Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlk tanıdığımda Ege İhracatçı Birlikleri Mali Danışmanıydı. Ben ekonomi gazetecisi, kendisi farklı ekonomik birimde yetkili konumda olunca yolumuz sık kesişti. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı olduğunda kritik haber kaynaklarımızdan biriydi Adnan Yıldırım.

        Ve önceki gün ilk kez Eximbank Genel Müdürü olarak karşımdaydı.

        Bence Yıldırım’ın asıl farkı doğallığında. Hafif Denizlili şivesi, sürekli gülümsemesi, içtenliği, doğruyu anlatma, sorudan kaçmama tarzıyla kendisini farklı görürüm.

        Neyse ki bürokraside bu niteliklerin köstek değil, merdiven olduğunu görmek güzel. Başbakanla benzerlikten ibaret olan Yıldırım soyadı anlaşılan ona da uğurlu gelmiş.

        Eximbank Genel Müdürlüğü’nde daha rahatlamış, iddiasını artırmış. Ekonominin gerçek dinamosu ihracat ve ihracat finansmanının belkemiğini de Eximbank oluşturuyor.

        Ancak bu özel amaçlı banka, bugüne kadar bir fanusun içinde durur gibiydi.

        Birçok ihracatçının aylarca Başkent kapılarını aşındırdıklarına tanıklığım vardır. Yıldırım, bu soğuk duruşu yıkarak, bizzat kanalları aralamaya çabalıyor.

        Dikkat çeken değişimler sözkonusu. Ki bu değişimlerin ucu bu yıl ilk kez fuarda stant açmaya kadar uzandı.

        2017’nin ilk yedi ayında son dört yılın en yüksek artışını yakaladıklarını vurgulayan Yıldırım, banka nakdi kredi kullanımlarını yüzde 38 artırdıklarını anlattı.

        Ulaştıkları ihracatçı sayısı 11.462

        Sağlanan net destek 22 milyar dolara yükselmiş.

        Adnan Yıldırım onlarca yeni çalışmadan da söz ediyor. Şube sayıları artırılacak, OSB’lerde irtibat büroları oluşturulacak. Fonlama imkanları artırılırken, teminat ve alacak sigortasında kapsam hızla genişletilecek ki, teminat ihracatçılar için başlı başına bir sıkıntı. Yine banka tarihinde ilk kez sukuk (İslami tahvil) ihraç edecek.

        Yıldırım’ın keyfi biraz da dünyanın önde gelen bankalarından aldıkları sendikasyon kredisi kaynaklı. Bankanın 2,7 milyar dolar kaynağı geçen yılın altında bir oranda temin etmesi, Türkiye ekonomisi açısından da işaret fişeği niteliğinde. Demek ki kamu ve özel kesim yabancı kaynaklardan hala makul rakamlarda borçlanıyor. Güzel ama yetmez çünkü Türkiye’de 42 bin 384 ihracatçı kayıtlı. Banka olarak ihracatın dörtte birine ancak ulaşıyorlar. Merkez Bankası’ndan sıfıra yakın faizle borçlanabilme özelliği nedeniyle Eximbank’a diğer bankaların ulaşması zor. Bankada içimizden biri daha var; İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ki o da pratik yaklaşımları ve azmiyle tanınıyor. Özetle Eximbank’da işler yolunda. Darısı Türkiye’nin başına!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar