Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çoğunlukla filmlere konu olur fedekar öğretmenler. Kimi zaman da gazete sayfalarından okuruz onların özverilerini. Hele doğu illerinde karda kışta, dağda talebelerini daha iyi şartlarda okutmak için çırpınan öğretmenlerin öykülerini yutkunarak okuruz.

        Zorluk içinde yerine getirilen her meslek yürek kabartıcıdır ama öğretmenler bir başka benim için.

        Cumhuriyet öğretmenleri ideallerini kaybetmesin, bu ülkenin sırtı yere gelmez. Bu kez ne izlediğim bir film, ne gazete haberi duygulandırıyor beni. Yaşayarak gördüğüm, yanı başımdaki bir çabadan söz edeceğim sizlere.

        İzmir’in Gültepe semti Turgut Reis İlkokulu’nda bir anasınıfı öğretmeninden. Sevgili Burcu Pala’dan. 23 yıllık öğretmen hiç mi hevesini, coşkusunu kaybetmez. 5-6 yaşındaki miniklerin önce hayal dünyalarının geniş olmasına inanan Burcu, klasik ve hatta bakımsız sayılabilecek bir sınıfı cennete çevirdi. Ben dahil tüm arkadaşlarını sürece dahil etti. Eş, dost ve güzel sanatlardaki gençleri toparladı. Kendi sınıfı ve hatta diğer sınıflar güzelleşti, renklendi, hijyen ve çağdaş hale geldi.

        İzmir Gazeteciler Cemiyeti de katkı sağlayarak, bir süre önce yitirdiğimiz, gazeteci, dünya gezgini dostumuz İsmail Ragıp Geçmen’in adı verildi sınıfa. Öyle buruk bir mutluluk ki...

        Burcu’nun çabası diğer sınıfları da etkileyince, okulun havası değişti.

        Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Turgut Reis İlköğretim Okulu Müdürü Ali Ekber Çağatay’ın anlayışı, oluruyla bu çaba gerçekleştiğine göre haydi İzmir, Ege özellikle dar gelirli semtlerde ne kadar ana sınıfı varsa, baştan elden geçirmeye ne dersiniz? Bu tadilatlar atla deve rakamlar değil. İdealist, eğitimcilerin önderliğinde rengarenk, çağdaş sınıflar yaratmak mümkün.

        İnsanın sevdiklerini, kaybettiklerini ölümsüzleştirmesi için en sevimli, ferahlatıcı yol. Burcu’ya gelince. Ailesiyle birlikte sınıfını güzelleştirmek için verdiği her çaba umudum oldu. Ondan eğitim alacak çocukların sağlıklı ve aydınlık kişilikler olacağına eminim.

        Ve bence zaten bu ülke herşeye rağmen güneşe yürüyorsa onun gibi idealist insanların sayesindedir.

        **************

        BU ROMAN TUTAR

        Madem güzel yüreklerden söz ettik. Devam edelim. Avrupa Birliği projesi ile çoğunluğu Roman 170 kadına yeni bir hayat şansı verildi. ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ projesine katılan kadınlar, ‘Hasta-Yaşlı Refakatçi’ ve ‘Düz Dikiş Makine’ eğitimi aldı. Anneler dersteyken çocuklar da kreşlerde eğitim gördü. Bu kadınların büyük kısmı ilkokul mezunu bile değil.

        Zor koşullarda yaşamak kaderleriyken şimdi gelir elde etmek için fırsatları var. Proje Konak Kadriye ile Zeytinlik mahallelerinde başladı. Az söz doğru sonuç bu projelerin mutlaka artarak sürmesi gerekli. Evet, Başkan Sema Pekdaş’ın bu projesinin altını çizelim ki, suya sabuna dokunmayan işleri icraat sananlara model olsun.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar