Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artroz ya da kireçlenme, kronik ağrı ve şişlik ile karakterize olan bir eklem deformasyonu demektir. Artroz en sık diz, kalça, el, ayak, boyun ve bel eklemlerini yakalar. Ayak bileği eklemleri ise daha ender tutulur. Artroz, 50 yaş ve üzerinde olan her iki cinste de yaygın olarak görülmektedir. Kalça artrozu erkeklerde, el parmakları artrozu ise kadınlarda daha sık görülmektedir.

        - Ne tür yakınmalar olur?

        Başlangıçta tek eklem ağrısı vardır. Zamanla diğer eklemler de ağrıya iştirak ederler. Eklemlerde şişlik, hassasiyet ve hareketle sürtünme sesi, karakteristik artroz bulguları olarak kabul edilir. Şekil bozukluğu yani deformasyon eklem hareketlerini kısıtlar.

        -Artroz neden olur?

        Artrozun en başta gelen nedenleri eklemler üzerine binen aşırı yük ve travmalardır. Öte yandan romatoid artrit ve gut hastalığı da artroza yol açan önemli nedenlerdir. Aşırı kilo, yaş ve mesleki faktörler nedeniyle eklem yükü artar. Bu yük önce eklem kıkırdaklarını harap eder. Kıkırdakların tahrip olmasıyla eklemi oluşturan kemikler üst üste biner ve ağrılı deformasyonlar ortaya çıkar.

        Dayanılabilir karakterde bir ağrıdır

        Artroz uzun süre sessiz seyreder. Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Sessizliği bozan ilk ses ise eklem ağrıları olur. Artroz ağrısı sıklıkla sabahları dile getirilir. Ağrı, eklem hareketleri ile şiddetlenir, istirahat ile rahatlar. Artroz ağrısı, kronik seyirli, dayanılabilir karakterde bir ağrıdır.

        -Nasıl teşhis edilir?

        Hasta yakınmaları ve muayene bulguları artroz tanısı koymak için yeterlidir. Romatoid artrit ve gut hastalığına bağlı artrozlar ise röntgen ve kan tahlilleri ile ayırt edilirler.

        Bilinçli spor ile desteklenir

        -Nasıl tedavi edilir?

        Artrozu ortadan kaldıran bir ilaç yoktur. Bilinen ilaçlar sadece ağrıyı hafifletirler. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da kıkırdak yapımını sağlayan ilaçlardan iyi sonuçlar alınmaktadır. Çok ilerlemiş olgularda cerrahi tedavi uygulanır. Fizik tedavi artroz için son derece yararlıdır. Fizik tedavi, bilinçli spor ile desteklenir. Kalp-damar hastalığı ya da hipertansiyon var ise dahiliye konsültasyonu sonrası düşünülmelidir.

        -Cerrahi tedavisi nasıldır?

        Artrozun cerrahi tedavisi, tıbbi ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda protez uygulamaktır. Protez, sıklıkla diz eklemleri için tercih edilmektedir.

        Kimler risklidir

        -Ailesinde artroz olanlar

        -Romatoid artriti olanlar

        -İleri yaşlar

        -Mesleki olarak uzun süre ayakta kalanlar

        -Geçirilmiş travmaları olanlar

        -Duruş bozuklukları olanlar

        Dengeli beslenin

        - Ne yapmalıyız?

        -Fazla kilolardan kurtulun

        -Sigara içmeyin

        -Düzenli spor yapın

        -Dengeli beslenin

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar