Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Birinin logosunda inek var, diğerinde kocaman bir boğa kafası.

        İkisi de basit görseller, sanırsın ortaokul öğrencisi çizmiş.

        Biri Anadolu Farm’ı kurdu piyasadan 200 milyon Tl topladı, diğeri Çiftlik Bank’la ortaklarından 511 milyon Tl hortumladı.

        İki firmanın CEO’su da benzer yaşlarda. Biri 27 diğeri bilemedin 30.

        Ortaklarına vaadler de neredeyse aynı. Yılda yüzde 200, 300’e varan karlar havada uçtu. Her ikisi de piyasadan para toplamak için sürü psikolojisini, sosyal itaat eğilimini, ve milli duyguları kullandı.

        İncelemeler başladığında beylerin “hesaplarımız bloke edildi. Bu yüzden ödeme yapamıyoruz” şeklinde ortaklarını epey süre oyalamaları da aynı.

        Türkiye’de sanal çiftlikler böyle büyürken, gerçek modeller ya yerinde sayıyor ya da hayata bile geçemiyor.

        Ülkenin yüz aklarından Ege Bölgesi’nin büyük üretici kooperatifi Tire Süt var mesala. Onun hayatını tarıma adayan başkanı Mahmut Eskiyörük yıllardır dağ tepe dolaşıp hayali olan ‘Bizim Çiftlik’ projesini anlatır.

        Birkaç köyde inekler tek merkezde toplanacak, ortak barınak, sağımhane, revir, doğum odası, laboratuvar vs. olacak hatta biyogaz tesisleriyle çiftlikler enerji üreterek tüketimlerini de karşılayacaklar.

        Bu projeyi anlatmaktan Eskiyörük’ün dilinde tüy bitti.

        Öncelikli istekleri şuydu; meralar veya mera vasfını yitirmiş alanlar kooperatiflere tahsis edilsin, gerisi nasılsa teşviklerle hayata geçirilir.

        Dikkat edin, kişiye değil, kooperatiflere verilsin meralar. Çünkü Türkiye’de mera alanları sınırlı.

        O İHALE YAPILMASIN!

        Türkiye’de hayvancılığın belkemiği doğal çayır ve meralar, 1940’lı yıllarda 44 milyon hektardı, günümüzde yaklaşık 14-15 milyon hektara geriledi.

        Bugün 55 milyon 861 bin 168 adet hayvan varlığımız bulunuyor. Mera alanları daralıp hayvan sayısı arttığı için besiciye mera desteği gerekli.

        Nitekim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da 2018 yılında hayvancılık yapmak isteyenlere yönelik ‘Devlet Arazileri ve Meralarını ücretsiz kiraya verme’ hakkı getirdi ama dinleyen kim?

        Meralar hala ihaleye çıkarılıyor.

        Mesala İzmir’de Foça-Tire-Menemen meraları 26-27 Mart 2018 tarihlerinde ihale edilecek.

        Üstelik ihalelerde kooperatifleri dışarıda bırakacak yöntemler izlendiği, meraların satışının, zamanla sicil kaydından çıkarılarak hazine arazisine dönüştürülmesi gibi riskli sonuçlar doğuracağı iddia ediliyor.

        Sonuçta Türkiye tezatlar ülkesi.

        Hayvancılıkta kronik sorunlarımız var ama çözüm yaratacak üçkağıtçı gençlerin kurduğu sanal çiftliklere ilgi yağarken ‘bizim çiftlik’ projesinin yüzüne bakan yok!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar