Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de bir ilk gerçekleşmişti

        Yerel yönetimle, merkezi hükümet işbirliğinin tek örneği olarak kuruldu İZBAN.

        Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yeni dönemleri, AKP ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’e sıcak yaptığı, “son kaleyi ele geçirmemiz lazım” dediği zamanlardı.

        Bir ilk daha yaşanıyor, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu esprilerle, gülüşmelerle açılışı gerçekleştiriyordu.

        Görüldüğü üzere, hizmet söz konusu ise siyaset yoktu!

        Sonuçta yüzde 50 ortaklıkla oluştu İZBAN yönetimi. Ancak saadet uzun sürmedi.

        Atışmalar başladı; belediye yani CHP tarafı, TCDD’nin var olan demir yolunu tahsis etmekten öte katkısı olmadığını, AK Parti buna karşılık “Maliyetin yüzde 75’ini ben yaptım” diyerek açıkladığı hesaba “Bu hatta yük taşımacılığı yapıyordum. 158 milyon dolar gelir kaybına uğradım” diyerek sinek yağını da dahil etti.

        Her çatlak bir gün kırılma yaratır.

        KIRILMANIN ŞEKLİ

        Ki bu kırılma, bu kez terk etme şeklinde tezahür etti. Mevzuyu, Selçuk-Torbalı İZBAN hattı açılışında yaşanan krizi biliyorsunuz.

        Klasik bir protokol krizi değildi yaşananlar ve olay öyle tesadüf oluşmamıştı.

        Açılış İZBAN’ındı ama TCDD kanadı açılış tarihine, organizasyonla tek başına karar verdi. Bu tip protokollerde parti holiganları, ‘siyasetin yeri değil’ diyerek susturulurken, bu kez körüklendiler. Kocaoğlu bu tip açılışlarda bilhassa yüzünden indirmediği, espri ve güler yüz görüntüsünü hemen değiştirdi.

        Ortamı şakalarla yumuşatmak yerine, reste rest çekme zamanı gelmişti.

        Gerçek bir espri makinesi olan Başbakan ise Başkan’ın gönlünü almayı, onu durdurup teskin etmeyi değil ardından konuşmayı tercih etti: “Şekeri tutmuştur...”

        Yaşananlar gösterdi ki, Hükumet’le İzmir arasında bir başka çekişme yaşanıyor.

        Sizler bu gelişmeleri yerelde kıpırdamaya başlayan seçim hattının bir parçası olarak görebilirsiniz ancak bu kanımca çap daha geniş. Siyaset sertleşirken, zemin İzmir özelinden çıkar, Başkent’e kadar uzanırsa şaşırmayın.

        2019 Başkanlık seçimine kadar kim bilir daha neler göreceğiz!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar