Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lösemi, kan kanseri olarak bildiğimiz hastalıktır. Teşhisi çok kolaydır. Bunun için bir damla kan yeter. Bu nedenle ihmal edilmemeli, erkenden doktora başvurulmalıdır. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır

        - Lösemi nedir?

        Lösemi, kan kanseri olarak bildiğimiz hastalıktır. İki türü vardır: Akut lösemi ve kronik lösemi. Akut lösemide kemik iliğinde blast adı verilen genç çekirdekli lökositler çoğalır. Bu olgunlaşmamış lökositler başta dalak ve karaciğer olmak üzere pek çok organda birikerek onların işlevlerini bozarlar. En sık görüleni kısaca AML olarak tanımlanan Akut Myeloblastik Lösemidir. Çocuklarda ise en sık görüleni Akut Lenfoblatik Lösemi olup, kısaca ALL olarak ifade edilir.

        Myeloblast ve lenfoblast terimleri lökositlerin henüz olgunlaşmamış olan formlarını ifade ederler.

        Kronik lösemiler oldukça yavaş seyrederler.

        - Hangisi daha tehlikelidir?

        Akut Lösemiler kronik lösemilerden daha tehlikelidir. Kronik lösemiler 50 yaşından sonra daha sık görülür. Lenf bezlerinde büyümeler daha sık kronik lösemilerde gözlenir.

        Kronik lösemilerin de iki türü vardır: KLL diye kısaltılan Kronik Lenfositer Lösemi ve KML diye kısaltılan Kronik Myeloid Lösemi. KLL, tedavi edilmese dahi uzun yıllar sorunsuz kalabilir. KLL’ nin özgün farklılığı radyasyonla bir ilgisi olmayışı ve uzak doğu ülkelerinde hiç görülmeyişidir.

        - Lösemi genetik midir?

        Hayır, değildir. Ancak, tek istisnası KLL’ dir. KLL kalıtsal olarak ana ya da babadan geçer. Bu nedenle KLL saptanan erişkinlerin çocuklarının kontrol edilmesini önermekteyiz.

        Farklı nedenlerle kemoterapi görenlerde 5-10 yıl sonra lösemi riski artış gösterdiğinden bu kişilerin bu süreler içinde yakından izlenmesini önermekteyiz.

        Solgunluk ve lenf bezlerinde büyüme

        - Erken belirtileri nelerdir?

        Halsizlik, yorgunluk, sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak, kansızlık, solgunluk, lenf bezlerinde büyüme, kemik ağrıları, deride nokta şeklinde kanamalar başlıca erken belirtileridir.

        - Neden olur?

        Kemik iliği kanser hücreleri tarafından zapt edilmiştir. Kemik iliğini zapt eden kanser hücreleri iliğin normal faaliyetlerini ortadan kaldırır, bu nedenle normal kan hücreleri üretilemez. Bunun yerine anormal sayı ve nitelikte blast adı verilen kanser hücreleri çoğalır. Öte yandan çok kişide lenf bezleri de şişer ve büyür.

        Erken tanı hayat kurtarır

        - Nasıl teşhis edilir?

        Çok kolaydır. Bunun için bir damla kan yeter de artar. Bu nedenle ihmal edilmemeli, erkenden doktora başvurulmalıdır. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Lösemin tip tayini ise kemik iliğinden alınan numune üzerinde genetik ve moleküler testler çalışılarak yapılır.

        - Lösemi bulaşıcı mıdır?

        Hayır, bulaşıcı değildir. Ancak, lösemili hastalar enfeksiyonlardan korunma bağlamında yakın temaslardan daima uzak durmalıdır.

        Ailesinde KLL olanlar risk taşır

        - Hangi gruplar risk taşıyor?

        * Kemoterapi tedavisi görenler

        * Radyasyona maruz kalanlar

        * Ailesinde KLL olanlar

        İştahsızlık yaşanır ve kilo kaybı olur

        - Belirtileri nelerdir?

        * Anemi

        * Diş eti ve burun kanamaları

        * Sık sık hasta olmak

        * İştahsızlık

        * Kilo kaybı

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar