Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’in 30 ilçe belediyesinin en hızlısı Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu çıktı. 2019 yerel seçimleri için şimdiden adaylığını açıkladı. Sakin ve mütevazı yapısı olunca erken adaylık açıklamasıyla beni şaşırttı başkan. “Asıl hırslı olan sizmişsiniz” diye takılıyorum. Gülümsüyor.

        Gerekçesi klasik, “İşleri tamamlamak için tekrar aday olacağım” diyor ama bu sözleri Selvitopu söyleyince samimiyeti bariz. Bürokratlığı süresince kentsel dönüşüm üzerine çalışan Selvitopu için Karabağlar ona denk gelen bir çalışma alanı.

        Ancak Başkan, Türkiye ve takiben İzmir’in kentsel dönüşümde yaptığı büyük hataya düşmek istemiyor. Apartmanların dönüşümü, binasal dönüşümler, yık-yapın ötesine geçmeye çalışıyor. Sıkışmış sokaklarda, cadde kenarlarında heyyula binalarla dönüşüm olamaz. Peki İzmir farklı bir dönüşüm anlayışını başarabilir mi, dört yanda yenilenen apartmanlar varken, geç kalmadık mı? “Tam bu nedenle adaylığımı açıkladım” diyor Selvitopu. “Dönüşümü, modernleşmeyi kimseyi üzmeden başarabilirsek Karabağlar İzmir’e model olacak.”

        türkiye’ye model olacak

        Selvitopu ada bazlı dönüşümler üzerinde çalışıyor. Bütüncül yaklaşımlar üzerinde duruyor. Semtlere konumuna göre yeni yükseklikler tanınacak.

        Örneğin 1 hektarlık alana yaklaşık yüzde 20 fazla yükseklik hakkı getirilecek. Karşılığında ise yeni boşluklar, yeşil alan ve donatı sahaları oluşacak.

        Kentte bu yolu açmak üzere olduklarını söylüyor Muhittin Başkan.

        Amacımız işleri yarım bırakmamak. Projeleri 5 yıla göre düzenledik. Şu an ufak tefek sapmalar var. Siyaset yapma amacım çok farklı. Belirli bir olgunluğa ulaştık. Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışmak hız kazandırıyor. Çalışmalarımız tamamlandığında Karabağlar Türkiye’ye model olacak”

        İnşallah. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 540 hektarlık Karabağlar Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm projesinden de henüz ses seda yok.

        İlk etapta 108 hektarlık bölümün imar planları onaylandı ancak çalışmalar başlamadı. Zaten başlasa da Bakanlık yerel yönetimleri bu konuda kerhen muhatap sayıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere, Ege Mahallesi, Ballıkuyu da başlattığı geniş ölçekli kentsel dönüşüm çalışmaları yakında kendini belli eder.

        Daha küçük ölçekli dönüşümlerde ise Karabağlar yol alacak görünüyor, en azından Selvitopu kararlı.

        Sonuçta, bir belediye başkanının ilçesinin geleceğini gerçekten düşünüp düşünmediğini anlamak istiyorsanız önce kentsel dönüşüm için ne yapıyor ona bakın derim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar