısı aniden başlamışsa. Zamanla şiddeti artıyorsa. Çift görmeye neden oluyorsa. Travma sonrası ortaya çıkmışsa. 50 yaşından sonra ortaya çıkmışsa. Boyun sertliği var ise. Bulantı ve kusma var ise. İlk kez oluyorsa. Yüksek ateş ile birlikte seyrediyorsa

        Duyu kaybına yol açıyorsa tehlike var demektir. Bu veriler, acil tanı ve tedavi gerektiren durumlardır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar