Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nöropatik ağrı, sinir kökenli ağrı demektir. Nöropatik ağrılar, yanma, sızlama, uyuşma, elektriklenme, iğne batma, üşüme, donma duyguları şeklinde ifade edilirler

        - Nöropatik ağrı nedir?

        Nöropatik ağrı, sinir kökenli ağrı demektir. Bu ağrı, beyin, omurilik ve çevre sinirlerinin hasarları nedeniyle ortaya çıkar. Bu hasarlar ise metabolik, travma, enfeksiyon, ya da hormonal nedenlerden ötürü olur.

        Nöropatik ağrı, her 100 kişiden 8’inde görülmektedir. Herhangi bir nedenle kronik ağrı çeken her 4-5 hastadan birinde de nöropatik ağrı söz konusudur.

        - Nasıl ifade edilir?

        Nöropatik ağrılar, yanma, sızlama, uyuşma, elektriklenme, iğne batma, üşüme, donma duyguları şeklinde ifade edilirler. Bu özellikleri ile bilinen klasik ağrılardan tamamen farklıdırlar. Oluş mekanizmalarındaki farklılık nedeni ile klasik ya da bilinen ağrı kesicilerin bu tür ağrıların tedavisinde kesinlikle yerleri yoktur.

        Nöropatik ağrıların en önde gelen nedeni diyabettir. Kontrollü olanlarda daha ender görülmekle birlikte, diyetine dikkat etmeyen ve kan şekeri kontrolsüz bir şekilde yüksek seyreden diyabetlerde daha sık görülmektedir.

        Değişik kanser türlerinin bizzat kendisi ya da tedavi amacıyla uygulanan kemoterapi ve radyoterapiler, nöropatik ağrıya neden olurlar. Kanserli organ veya dokunun ağrısıyla birlikte olan nöropatik ağrılara neredeyse her iki kişiden birinde rastlamaktayız. Bu olgularda klasik nöropati yakınmalarının yanı sıra hissizlik duyguları da sık olarak dile getirilmektedir.

        ——————

        Fibromiyalji anksiyete ve depresyona yol açıyor

        Fibromiyalji, nöropatik ağrıya yol açan nedenler arasında çok önemli yeri olan bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Yumuşak doku romatizması olarak da adlandırdığımız fibromiyaljide genel vücut ağrıları, yorgunluk ve uykusuzluk ön plandadır. İnatçı nöropatik ağrılar, yaşam kalitesini ileri ölçüde düşürmekte, sonunda anksiyete ve depresyona yol açmaktadır. Sebebi ne olursa olsun, tüm nöropatik ağrılar kontrol altına alınamaz ya da tedavi edilmezlerse yaşam kalitesini ileri ölçüde bozmaktadırlar.

        ——————

        Romatizma ve hipotiroidi

        Nöropatik ağrı nedenleri

        - Diyabet

        - Cerrahi girişimler sonrası

        - Kronik bel ağrıları

        - Kanser

        - Romatizma

        - Hipotiroidi

        - Vitamin eksikliği

        ——————

        Meme cerrahisine yönelik ameliyatlar

        Cerrahi girişimler sonrası gelişen nöropatik ağrıları travmatik ağrılar olarak kategorize ediyoruz. Bu tür nöropatik ağrılar sıklıkla ortopedi, omurilik, kalp damar ve meme cerrahisine yönelik ameliyatlardan sonra, kesi yaraları iyileştiği halde geçmeyen ağrılar olarak dile getirilmektedir.

        ——————

        Uyku kalitesini düzeltmesi önemli

        - Nasıl tedavi edilir?

        Son günlerde en etkili ilaç olarak fibromiyaljide de kullanılan pregabalin tercih edilmektedir. Özellikle nöropatik ağrıyı azaltması ve uyku kalitesini düzeltmesi nedeniyle tercih ediyoruz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar