Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyayı yaşadığımız hayattan ibaret görüyoruz ve fena halde yanılıyoruz. Geçmişte her 40 yılda bir yeni boyut kazanan evren şimdi algılarımızın ötesinde bir hızla değişim sürecinde.

        Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) güçlerini birleştirerek başarılı bir çalışma geçekleştirdi.

        Biz Başlıyoruz” diyerek “Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi”nde dijital dönüşümün röntgeni çekildi.

        Röntgende, olumsuz tespitler ama daha çok umut ve bambaşka bir dünya var. Olumsuzluk Türkiye’nin yolun başının da başında olması.

        Sanayi 4.0; dördüncü nesil sanayi devrimini, endüstri ve bilişim teknolojilerini kullanarak akıllı üretim ekonomisi yaratmayı ifade ediyor.

        İşaret fişeği çoktan atıldı. Yeni Sanayi Devrimi büyüklü küçüklü her işletmeyi etkileyecek. Yakın gelecekte 40 milyar nesne internetle bağlantılı hale gelecek.

        Yeniçağda dünyadaki insan nüfusunun kat kat üzerinde on milyarlarca cihaz birbiriyle iletişim haline geçecek. Siber fiziksel sistemler, gerçek zamanlı bilgi akışı, robotlar arası iletişimle, öyle uzun vadede değil, 5 yıl içinde takılacak çipler hayatımızda olacak. Tüm bunların hayatımıza nasıl yansıyacağını, somutta örneklerin neler olacağını ise meslektaşımız, araştırmacı gazeteci Emin Çapa sevimli sunumuyla anlattı.

        İnanması güç ama hepsi gerçek.

        - Bir yazılım devi, kanser araştırmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Dikkat ediniz bir yazılım devi diyorum. Evet Microsoft bozuk kodlu hücreleri düzeltme şansı olduğunu duyurdu.

        - 3 boyutlu yazıcılarda kemik ve kas üretildi. İsviçre merkezli araştırma enstitüsünde 600 bilim adamı çalışıyor.

        - Dünyada 6 şirket gökyüzünde asteroitlerden maden üretmeye başladı.

        Örnek çok ve biz bu gelişmeleri samanı bile iithal eden bir ekonomiyle izliyoruz.

        ÖNEMLİ UYARI

        Çapa’nın dikkat çektiği bir konu var ki ben de altını çizmek istiyorum. Şu sıralar moda olan ‘Yerli Otomobil’ fikrini doğru bulmadığını şöyle anlatıyor Çapa: “Dünya devleri bu teknolojide sınırsız bir bilgiye sahip, yarışmak imkansız. Otomobili üretmek değil satmak mühim olan. Hans’a satamayacağın arabanın bir önemi yok. Onun yerine çağ teknolojisini yakalayan piller üretelim. Bugün Almanya bile sanayi geleceğini otomobil üretimi olarak değil, yeni nesil teknoloji devrimi olarak açıkladı.”

        Dev bir dijital sanayi rüzgarı üzerimize doğru geliyor ve bu yeni yaşam şeklinin fabrikalarla sınırlı kalmayacağı açık.

        Özetle iki ihtimale doğru gidiyoruz. Ya daha akıllı olacak, hayat boyu öğrenme çağına ayak uyduracağız.

        Ya da üretmeyi başaranın daimi tüketicisi olmayı marifet sayacağız.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar