Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hala her 6 dakikada bir iş kazası oluyor. Her altı saatte bir işçi hayatını yitiriyor. Günde 4 işçi akşam evine, ailesine gidemiyor. İş kazaları nedeniyle her 2.5 saatte bir işçi iş göremez hale geliyor. Ötesi yok! iş kazaları istatistiklerinde Avrupa’da ilk, dünyada 3. sıradayız. “Bize bi şey olmaz” mantığıyla büyüyen yurdum insanı yoksulun kaybını kolay unutuyor. Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor, standartlar yükseliyor ama Türkiye’de bazı gerçekler yerinde sayıyor. İş sağlığı ve güvenliği en iyi örneklerden biri. Hala ticareti yapılan mal, o malın üretiminde emek veren işçiden daha kıymetli.

        Acı rekorun önemli bir gerekçesi de denetleme zaafiyeti. 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 500 bin işyerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ’na bağlı 953’ müfettiş denetliyordu. Yani 12 bin kayıtlı işçiye bir müfettiş düşüyordu. Bugün müfettiş sayısı biraz yükselse de yeterli olamıyor.

        İzmir de maalesef iş kazalarında ilk sıralarda yer alıyor. Ölüm vakalarında ilk üçteyiz. Daha dün Tüpraş İzmir rafinerisinde 4 işçimizi kaybettik.

        Yerine getirilmeyen basit bir önlem, dört insanı canından etti.

        İZSİAD’IN ÇABASI

        Tam bu noktada, yine İzmir’de çok önemli bir zirve gerçekleşiyor. İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt ile A Artı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi kurucusu Şenol Aslanoğlu’nun düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Zirveleri, örtülü gerçekleri ortaya koyarken, çözüm önerileri vurgulanıyor.

        Bugün başlayacak ve 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek zirve yoğun bir programa sahip.

        Etkinliklerin dördüncüsüne Vestel, Tüprag, İnci Holding, Yaşar Holding, Folkart, Türkerler Holding, Philip Morris ve Bosch gibi markalar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda aldıkları önlemleri aktaracaklar. Ayrıca gazeteci Ertuğrul Özkök, Mandıra Filozofu lakabıyla tanınan oyuncu Müfit Can Saçıntı, sanatçı Tolga Çandar da alınacak önlemlere kamuoyunun dikkat çekmeye çalışacaklar. Doğru modellerin yansıtılması önemli. Zirveden çıkacak sonuçları burada tek tek irdeleyeceğiz.Umarım, İzmir’in sesi Türkiye’de yankılanır, ulusalda çözümler getirir ve acı rekorun utancını daha fazla taşımayız.

        Yitirdiğimiz ya da sağlıklarını kaybeden işçilerlerle, ‘emek en yüce değil, en ucuz değer ülkemizde. Hala iş güvenliğini ‘olan oldu’ diyerek acılı ailelere kan parası üzerine döndüren bir ülke olmanın yükünü daha fazla taşımayalım. Hani bazen ‘Dünya bize imreniyor’ diye coşuyoruz ya, gelişmişliğin temel göstergelerinden olan bu konuda maalesef dünya bize acıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar